11 C
Sisak
Petak, 1 ožujka, 2024

Puknuo nasip na ORI – poplavljeno područje Udruge KAS

Datum:

Marketing

Vodostaji na sisačkom području ne bi trebali stvoriti veće probleme, no jutros je puknuo savski nasip u Galdovu, na prostoru nekadašnje ORE. Voda je prvo počela prodirati ispod nasipa, no nakon nekog vremena je nasip samo popustio te su u udruzi KAS koja ima tamo prostorije morali hitno spašavati konje. Sve su životinje na sigurnom, a Hrvatske vode hitno saniraju puknuti dio nasipa na kojem se već duže vrijeme izvode radovi sanacije.

Iako je područje ORE potpuno pod vodom, što se vidi na snimkama voda ne ugrožava ostalo područje Galdova i Siska. Područje je jutros obišla i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček te dogradonačelnik Marko Krička.

Konji su evakuirani u prostore Sajmišta Topolovac koje im je ustupio Grad Sisak, i gdje će biti do kraja sanacije, no obzirom je u poplavi uništena hrana za konje potrebne su donacije koje se mogu donijeti na Sajmište.

Riječ je o privremenom nasipu koji je već dva puta bio uzrok poplava tog područja, no Hrvatske vode u dvije godine nisu dovršile sanaciju tog dijela nasipa. Rok je za završetak radova, koji se financiraju iz Fonda solidarnosti jer je nasip oštećen u potresima, 30. lipnja no jasno je da sada neće moći radovi biti gotovi do tada jer, posljedično, samo zemljište duže vrijeme neće biti pogodno za radove. Mnogi su upozoravali, upravo zbog prethodnih poplava, da taj dio nasipa treba biti prioritet, no Hrvatske vode nisu uvažile primjedbe korisnika ovog prostora i mještana Galdova.

Uz prostore Udruge KAS, poplavljene su i prostorije Streličarskog kluba Sisak sa opremom za održavanje terena, udruge golubara, Humanitarne udruge Sveti Kvirin te dio arhive sisačke bolnice. 

U sanaciju nasipa uključeno je i 100 vojnika.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček s načelnikom Stožera Civilne zaštite Grada Siska Markom Kričkom i suradnicima, bila je u četvrtak obilasku najugroženijih točaka obrane od poplava na području Grada Siska i odmah nakon dojave obišla je mjesto puknuća u Galdovu. U pomoć lokalnim snagama pozvane su i jedinice Hrvatske vojske, koji se pridružuju rješavanju ove najugroženije točke obrane od poplave u Sisku.

„Hrvatske vode sagradile su iza potresa ovaj privremeni nasip, koji je, nakon dvije godine pritiska popustio“, komentirala je gradonačelnica. „Rješavali smo situaciju s konjima Udruge KAS, a sada rješavamo i situaciju s terenom NK Frankopan u Galdovu. Razina Save i poplavljenog područja sad se izjednačila i iz Hrvatskih voda nas uvjeravaju da će uskoro krenuti ispumpavanje i da će se to sanirati. Međutim, postavlja se pitanje što se radilo dvije godine? Rok za završetak je 30. lipnja, ali nasip je daleko od završenosti“, kazala je gradonačelnica.

Ranije danas gradonačelnica je sa svojim timom voditelja interventnih jedinica obišla lokacije koje su u poplavama 2013. i 2014. bile pogođene, ali situacija na tim mjestima za sada je daleko od opasnosti. Jedino mjesto na koje su upozorili i stanovnici Odre jest Odvojak Staro Pračno, na mjestu gradilišta spojne ceste i novog mosta prema budućem autoputu.

“Hrvatske ceste grade most, ali su zatrpali kanale koji su do sada dobro funkcionirali. Zbog toga bi moglo i tamo doći do većih problema i zbog toga i tamo stalno rade pumpe naše Javne vatrogasne postrojbe. Investitor očito nije uzeo u obzir stanje na terenu i mišljenje stanara 27 kuća koji, nažalost imaju velikog iskustva u borbi sa zaobalnim vodama”, rekla je gradonačelnica.

Plimni val Kupe iz pravca Karlovca tek treba doći do Siska, ali sve raspoložive snage su na terenu i budno prate razvoj situacije.

VIDEO Grad Sisak

 

FOTO I VIDEO prije puknuća nasipa: Zdenko Videc

Možda vas zanima...

Dani sisačkog sporta uz Crvenu jabuku i U-15 nogometnu reprezentaciju

Grad Sisak i Zajednica sportskih udruga Grada Siska ove...

Danas se obilježava Međunarodni dan rijetkih bolesti

'S rijetkima svaki dan, a ne svake prijestupne' slogan...

Na Srednjoj školi Viktorovac Sisak uskoro nova fasada

Počeli su radovi na postavljanju vanjske ovojnice na zgradi...