26 C
Sisak
Ponedjeljak, 2 listopada, 2023

Čarobni dodir: Zašto je kontakt koža-na-kožu toliko važan za bebe?

Datum:

Marketing

Trenutak kada prvi put osjetite kožu svoje bebe na vlastitoj doista je nezaboravan te je početak jednog vrlo posebnog odnosa.

Kontakt koža na kožu igra vitalnu ulogu u procesu povezivanja majke i djeteta. Vrijeme tišine i apsolutne smirenosti, kada se vi i vaše dijete možete se opustiti i istinski povezati. Moć dodira pomaže u uspostavljanju snažnog i dugotrajnog odnosa, a nudi i mnoge druge prednosti u smislu zdravlja i razvoja vaše bebe.

Pomaže kod upoznavanja s mamom

Ti rani dani između vas i vaše bebe su rajsko vrijeme ljubavi i dijeljenja, kao i najvažnijeg povezivanja. A toliko se toga postiže putem osjetila dodira. Taj fizički kontakt jedan na jedan pomaže vašoj bebi da se smiri i prilagodi svom novom životu izvan maternice. Također pomaže smanjiti razinu stresa za mamu, omogućujući vam da se opustite i počnete prepoznavati i biti osjetljiviji na znakove svoje bebe – što ona treba i želi. Riječi iz daljine novorođenčetu neće puno značiti, no osjećaj kože uz kožu nevjerojatan je oblik neverbalne komunikacije koji vama i vašem djetetu omogućuje stvaranje osjećaja intimnosti i bliskosti.

Njeguje

Kontakt koža na kožu nevjerojatno je njegujući za vaše novorođenče. Kod korištenja proizvoda za njegu, želite odabrati proizvode koji njeguju vaše dijete jednako kao i vi, osobito kada su u pitanju pelene. 

Smiruje

Nježna veza koža na kožu siguran je način da umirite bebu i smanjite njezin plač. Tko se ne voli maziti kad je uzrujan? Nježna masaža dječjom kremom za tijelo ili uljem za masažu nakon kupanja ne samo da pomaže opustiti vašu bebu, već će također učiniti čuda za njezinu kožu, cjelokupno zdravlje i spavanje. Ono što je najvažnije, nudi vrijeme puno ljubavi u kojem vi i vaša beba možete dijeliti kontakt očima, mnogo razigranog hihotanja te onaj prekrasan osjećaj kože na koži.

Priprema za spavanje

Bebe nisu navikle same ići spavati i to može biti veliki izazov i za majku i za dijete. Maženje i držanje bebe uza se u ovo vrijeme pomoći će vašem mališanu da se smiri i da se pripremi za spavanje. Pokušajte svojoj bebi dati toplu, umirujuću kupku, što je učinkovit način da joj pomognete da se opusti i pripremi za spavanje, a da ne spominjemo njegu njezine nježne kože.

Pruža osjećaj sigurnosti

Svijet je veliko, zastrašujuće mjesto za novorođenčad, pa je nježan kontakt koža na kožu s mamom iznimno utješan. Kad se povežete sa svojom bebom i počnete prepoznavati i odgovarati na njezine brojne znakove, ona će razviti sigurnu privrženost, koja nudi ogromne prednosti kasnije u životu, poput razvijanja odnosa i osjećaja samopouzdanja.

Razvoj mozga

Istraživanja pokazuju da je fizički dodir vitalan u smislu razvoja mozga vaše bebe. Nježno maženje i milovanje povećavaju sposobnost mozga da razvije i održi zdrav osjećaj sebe. Studije također pokazuju da ta rana osjetilna iskustva imaju značajan utjecaj na funkciju mozga i poboljšavaju cjelokupno zdravlje i razvoj kasnije.

Iako nitko od nas ne treba izgovor da drži i mazi svoju bebe, ipak je dobro znati da im time činimo veliku uslugu!

Mamin kutak

Foto: Freepik

Marketing
Marketing
Marketing

Možda vas zanima...

DVOSTRUKA PLAĆA ZAPOSLENICIMA STUDENCA S NAJBOLJIM MJESEČNIM REZULTATIMA

Studenac je pokrenuo projekt „Mjesec jedan-plaće dvije“ kojim dodatnom...

Metalurška industrija u Sisku sve snažnija

Lokalna tradicija metalurške proizvodnje spojena s globalnim iskustvom prometnula...

HAMAG-BICRO POZIVA PODUZETNIKE SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE: PRIJAVITE SE ZA BESPLATNU USLUGU MENTORSTVA

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO)...