22 C
Sisak
Subota, 23 rujna, 2023

Oslobađanje plaćanja pričuve za stradale objekte u potresu

Datum:

Marketing

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić izvijestio je na sjednici Vlade u četvrtak da su u e-savjetovanje upućena četiri podzakonska akta, nužna za realizaciju Zakona o obnovi.

Osim toga, pokrenut je postupak prethodnog savjetovanja za nabavu drvenih mobilnih kućica za privremeni smještaj korisnika kontejnerskog smještaja.

“Riječ je o 500 kućica veličine 25 do 35 m2 za smještaj dvije do četiri osobe. Ukupna procijenjena vrijednost te nabave je 14 milijuna eura”, pojasnio je Bačić, pozvavši hrvatske proizvođače i graditelje drvenih montažnih kuća da se uključe u ovo savjetovanje i pripomognu nabavci takvih drvenih kućica.

Bačić se osvrnuo i na javne tribine na kojima se sugrađani na području Sisačko-moslavačke županije upoznaju s novim modelom samoobnove. Poručio je, također, da Državne nekretnine uređuju više od 200 stanova u vlasništvu Republike Hrvatske za zbrinjavanje dijela građana iz kontejnerskog smještaja, a APN pregledava 264 nekretnine koje će se, nakon procjene vrijednosti, nastojati otkupiti kako bi poslužile za trajni ili privremeni smještaj.

Govoreći o iskorištenosti sredstava iz Fonda solidarnosti, ministar graditeljstva kazao je da je, s današnjim danom, prijeđeno 50 posto ukupne alokacije.

“U veljači je zaprimljeno 111 mil. eura. Ako se u svakom mjesecu, od ožujka do lipnja, realizira mjesečno projekata u vrijednosti od 125 mil eura, mogli bismo do lipnja dosegnuti ukupnu alokaciju od 1,3 mlrd eura”, poručio je Bačić.

Bačić je izvijestio i o posjetu Glini te obilasku Topuskog te zaključio da su radovi koji se financiraju iz Fonda solidarnosti u punom intenzitetu, a uvjeren je i da će se kroz provedbu Zakona o obnovi ubrzati i obnova privatne imovine.

Vlada je donijela i odluku o sufinanciranju troškova režija za privremeno stambeno zbrinute osoba čije su nekretnine stradale u potresima na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Sufinanciranje u iznosu od 100 do najviše 160 eura mjesečno, ovisno o broju članova kućanstva, odnosi se na privremeno stambeno zbrinute korisnike mobilnih stambenih jedinica (kontejneri i kontejnerska naselja) te osobe zbrinute temeljem odluke Vlade o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje.

Ukupno bi temeljem odluke bilo obuhvaćeno 1513 obitelji i mjesečno će za to trebati 500 tisuća eura, za što će se do kraja lipnja sredstva isplaćivati iz Fonda solidarnosti EU, a nakon toga iz državnog proračuna, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Vlade Branko Bačić.

Na sjednici je donesena i odluka o oslobađanju od plaćanja zajedničke pričuve, dok se nekretnina ne obnovi, suvlasnika višestambenih i stambeno-poslovnih zgrada u jedinicama lokalne samouprave na čijim je područjima proglašena katastrofa, a čije su nekretnine stradale u potresima.

Odluka se ne odnosi se na suvlasnike zgrada koji sami odluče da žele nastaviti plaćanje zajedničke pričuve te na suvlasnike zgrada koji su na teret pričuve preuzeli kreditne ili neke druge obveze.

Građevinski fakultet zagrebačkog Sveučilišta Vlada je odredila kao tijelo koje utvrđuje najviše cijene usluga, radova i građevnih proizvoda koje se mogu prihvatiti za isplatu novčanih pomoći prema Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije.

Marketing
Marketing
Marketing

Možda vas zanima...

Obilježen Dan općine Dvor i Međunarodni dan Mira

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, proslavljen je Dan općine Dvor...

GALERIJA: 30. rođendan SOS Dječjeg sela Lekenik

Pregršt srdačnih stisaka ruke, zagrljaja, nasmijanih lica i suza...

Učenici 4. razreda i iduće godine će u Split, a OŠ u Gorama dobit će sportsku dvoranu

Učenicima četvrtih razreda osnovnih škola iz cijele Sisačko-moslavačke županije...

U Novskoj 3000 učenika iz cijele Hrvatske

NOVsky Art & Science festival je cjelodnevna manifestacija koja...