13 C
Sisak
Petak, 1 ožujka, 2024

IZ ORA-e se ispumpava voda, nasip je saniran – čeka se vodni val Kupe

Datum:

Marketing

Saniran je jučer puknuti privremeni nasip u Galdovu te se voda prepumpava s poplavljenog područja nazad u korito Save. Do jutros se voda na području kojeg koriste Udruga KAS, Streličarski klub Sisak i druge udruge povukla za oko 50 cm, no i dalje su svi objekti pod vodom.

Na sisačkom području za sada nema nekih drugih većih problema, očekuje se kako bi danas trebao proći vodni val Kupom i Savom. Zatvorena je cesta u Staroj Drenčini, što se događa redovno kod visokog vodostaja.

PETRINJA

Na snazi je izvanredno stanje za rijeku Kupu na mjerodavnom vodomjeru Farkašić s tendencijom daljnjeg laganog porasta vodostaja.
Prema procjeni Hrvatskih voda, maksimalni vodostaji na području Petrinje očekuju se na razini rekordnih +988 cm iz 2014. godine. Situacija je pod kontrolom. Nasipi su ojačani na svim kritičnim točkama, očekuje se prolazak vrhunca vodnog vala u iduća 24 sata. U nebranjenim područjima općine Lekenik poplavljene su prometnice i vikend kuće neposredno uz obale rijeke Kupe. Operativne snage i Hrvatska vojska i dalje provode aktivnosti obrane od poplave.

UNA – HRVATSKA KOSTAJNICA

U Hrvatskoj Kostajnici situacija se stabilizira, vodostaj rijeke Une ima tendenciju opadanja. Visoki vodostaj rijeke Une stvorio je probleme i stanovnicima općine Dvor gdje je poplavljen dio kuća u nebranjenim područjima i cesta DC47 kod mjesta Kuljani te se do Dvora može doći zaobilazno preko Gline.

SAVA

Za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području, od 15.05.2023. otvorene su ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje. Vodostaj Save u Jasenovcu od sinoć stagnira i od jutros ima tendenciju blagog opadanja. Još su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave.

U H. Kostajnici su i dalje na terenu vatrogasci iz DVD-a Hrvatska Kostajnica i JVP Novska čijom se pumpom velikog kapaciteta rade ispumpavanja.

Inače, do sada je u Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježeno 112 vatrogasnih tehničkih intervencija ispumpavanja, uklanjanja stabala, sprječavanja prodora vode u objekte, ispiranje kolnika i izgradnja zečjih nasipa te su angažirana 406 vatrogasaca sa 116 vatrogasnih vozila te jedno plovilo.

„Situacija je i dalje na području županije kritična, ali ju držimo pod kontrolom. Una
je u opadanju, a razina vode se zahvaljujući pumpama ne podiže. Područje Jasenovca je u
pripravnosti zbog nadolazećeg vodnog vala te je tu glavnina fokusa. I područje Petrinje je
također spremno za vodni val koji se očekuje tijekom dana i predvečer, a vatrogasci
konstantno ispumpavaju vodu te same kuće nisu ugrožene“, rekao je županijski vatrogasni
zapovjednik Marijo Paluh.

Možda vas zanima...

Dani sisačkog sporta uz Crvenu jabuku i U-15 nogometnu reprezentaciju

Grad Sisak i Zajednica sportskih udruga Grada Siska ove...

Danas se obilježava Međunarodni dan rijetkih bolesti

'S rijetkima svaki dan, a ne svake prijestupne' slogan...

Na Srednjoj školi Viktorovac Sisak uskoro nova fasada

Počeli su radovi na postavljanju vanjske ovojnice na zgradi...