21 C
Sisak
Subota, 13 travnja, 2024

Županija preuzela obnovu Tuškanove kuće i 15 stanova od države

Datum:

Marketing

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak potpisali su u ponedjeljak, 20. veljače 2023. godine, ugovor o davanju na uporabu nekretnine na adresi Sisak, Trg bana Josipa Jelačića 6, „Tuškanovu kuću“, ukupne površine 1909 m2, za društvene namjene.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine provelo je hitne mjere zaštite i sanacije ove zgrade, koja je teško oštećena u potresu. Nakon potpisivanja ovog Ugovora, Županija je od Ministarstva preuzela obvezu provođenja svih radnji u svrhu obnove predmetne nekretnine, temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih financijskih za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti EU.

Sisačko-moslavačka županija je prije potresa u toj zgradi imala svoj Zavod za prostorno uređenje, no za sada ne znaju konkretno koji bi sadržaj bio smješten u njoj nakon obnove. Župan je naglasio da će joj biti obrazovna namjena, no o čemu će se još razgovarati s ravnateljima srednjoškolskih ustanova.

„I ta će zgrada, čija će obnova vrijediti oko 4 milijuna €, biti financirana iz Fonda solidarnosti,“ rekao je ministar Bačić, koji je sa županom Celjakom potpisao i ugovor o dodjeli stanova, koji su u vlasništvu RH, na uporabu Sisačko-moslavačkoj županiji, budući je na području Županije još uvijek velik broj osoba, čija je imovina stradala u potresu, smješteno u kontejnerskim naseljima ili neadekvatnim stambenim prostorima.

„Ovim smo ugovorom darovali Županiji 15 stanova na području SMŽ, a ti će stanovi biti prioritetno namijenjeni našim sugrađanima koji su u kontejnerskim naseljima. Ovakav postupak je jedan od 11 modela u programu stambenog zbrinjavanja kojeg je Vlada donijela prije 15 dana i temeljem kojeg ćemo nastojati do zime stambeno zbrinuti sve naše sugrađane koji su, ili u kontejnerskim naseljima ili u kontejnerima na svojim parcelama pored svojih oštećenih kuća,“ rekao je ministar Bačić.

Odlukom je obuhvaćeno ukupno 15 stanova: 3 u Dvoru, 4 u Glini, 3 u Gvozdu, 3 u Topuskom, te po 1 u Jasenovcu i Hrvatskoj Kostajnici. Najmanji stan je veličine 26 m2 u Topuskom, dok je najveći veličine 69,34 m2 i nalazi se u Dvoru.

Ovi stanovi predstavljaju korak bliže rješenju problema adekvatnog smještaja stanovnika, čiji su stambeni objekti uništeni u potresu, rekao je župan Celjak: „Danas smo od Ministarstva graditeljstva dobili na uporabu 15 stanova, stanovi su uređeni, a mi ćemo ih opremiti i staviti na raspolaganje našim sugrađanima, koji su smješteni u kontejnerima.“

Županija će raspisati javni poziv za njihovo korištenje, a prioritet će imati stradalnici koji su u potresu ostali bez svojih domova te se nalaze u kontejnerima.

Možda vas zanima...

Nova oprema za HGSS Novska

Župan Ivan Celjak je u sjedištu Županije s pročelnikom...

Sisak izložbom na Korzu obilježava 40 godina rođenja prve bebe iz in vitro oplodnje

Na sisačkom Korzu postavljena je izložba ''Zašto baš mi''...

Pogledajte gdje se nalazi Vaše biračko mjesto za predstojeće parlamentarne izbore

Određena su biračka mjesta za parlamentarne izbore koji će...

U subotu akcija “Volim Željezaru”

U subotu, 13. travnja 2024., u 10 sati kod...