26 C
Sisak
Ponedjeljak, 2 listopada, 2023

Zamjena nekretnina između Biskupije i RH – cilj je montažno naselje na Zelenom brijegu

Datum:

Marketing

Sisački biskup Vlado Košić i potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u Biskupijskom ordinarijatu u Sisku potpisali su u ponedjeljak Ugovor o zamjeni nekretnina između RH i Sisačke biskupije. Riječ je o zemljištu na sisačkom Zelenom brijegu, do sada u vlasništvu župe Uzvišenja sv. Križa u Sisku, a koje će RH koristiti u svrhu zbrinjavanja osoba pogođenih potresom.

Riječ je o zamjeni nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske s nekretninom u vlasništvu Biskupije, a na kojoj će se nekretnini postaviti 35 drvenih montažnih kuća površine 45 m2 za privremeni smještaj korisnika kontejnera. Gradnju kuća ukupne procjenjene vrijednosti 2,3 milijuna eura preuzeti će Sisačko-moslavačka županija, a financirati će se iz sredstava Fonda solidarnosti.

Potpisivanju je nazočio i župan Ivan Celjak, koji je pojasnio i razloge ove zamjene.

“35 kuća ćemo izgraditi tu za privremeni smještaj stradalnika u potresu, a zatim će te kuće trajno ući u sustav Doma za starije osobe Sisak. Po istom sistemu radimo i naselja u Petrinji i Glini” – rekao je župan Celjak.

Sisačka biskupija zauzvrat će dobiti parcele u Sisku, Tomčevom putu, te u Dumačama i Zrinu.

– Jednu parcelu dobivamo u Sisku gdje ćemo raditi još jednu crkvu odnosno kapelu, imamo nekoliko kvartova koji nemaju tako blizu crkvu, željeli bismo omogućiti da se tu mogu okupljati naši vjernici. Riječ je o Tomčevom putu. To će biti prilika da napravimo jednu kapelu, a u Dumačama, župa Gora gdje imamo 40 kuća naših katolika, Hrvata iz Kosova koji su godinama bili strpljivi i čekali u kontejnerima pa poslije bili preseljeni u Malu Goricu, prognaničko naselje i dobili su sad kuće koje su dobro i nakon potresa nisu imale velike štete. Na sredini tog naselje je križ na jednoj parceli koju je sada crkva dobila u toj zamjeni, dugo smo se borili da mi to dobijemo ili kupimo, za HRT je rekao mons. Vlado Košić, sisački biskup.

FOTO: Parcela 1921/2 koju je dobila zauzvrat Sisačka biskupija i gdje će se graditi kapela

Parcela koju je dobila zauzvrat Sisačka biskupija i gdje će se graditi kapela
Parcela koju je dobila zauzvrat Sisačka biskupija i gdje će se graditi kapela
Marketing
Marketing
Marketing

Možda vas zanima...

Održana prezentacija stambenih objekata POS-a u Sisku

Za obitelji koje se nalaze na revidiranoj listi reda...

HDZ SMŽ o ukidanju prireza, a evo i koliko će građani uštedjeti

Nakon saborskog usvajanja paketa poreznih zakona, čelnici HDZ-a Sisačko-moslavačke...

Veleposlanik Australije posjetio Sisak

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček primila je u nastupni posjet...

Rotary klub Sisak obiježava Dan srca na Ciglarskoj grabi

Rotary klub Sisak i ove godine organizira akciju Dan...