26 C
Sisak
Ponedjeljak, 2 listopada, 2023

Sisačka biskupija zabilježila tri slučaja zlostavljanja

Datum:

Marketing

Članice Hrvatske biskupske konferencije ustrojavaju sustav zaštite maloljetnika i ranjivih osoba, što se većinom odnosi na organizaciju posebnih povjerenstava i edukaciju zajednice, a povjerenstva dviju biskupija već su se susrela i obradile nekoliko slučajeva zlostavljanja, piše u tekstu kojeg je za HINU napsao Ivo Lučić.

To proizlazi iz podataka koje je Hina dobila od povjerenstava za zaštitu maloljetnika tijekom protekla tri tjedna, nakon što je na 14 (nad)biskupijskih mailova poslala upite istog sadržaja.

Promatrani su sadržaji odgovora povjerenstava, dostupnost mehanizma prijava zlostavljanim osobama te način komuniciranja povjerenstava nakon Hinina upita.

Povjerenstva su različito reagirala na upit. U većini odgovora očituje se povjerenje i otvorenost prema javnosti, dok je dio njih ostao bez odgovora, a neki su to smatrali nečim manje važnim od njihovih svakodnevnih obaveza.

U Sisačkoj biskupiji zabilježena su tri slučaja zlostavljanja od kojih su dva riješena, a jedan je još otvoren zbog, kako je rečeno, prekida komunikacije osobe koja je prijavila slučaj.

U prvome slučaju roditelji dječaka žrtve su razgovarali s biskupom, osoba koja je označena kao zlostavljač dala je izjavu, te je bila u Zagrebu na razgovoru sa psihologom i crkvenim sucem. Slučaj je pismeno zabilježen i proslijeđen Svetoj Stolici, a dotična osoba od prvoga trenutka suspendirana, odgovorio je predsjednik Povjerenstva Marko Cvitkušić.

U drugom slučaju „dotična osoba“ je suspendirana čim se čulo za slučaj i ne može obavljali službu. Potrebna dokumentacija je prikupljena, prevedena i poslana Svetoj Stolici, kaže se.

U trećem slučaju jedna je ženska osoba optužila nekadašnjeg vjeroučitelja da ju je navodno na školskom vjeronauku neprimjereno dodirivao. Svoju je izjavu poslala e-mailom na Duhovni stol Zagrebačke nadbiskupije, a Duhovni stol je njezin dopis proslijedio Sisačkoj biskupiji.

Prema Cvitkušiću, iz Sisačke biskupije su se pismeno obratili navedenoj osobi koja je danas majka i živi u Zagrebu, priopćili joj da osoba koju je prijavila nije više na službi u sisačkom kraju niti ima vjeronaučnu pouku u školi, te da za njih „taj slučaj još nije dovršen!“. Međutim, prema Cvitkušiću, ona je odgovorila „da nema ništa više za reći niti želi o tome dalje“. „Ne živim blizu Siska i ne trebate mi ništa slati“, napisala je.

Tijekom tri slučaja Povjerenstvo je prikupljalo potrebnu dokumentaciju, dopisivalo se s dotičnim ustanovama i osobama, saslušalo njihove izjave, prikupljalo potrebnu dokumentaciju, nosilo je u nadležno sudstvo, te se dopisivalo s policijom i s osobama o kojima je riječ, objasnio je opseg poslova Cvitkušić.

Slučajevi zlostavljanja maloljetnika zabilježeni su također u dosadašnjem radu Povjerenstva u jednoj maloj otočnoj biskupiji, ali u njemu nisu željeli iznositi išta više od te općenite potvrde.

Na upite Hine dvjema nadležnim županijskim policijskim upravama o sudbini navedenih slučajeva, Policijska uprava Sisak tražila je da se precizira upit, ali nije dala konkretne odgovore, a iz Policijske uprave Rijeka nije došao nikakav odgovor.

Marketing
Marketing
Marketing

Možda vas zanima...

Održana prezentacija stambenih objekata POS-a u Sisku

Za obitelji koje se nalaze na revidiranoj listi reda...

HDZ SMŽ o ukidanju prireza, a evo i koliko će građani uštedjeti

Nakon saborskog usvajanja paketa poreznih zakona, čelnici HDZ-a Sisačko-moslavačke...

Veleposlanik Australije posjetio Sisak

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček primila je u nastupni posjet...

Rotary klub Sisak obiježava Dan srca na Ciglarskoj grabi

Rotary klub Sisak i ove godine organizira akciju Dan...