19 C
Sisak
Subota, 3 lipnja, 2023

Izložba “Megafauna” u Gradskom muzeju Sisak – dođite vidjeti vunastog mamuta i nosoroga!

U srijedu, 22. ožujka 2023. u 19,00 sati u Gradskom muzeju Sisak otvara se izložba ”Megafauna”, autora Marija Carića i Lovorke-Štimac Dedić.

Spajanjem, ali i povećavanjem predstavljenog osteološkog pleistocenskog materijala iz fundusa Gradskog muzeja Sisak i Gradskog muzeja Varaždin, cilj izložbe „Megafauna“ jest daljnja popularizacija ove teme i podizanje koncepta na višu, regionalniju razinu, za razliku od dosadašnje lokalne gdje su dvije manje izložbe ovih kulturnih ustanova započele s projektom. Posjetitelji će imati priliku vidjeti kosti gotovo čitavog vunastog mamuta, kao i potpuno očuvan kostur vunastog nosoroga, jedan od rijetkih paleontoloških nalaza u svijetu.

Pleistocen, geološka epoha koja obuhvaća razdoblje posljednjega ledenog doba kao i kasnoga kamenog doba, kad se moderni čovjek još uvijek borio za puko preživljavanje, bio je ujedno i vrijeme posljednjih divovskih životinja – megafaune. U želji za pobližim upoznavanjem toga čudesnog razdoblja života na Zemlji, upravo su koštani ostaci te odljevi tih titana prošlosti fokus zajedničke izložbe gradskih muzeja iz Varaždina i Siska, na kojoj će prezentirani eksponati vunastog nosoroga i mamuta posjetiteljima pružiti detaljniji uvid u onodobni ekosustav kontinentalne Hrvatske, znatno drugačiji od današnjeg.

Tako će Erik(a), jedinstveni paleontološki nalaz vunastog nosoroga iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin, nakon dugotrajne i opsežne obnove te premijernog predstavljanja na izložbi u GMV-u 2020. godine, krenuti i put Siska, gdje će sa svojim sisačkim suvremenikom mamutom biti dostupna za razgled posjetiteljima do 22. svibnja ove godine.

Kustos izložbe je dr. sc. Mario Carić s Instituta za antropologiju, a suradnica Lovorka Štimac-Dedić, viša kustosica u GMV-u.

Zadnje novosti
Ostale novosti