11 C
Sisak
Petak, 1 ožujka, 2024

Ministarstvo: Kasni obnova u nadležnosti Grada Siska

Datum:

Marketing

Ministarstvo kulture i medija poslalo je lokalnim medijima očitovanje o tijeku obnove kulturnih dobara oštećenih u potresu. U njemu se istiće sporost sisačke gradske uprave u postupku obnove objekata kojima Grad upravlja.

“Ministarstvo kulture kontinuirano i ujednačeno pruža pomoć na području Sisačko-moslavačke županije, kako regionalnoj upravi, tako i jedinicama lokalnih samouprava. Uz stručnu, pružena je i financijska pomoć, te se putem Konzervatorskog odjela u Sisku provodi stalno praćenje stanja što omogućuje pravovremenu provedbu svih aktivnosti.

U razdoblju od 2021.-2023. Ministarstvo kulture i medija preuzelo je provođenje hitnih mjera stabilizacije i zaštite kulturnih dobara oštećenih u potresu. Provedene su mjere zaštite na pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima, ali i visoko vrednovanim zgradama unutar kulturno povijesne cjeline grada Siska koje su bile teško oštećenim u potresu.

Na području Grada Siska Ministarstva kulture i medija provelo je hitne mjere zaštite na ukupno 23 građevine za što je utrošeno ukupno 2.346.330,01 eura. Nakon objave samog poziva te dodjele Ugovora vezanih za provedbu projekata ugovorenih sredstvima Fonda solidarnosti EU, Ministarstvo kulture i medija pruža kontinuiranu pomoć korisnicima. Trenutno je aktivno 77 programa. Po predaji prvih ugovora 31.5.2022. godine, Konzervatorski odjel u Sisku odmah je sa svim voditeljima projekata Grada Siska i vezanih ustanova održao inicijalni sastanak te su dane detaljne upute za izradu dokumentacije, ali i za provedbu radova.

Nažalost, od svih jedinica lokalne i regionalne samouprave Sisačko-moslavačke županije, Grad Sisak nije postigao očekivanu razinu provedbe.

Od ukupno 11 projekata, radovi su završeni samo na zgradi u Gajevoj 2a koja je imala umjerena oštećenja, a u tijeku su radovi na 3 građevine: zgradi buduće knjižnice, gradskoj vijećnici te zgradi Kazališta 21. Krajem travnja 2023. tek su započeli pripremni radovi na Holandskoj kući. Izrađene su i odobrene dokumentacije za provedbu obnove za još 3 programa, a iako ugovorena u 2022., još nije izrađena dokumentacija za zgradu Kristalne kockice Vedrine.

Nažalost Gradski muzej Sisak od svibnja 2022. nije ugovorio izradu projektne dokumentacije za upravnu zgradu muzeja i Stari grad Sisak. S obzirom na rokove, nažalost propuštena je mogućnost provedbe samih radova obnove konstrukcije Starog grada.

S obzirom na tijek provedbe drugih projekata na području županije (ukupno 77) i vrijeme kada su odobrena sredstva, ne možemo naći opravdanja kao što su zahtjevnost izrade dokumentacije, konzervatorskih uvjeta ili provedbi nabave, premda Grad Sisak uzastopno nepravedno i netočno iznosi podatak kako radovi nisu mogli započeti zbog zahtjevne konzervatorske dokumentacije. Primjerice za Stari grad Sisak sva potrebna konzervatorska dokumentacija izrađena je prije potresa. Postupci su vrlo jasni, rokovi za izdavanje akata maksimalno 15 dana od dana predaje što je regulirano sustavom eDozvole, a postupci javne nabave skraćeni. Za usporedbu, na prostoru Grada Gline ukupno je odobreno 12 programa, od kojih je 10 u provedbi obnove konstrukcije i radovi vrlo dobro napreduju”, zaključuju u Ministarstvu kulture i medija RH.

Novinari su i ministra graditeljstva Branka Bačića, prilikom nedavnog posjeta Sisku, pitali o problemima s obnovom u nadležnosti Grada Siska.

“Bilo bi bolje da je Grad Sisak krenuo brže u obnovu zgrada koje su na njegovom području i u njegovoj nadležnosti, a koje je bilo moguće financirati iz Fonda solidarnosti s obzirom da predstavljaju kulturno dobro. U tom smislu je Sisačko – moslavačka županija iznimno brzo reagirala i ne samo kada je u pitanju obnova zgrada javne namjene koja su pojedinačna kulturna dobra i koje je operativno tijelo Ministarstvo kulture nego još i više poput ovog učeničkog doma gdje je Županija krajnji korisnik, a operativno tijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Tu su još i objekti u zdravstvu i socijalnoj skrbi. Moram reći da ćemo zahvaljujući angažmanu župana i njegovih suradnika iz Fonda solidarnosti obnoviti veliki dio zgrada javne namjene što s objektima kojima upravlja Grad Sisak nije bio slučaj. No to ne znači da nećemo obnoviti sve one zgrade koje su ugovorene iz Fonda solidarnosti neovisno u kojoj su fazi završenosti, ali će na žalost taj iznos u najvećem dijelu pasti na teret Državnog proračuna. Prema tome bilo bi dobro, kao što svjedočimo visokoj fazi uređenosti zgrada javne namjene kojima upravlja Županija, da je takav slučaj bio i s gradom Siskom.“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Možda vas zanima...

Dani sisačkog sporta uz Crvenu jabuku i U-15 nogometnu reprezentaciju

Grad Sisak i Zajednica sportskih udruga Grada Siska ove...

Danas se obilježava Međunarodni dan rijetkih bolesti

'S rijetkima svaki dan, a ne svake prijestupne' slogan...

Na Srednjoj školi Viktorovac Sisak uskoro nova fasada

Počeli su radovi na postavljanju vanjske ovojnice na zgradi...