26 C
Sisak
Ponedjeljak, 2 listopada, 2023

Radni sastanak o obnovi – uskoro natječaj za projekt rušenja zgrade u Ulici HNP

Datum:

Marketing

Na radnom sastanku koji je u utorak zamjenik gradonačelnice Marko Krička s timom održao s predstavnicima Ministarstva prostornog uređenja, građenja i državne imovine potvrđeno je da će se na parcelama u vlasništvu Grada Siska graditi 7 zgrada za privremeni smještaj stradalnik potresa. Također, nakon dodatnih provjera imovinsko-pravnih pitanja još će nekoliko gradskih parcela biti spojeno s državnim parcelama i time će se omogućiti dodatna izgradnja višestambenih objekata za zbrinjavanje obitelji koje su ostale bez svojih domova u potresu, objavljeno je na internetskim stranicama Grada Siska.

“Tako se nakon dvije i pol godine ostvaruje ideja Grada Siska koju su dva ministra zadužena za obnovu odbijala, dok nije postalo jasno da spora obnova među stradalnicima i u javnosti izaziva sve veću zabrinutost, nemir i nezadovoljstvo prema radu Vlade.” – ističu u gradskoj upravi.

Zamjenik gradonačelnice Krička izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da državni sustav socijalne skrbi nije dovoljno uključen u rad sa stradalnicima u potresu.

„Uključenost u njihovo stambeno zbrinjavanje i psihosocijalna pomoć tim ljudima koji već dvije i pol godine trpe uvjete koji su ispod suvremenih kriterija nije ni izdaleka dovoljna“, naglasio je Krička.

Na  sastanku je potvrđeno je da će se uklanjati u potresu oštećena zgrada u Ulici Hrvatskog narodnog preporoda, da je izdano rješenje te da se raspisuje natječaj za projekt rušenja.

“Iako je odluka hoće li se zgrada obnavljati ili rušiti trebala biti donesena davno prije, postupak rušenja mogao bi početi na treću obljetnicu od potresa. To će biti najveći zahvat rušenja do sada jer se radi o zgradi sa preko 140 stanova, a većina od 140 obitelji koje su živjele u zgradi, zakašnjelu odluku dočekale su u alternativnim smještajima u vlastitom aranžmanu i manji broj po kontejnerskim naseljima.” – ističu iz Grada Siska.

Na sastanku je ukazano i na stalni problem opasnosti koja prijeti od oštećenih objekata u državnom vlasništvu, a o kojima se nedovoljno vodi računa. Predstavnici Grada ponovo su zatražili bržu reakciju državnih tijela kako bi se omogućio normalan život grada.

(sisak.hr, sisak.info)

Marketing
Marketing
Marketing

Možda vas zanima...

Održana prezentacija stambenih objekata POS-a u Sisku

Za obitelji koje se nalaze na revidiranoj listi reda...

HDZ SMŽ o ukidanju prireza, a evo i koliko će građani uštedjeti

Nakon saborskog usvajanja paketa poreznih zakona, čelnici HDZ-a Sisačko-moslavačke...

Veleposlanik Australije posjetio Sisak

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček primila je u nastupni posjet...

Rotary klub Sisak obiježava Dan srca na Ciglarskoj grabi

Rotary klub Sisak i ove godine organizira akciju Dan...