21 C
Sisak
Subota, 13 travnja, 2024

Od “Crvenih štrampli” pa do rektorove nagrade – put uspjeha jedne Siščanke

Datum:

Marketing

Siščanka Marita Čatić (21), studentica završne godine redovnog preddiplomskog stručnog studija odnosa s javnošću i studija medija, dobitnica je posebnog priznanja akademske zajednice povodom prvog Dana Sveučilišta VERN. 

 

Rektor Sveučilišta VERN Vlatko Cvrtila i Marita Čatić
Rektor Sveučilišta VERN Vlatko Cvrtila i Marita Čatić

 

Prvu Rektorovu nagradu za akademski uspjeh, izvannastavne aktivnosti i profesionalna dostignuća u svečanom ambijentu Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu ovog joj je tjedna uručio rektor Sveučilišta, prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, a Marita se u ime svih nagrađenih studenata obratila uzvanicima prigodnim govorom.

Maritu znamo po zbirci pjesama “Crvene štrample” koju je objavila 2019., a u međuvremenu je ova ambiciozna djevojka ostvarila i niz drugih uspjeha koje je za sisak.info predstavila u formi osobnog dnevnika.

 

MATURA, STUDIJ I VELIKI GRAD…

Nakon Crvenih štrampli, pandemiju sam iskoristila za pripremu mature koja je prošla odlično. Razmijenila sam nekoliko porukas mentoricom iz moje učeničko-novinarske karijere i odlučila upisati studij odnosa s javnošću i medija na Sveučilištu VERN’. Predrasude o privatnom fakultetu bile su sveprisutne, ali u sebi sam znala da je to prava odluka i ono što u životu želim. Gotovo cijelu prvu godinu fakulteta odradila sam online strepeći nad time kako će to izgledati i čime će rezultirati. Zimski semestar sam položila sa svim peticama bez ijednog izlaska na ispit, a isto je bilo i s ljetnim. 2. srpnja 2021. vratila sam se sa zadnjeg kolokvija s prosjekom 5.0. U tom trenutku, imala sam osjećaj kao da sam se opet vratila k sebi.

Upis na Sveučilište VERN
Upis na Sveučilište VERN

 

MOJ ULAZAK U SVIJET ODNOSA S JAVNOŠĆU KOD KUĆE

Nekoliko dana nakon početka ljetne pauze listala sam po Facebooku i vidjela objavu spomenute mentorice kako njezin tim radi turnir Gem Set u Petrinji koju komentiram s veseljem što dolazi u moj kraj. Ona mi javlja u inbox s odgovorom – „Dođi nam pomoći, trebamo te“. Spontana kakva jesam, bez promišljanja odgovaram – „Može, vidimo se. Javi samo kad i gdje“. U tom trenutku sam to shvatila prilično avanturistički (kao i sve do sad, jel…haha) ni ne sluteći kuda će me jedan srpanjski dan odvesti. Činilo se kao da sam već godinama njihova. Kada mi je rekla da ću koordinirati intervjue i izjave sportaša i sve medije koje dolaze osjetila sam da su mi se zjenice raširile bez da sam se i pogledala u ogledalo. No, u tom trenutku sam se odmah postavila u radni mod koji i danas uočavam kod sebe i jedini cilj mi je bio da sve prođe glatko. Kad sam došla kući, umorna i sretna, kroz glavu mi je prolazilo nešto poput – „Čekaj, ona je tebi, studentici, dala tu odgovornost da koordiniraš bilo što što ima veze s najboljim nogometašem na svijetu i njegovim ništa manje uspješnim kolegama?!??!“. Događanje je prošlo odlično, svi su bili zadovoljni, a ja još nekoliko dana nakon nisam bila svjesna što mi se dogodilo. Ovaj event je ostavio svoj trag na svemu onome što danas radim, a posebno je važan jer se dogodio upravo – doma. 

 

 SVIJET NA DLANU –  ISF, IRON MAIDEN I ULTRA EUROPE

Nekoliko dana prijepovratka na fakultet dobila sam poziv Svjetskog školskog sportskog saveza kao dio komunikacijskog tima na Svjetskim školskim sportskim igrama u Beogradu. Ovaj poziv sam objeručke prihvatila jer sam željela ponovno osjetiti ono što sam radila u svojim najranijim danima kada je sve ovo bila samo srednjoškolska zanimacija.Ondje smo komunikacijski odradili do tad najbolji event Svjetskog školskog sportskog saveza.

 

Svjetske školske sportske igre
Svjetske školske sportske igre

Nekoliko dana prije 20. rođendana imala sam priliku raditi na reviji modnog brenda ELFS. Za jednu djevojčicu koja je do prije nekoliko godina u sisačkim Narodnim novinama tražila njihove bilježnice i ruksake ovo je bio prilično velik uspjeh. S druge strane, ovo događanje ima veliku važnost u tom pogledu što mi je tada prvi put natuknuto da bih mogla biti dijelom najvećeg festivala u ovom dijelu Europe – ULTRA Europe. Najveći zaljubljenik u glazbu za kojega ste vjerojatno ikad čuli u ovom trenutku – vrišti, ali racionalna i gladna karijeristica ostaje prizemna i čeka svoj trenutak.

