22 C
Sisak
Četvrtak, 23 ožujka, 2023

Stanovnici Hrvatske Kostajnice i susjednih općina dobili su pokretnu knjižnicu – bibliokombi

- Marketing-spot_imgspot_img

U Hrvatskoj Kostajnici i susjednim općinama Donji Kukuruzari, Hrvatska Dubica i Majur počela je djelovati služba bibliokombija, nabavljenog u okviru projekta ‘Knjiga na kotačima’, vrijednog 318.400 eura i financiranog iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i proračuna Republike Hrvatske (15 posto).

Biblikombi služi kao pokretna knjižnica, na policama čitatelji mogu pronaći različite naslove, svih žanrova, a moći će naručiti i sve ostale knjige iz fonda Gradske knjižnice i čitaonice Milivoja Cvetnića.

Vozilo je opremljeno laptopom i bazom podataka o knjižničnom fondu. Na stajalištima bibliokombija povremeno će se održavati radionice i informativni susreti, u dogovoru s lokalnom zajednicom.

– Naš i vaš bibliokombi je sada tu i čvrsto vjerujemo da će u budućnosti dugo i uspješno ispunjavati svoju funkciju. Iako je ovo vozilo najefektniji dio i kruna samog projekta, mnoge projektne aktivnosti dosad odrađene i one koje će do kraja biti provedene, unaprijedile su i obogatile kulturno i društveno naše zajednice – rekao je voditelj projekta Vladimir Dujnić prilikom predstavljanja službe bibliokombija.

V.d. ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Milivoja Cvetnića, Petar Samardžija, ponosan je na veliki uspjeh knjižnice koja je nositelj cijelog projekta.

– Godinu i pol nakon početka projekta uspjeli smo zaokružiti proces nabave i stavljanja u funkciju bibliokombija te tako pokrenuti službu pokretne knjižnice. Koliko znamo, od 12 knjižnica iz cijele Hrvatske koje su dobile sredstva u isto vrijeme za slične projekte, GKČ Miivoja Cvetnića je među prvima ako ne i prva koja je uspješno dovršila taj proces. A proces nje bio lagan, što zbog komplicirane procedure javne nabave što zbog novonastalih ekonomskih i geopolitičkih prilika u svijetu utječući na tržište motornih vozila – istaknuo je Samardžija.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan govorio je o važnosti projekta za cijeli kostajnički kraj i njegov kulturni život jer će služba bibliokombija stanovnicima i najudaljenijih područja omogućiti donošenje knjige na kućni prag.

 

Zadnje novosti
Ostale novosti