21 C
Sisak
Subota, 13 travnja, 2024

Kreće gradnja 27 obiteljskih kuća u državnom vlasništvu na potresom pogođenim područjima

Datum:

Marketing

U sklopu projekta „Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu Republike Hrvatske na potresom pogođenim područjima“, financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, kreće gradnja 27 zamjenskih obiteljskih kuća na području Gline, Donjih Kukuruzara, Dvora, Hrvatske Kostajnice i Sunje, priopćilo je Ministarstvo graditeljstva.

Obiteljske kuće u vlasništvu Republike Hrvatske grade se kao zamjenske stambene jedinice za korisnike državne imovine, a koji imaju pravo na stambeno zbrinjavanje u kućama koje su stradale u potresu te su predviđene za uklanjanje. Devet zamjenskih obiteljskih kuća gradi se na području Gline, devet na području Donjih Kukuruzara i Dvora te devet na području Hrvatske Kostajnice i Sunje.

Projektom se grade klasične obiteljske kuće zidane gradnje, a dio kuća gradit će se montažnom konstrukcijom C profila visoke otpornosti na potresna djelovanja. Kuće se grade sukladno broju članova obitelji korisnika : 1 do 2 člana 55m2, 3 do 4 člana 70m2 te za 5 i više članova 85 m2. Ugovoreni izvođači radova za izgradnju zamjenskih kuća su Telur d.o.o. i Građevinar – obrt za građevinarstvo, a stručni nadzor nad izvođenjem građevinskih radova provodit će KOPIMA d.o.o. i BROD – PROJEKT d.o.o.

Vrijednost radova za izgradnju 27 zamjenskih obiteljskih kuća je 3,3 milijuna eura, a predviđeni rok za završetak gradnje je do kraja 2023. godine.

Iz ministarstva su objavili i kako se na potresom pogođenom području sredstvima državnog proračuna trenutno gradi 155 zamjenskih obiteljskih kuća, a uskoro bi trebala započeti i gradnja dodatne 72 kuće (14 do kraja mjeseca srpnja te još 58 po završetku postupka nabave).

Završeni su radovi obnove na ukupno 9.456 obiteljskih kuća i zgrada, velikom većinom manje oštećenih kuća sa zelenom naljepnicom.

Možda vas zanima...

Useljeni stanari u županijsko naselje “Petrinia”

Župan Ivan Celjak uručio je u četvrtak ključeve korisnicima...

POZIV SVIMA: Ove subote obilježite Europski tjedan mladih u selu Hrastovica kraj Petrinje

Borakia Rural j.d.o.o. poziva sve zainteresirane da im se...

Ekipe Daj pet i Ledeni zmajevi iz Gline putuju na državnu završnicu Telemach Dana sporta u Rijeku

Školska sportska dvorana OŠ Gline okupila je osnovnoškolce na...

U rujnu bi trebao početi s radom dječji vrtić u Martinskoj Vesi

Radove na dječjem vrtiću u Strelečkom, prvom na području...