19 C
Sisak
Subota, 3 lipnja, 2023

Županija preuzela obnovu Tuškanove kuće i 15 stanova od države

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak potpisali su u ponedjeljak, 20. veljače 2023. godine, ugovor o davanju na uporabu nekretnine na adresi Sisak, Trg bana Josipa Jelačića 6, „Tuškanovu kuću“, ukupne površine 1909 m2, za društvene namjene.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine provelo je hitne mjere zaštite i sanacije ove zgrade, koja je teško oštećena u potresu. Nakon potpisivanja ovog Ugovora, Županija je od Ministarstva preuzela obvezu provođenja svih radnji u svrhu obnove predmetne nekretnine, temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih financijskih za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti EU.

Sisačko-moslavačka županija je prije potresa u toj zgradi imala svoj Zavod za prostorno uređenje, no za sada ne znaju konkretno koji bi sadržaj bio smješten u njoj nakon obnove. Župan je naglasio da će joj biti obrazovna namjena, no o čemu će se još razgovarati s ravnateljima srednjoškolskih ustanova.

„I ta će zgrada, čija će obnova vrijediti oko 4 milijuna €, biti financirana iz Fonda solidarnosti,“ rekao je ministar Bačić, koji je sa županom Celjakom potpisao i ugovor o dodjeli stanova, koji su u vlasništvu RH, na uporabu Sisačko-moslavačkoj županiji, budući je na području Županije još uvijek velik broj osoba, čija je imovina stradala u potresu, smješteno u kontejnerskim naseljima ili neadekvatnim stambenim prostorima.

„Ovim smo ugovorom darovali Županiji 15 stanova na području SMŽ, a ti će stanovi biti prioritetno namijenjeni našim sugrađanima koji su u kontejnerskim naseljima. Ovakav postupak je jedan od 11 modela u programu stambenog zbrinjavanja kojeg je Vlada donijela prije 15 dana i temeljem kojeg ćemo nastojati do zime stambeno zbrinuti sve naše sugrađane koji su, ili u kontejnerskim naseljima ili u kontejnerima na svojim parcelama pored svojih oštećenih kuća,“ rekao je ministar Bačić.

Odlukom je obuhvaćeno ukupno 15 stanova: 3 u Dvoru, 4 u Glini, 3 u Gvozdu, 3 u Topuskom, te po 1 u Jasenovcu i Hrvatskoj Kostajnici. Najmanji stan je veličine 26 m2 u Topuskom, dok je najveći veličine 69,34 m2 i nalazi se u Dvoru.

Ovi stanovi predstavljaju korak bliže rješenju problema adekvatnog smještaja stanovnika, čiji su stambeni objekti uništeni u potresu, rekao je župan Celjak: „Danas smo od Ministarstva graditeljstva dobili na uporabu 15 stanova, stanovi su uređeni, a mi ćemo ih opremiti i staviti na raspolaganje našim sugrađanima, koji su smješteni u kontejnerima.“

Županija će raspisati javni poziv za njihovo korištenje, a prioritet će imati stradalnici koji su u potresu ostali bez svojih domova te se nalaze u kontejnerima.

Zadnje novosti
Ostale novosti