28 C
Sisak
Petak, 2 lipnja, 2023

Do kad će trajati radovi na Starom mostu, još se ne može znati

Stari most je zatvoren za promet vozila i pješaka, a sve zanima do kada će važiti ta zabrana. No, u ovom trenutku to se ne može znati jer su tek u tijeku pripremni radovi, a nakon čega će se znati obujam potrebnih konstrukcijskih radova.

“ U tijeku su pripremni radovi i radovi raščišćavanja Starog mosta, da bi se uopće došlo do konstrukcije i vidjelo koja su oštećenja u samim svodovima, odnosno u samoj konstrukciji. Ona se provodi uz nadzor Ministarstva kulture.

Same rokove ne možemo predvidjeti s obzirom da tek se sada miču svi dijelovi, asfalt i instalacije koje nisu godinama mijenjane, tako da vidimo u kojem je to stanju.

Nađen je način na koji će se raditi restauratorska sanacija pojedinih oštećenih dijelova i na tome zajedno radimo. Znači, nećemo raditi novi most, nego to je Stari most i pojedina oštećenja su njegov dio i samo će se mijenjati oni nužni dijelovi i naravno konstruktivno ojačati.

Rokove moramo pričekati i vidjeti kako će se razvijati dalje situacija, a samim time i prolaz pješaka i onda u konačnici i vozila.” – rekla je u četrvtak pročelnica Konzervatorskog odjela Sisak Ivana Miletić Čakširan.

To ne mora automatski značiti da će cijelo to vrijeme radova Stari most bti zatvoren za pješake, jer se neki radovi sigurno mogu organizirati uz prolaz pješaka, ali će se više znati tek nakon što se utvrdi točna razina oštećenja mosta.  

Zadnje novosti
Ostale novosti