Prošlo je gotovo pola godine do  trenutka kada me mentorica pozvala na sastanak potvrdivši mi da sam od toga dana dio projekata na kojima rade. Za to vrijeme marljivo sam studirala, a na sastanku sam dobila konačnu potvrdu da ću zaista imati priliku raditi na odnosima s javnošću ULTRA Europe što je, naravno, u tom trenutku bilo neshvatljivo. Još me više iznenadila činjenica da sam dobila i tu hvalevrijednu odgovornost odraditi i koncert Iron Maidena u Zagrebu gotovo sama. Mjeseci koji slijede bit će burni, ali će se isplatiti – javila se opet ona razumna.

 

ULTRA Europe
ULTRA Europe

Paralelno sam u akademskom svijetu radila na projektu priručnika za brucoše kao glavna urednica i još poneki projekt kao student suradnik. Uskoro je došao i kraj druge akademske godine koju sam opet završila u predroku, s ocjenom odličan iz svih kolegija.

Srpanj je, uz ULTRA Europe donio, kako ju volim nazvati, prekretnicu. To je bilo nevjerojatno iskustvo na kojemu sam neizmjerno zahvalna jer u Hrvatskoj u ovom trenutku ne postoji veći, kompleksniji i događaj koji je bliži svjetskom standardu od ovog. Uvijek rado prepričavam priču kako trećeg dana festivala stojim na velebnoj pozornici s najvećim imenima elektronske glazbene scene, a idućeg, u vlaku na relaciji Zagreb Sisak, razmišljam o tome kako je ovo ono što u životu želim raditi bez obzira na intenzivan tempo, rizik ili zahtjevnost. Bez obzira na to što sam samo nekoliko sati ranije doživjela svijet u malom, oči su mi i dalje jednako blistale kad sam iz vagona vidjela tablu Sisak.

 

ULTRA Europe
ULTRA Europe

 

MOJA EUROPSKA AVANTURA I NOVE PRILIKE

Prve ljubavi nikada ne blijede pa sam tako u rujnu 2022. opet sudjelovala na događanju Svjetskog školskog sportskog saveza SHE Runs ActiveGirlsLead u Briselu u Belgiji. Imala sam priliku biti moderatorica programa i reporterka za Sportall televiziju. 

SHE Runs
SHE Runs

Radno ljeto donijelo je i nove poslovne prilike – tvrtka za uvoz prehrambenih proizvoda prilično jakih imena povjerila mi je svoje društvene mreže i aktivnosti odnosa s javnošću. Prvo samostalno iskustvo, ali i stvaranje nove perspektive o poslovnom svijetu ono je što me obogatilo. Ovdje i dalje redovno studiram, radim na događanjima kao što su Zdravko Čolić u Areni Zagreb i revija Atelier, a uz to se nižu i brojni novi klijenti iz mojega grada i županije koji su prepoznali važnost komunikacija na svim kanalima. Neka nova vrsta zadovoljstva, rekla bih obrnutim slijedom, ali potvrda da sve ono što sam do tad radila ima smisla.

 

Zdravko Čolić
Zdravko Čolić

 

REKTOROVA NAGRADA 

Danas sjedim za svojim radnim stolom, nekoliko sati nakon što sam primila Rektorovu nagradu Sveučilišta VERN’. Istim onim za kojim sam napisala Crvene štrample, odradila svaku akademsku obavezu i složila svaki komunikacijski plan. Sretna sam što je sve ono što radim u zadnjih nekoliko godina prepoznala i akademska strana. Moram priznati da sam sretnija što su prepoznali tu istinsku predanost jer smatram da je ona preduvjet za rezultate koji su s njome došli. To je ono što bih voljela da svi oni koji čitaju ovaj mali dnevnik prepoznaju i primijene. Ma štogod radili – pjevali, pisali, kuhali, trenirali ili nešto drugo – važno je da tome budete predani i uvijek vjerujete u sebe! I da, naravno, nikada ne prestanete voljeti – jer je rijetko…

Veselim se što ću za koju godinu doći s nekom novom pričom, nadam se, iz svijeta. Ono što je sigurno jest da će ona mala djevojčica u meni, koja je oduvijek vjerovala u sebe i to da ne postoje granice,zauvijek živjeti. I da će se pri svakom povratku uvijek jednako veseliti tabli svojega doma…

 

Rektorova nagrada
Rektorova nagrada

Foto: Krasnodar Peršun i osobna arhiva

Možda vas zanima...

Nova oprema za HGSS Novska

Župan Ivan Celjak je u sjedištu Županije s pročelnikom...

Sisak izložbom na Korzu obilježava 40 godina rođenja prve bebe iz in vitro oplodnje

Na sisačkom Korzu postavljena je izložba ''Zašto baš mi''...

Pogledajte gdje se nalazi Vaše biračko mjesto za predstojeće parlamentarne izbore

Određena su biračka mjesta za parlamentarne izbore koji će...

U subotu akcija “Volim Željezaru”

U subotu, 13. travnja 2024., u 10 sati kod...