21 C
Sisak
Subota, 13 travnja, 2024

Novi detalji vezani uz uhićenje načelnika Policijske postaje Sisak Marijana Detelića

Datum:

Marketing

Jutarnji list objavio je nove detalje vezane uz uhićenje načelnika Policijske postaje Sisak Marijana Detelića , a kojeg se tereti da je od svog podređenog policijskog službenika tražio da se izbriše njegova komunikacija sa sisačkim poduzetnikom i predsjednikom NK Segeste Ervinom Mehinovićem.

Kako piše jutarnji.hr Detelić je negirao da je to tražio.

“Nije istina da sam tražio da izbriše ikakve poruke, niti da vrati mobitel. Motiv da me lažno prijavi možda je to što mi je bio protukandidat za mjesto načelnika postaje 2020. te zato što sam ga više puta upozoravao da kasni na posao.”- objavio je navodne riječi iz obrane suspendiranog načelnika Jutarnji list.

Upravo po svojemu podređenome policajcu koji ga je prijavio za ilegalni pritisak, Detelić je, braneći se, osuo drvlje i kamenje tvrdeći da je policajac koji ga je prijavio prema njemu iskazivao osobni animozitet zbog njihovih prijašnjih sukoba. Istražni sudac zagrebačkoga Županijskoga suda, pak, prihvatio je prijedlog USKOK-a i Detelića pritvorio na 30 dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

No, Detelić koji je u međuvremenu suspendiran s mjesta načelnika PP Sisak, iza rešetaka ne bi trebao ostati dugo, jer su USKOK i sudac istrage procijenili da opasnost postoji samo u odnosu na osam svjedoka, odnosno kad njih ispitaju, Detelića će pustiti na slobodu. Među njima je i Ervin Mehinović.

Detelića se tereti za trgovinu utjecajem n osnovi iskaza policajca da je tražio da se izbrišu poruke, a same poruke bit će tek sada predmet istrage. Mehinovića se za sada ne tereti jer je iz komunikacije ocijenjeno da je policajac poruke brisao da sebe zaštiti te da Mehinović to od njega nije tražio.

No, u Mehinovićevu mobitelu pronađena je komunikacija iz proljeća i ljeta prošle godine iz koje proizlazi da je Mehinović od Detelića tražio da mu provjerava u policijskom informacijskom sustavu podatke o jednom prometnom prekršaju u kojemu je sudjelovalo vozilo registrirano na Mehinovićevu tvrtku, ali je tražio i da provjeri što se događa u upravnom postupku dobivanja državljanstva za jednoga stranoga igrača koji je prošle godine potpisao za Segestu.

“Jel možeš vidjet za domovnicu? Predao je prije 6 mjeseci i više…”, pitao je Mehinović za igrača Segeste, a Detelić mu je odgovorio: “Budem”. Mehinović ga je u kolovozu 2022. zatražio i podatke o prometnom prekršaju u kojem je sudjelovao automobil u vlasništvu Mehinovićeve tvrtke.

Naime, policija je Mehinovićevoj tvrtki poslala dopis u kojem traži podatke o odgovornoj osobi za prometni prekršaj, a Mehinović je fotografiju dopisa poslao Deteliću, pitajući ga: “Aj molim te vidi za šta je ovo”. Kako je policija kasnije utvrdila temeljem Detelićeve šifre za pristup policijskom terminalu, Detelić je nedugo nakon Mehinovićeve poruke u sustavu i provjerio podatke o konkretnom prekršaju.

Premda je, piše Jutarnji list, riječ o minornim stvarima, odnosno iz ničega se ne može zaključiti da je Mehinović tražio od Detelića da učini nešto što ne bi bilo učinjeno u redovnom postupku, dosadašnja praksa kaznenoga progona pokazuje i da se samo omogućavanje uvida u policijsku evidenciju može tretirati kao kazneno djelo.

Mehinović je u srijedu potvrdio Jutarnjem listu da je često komunicirao s Detelićem, jer su dugogodišnji prijatelji i barem su dva puta mjesečno pili kavu. No, istaknuo je, nikada nisu razgovarali o Detelićevu poslu. Mehinović je tvrdio da je samo jednom od Detelića tražio da mu izlista eventualno neplaćene kazne kako ne bi imao problema s ovrhama.

No, osim poruka iz mobitela, policija i USKOK analizirali su ono što je Detelić gledao u policijskom informacijskom sustavu te je otkriveno da je, istoga dana kad je zaprimio Mehinovićevu poruku o provjeri za prometni prekršaj, Detelić doista svojom šifrom pristupio u informacijski sustav te pregledavao ono za šta ga je pitao Mehinović.

Također, od teleoperatera su dobiveni i izlisti Detelićeva mobitela iz kojih proizlazi da su on i Ervinović komunicirali intenzivno.

Inače, Mehinoviću je zaplijenjen mobitel u sklopu istrage u kojoj je bio osumnjičenik za pomaganje u pronevjeri. Radilo se o slučaju u kojem je u rujnu i listopadu prošle godine 39-godišnjak kao zaposlenik jednog trgovačkog društva sa sisačkog područja, kojemu su u radu bile povjerene platne kartice za gorivo, u više navrata na sisačkom i zagrebačkom području kupio oko 10.000 litara goriva čime je trgovačko društvo oštećeno za oko 124.000 kuna. Protiv 39-godišnjaka podnesena je kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela pronevjera, dok je još protiv 47-godišnjaka i 44-godišnjaka podnesena kaznena prijava zbog pomaganja u počinjenju navedenog kaznenog djela.

– Jedan čovjek me je prevario i prodao mi dvije tisuće litara ukradenoga goriva. Završio sam na policiji, prodavač je optužen, a ja ne, jer nisam znao da je riječ o ukradenom gorivu. – rekao je Ervin Mehinović o tom slučaju.

Možda vas zanima...

15 dana zatvora nepopravljivom vozaču

U četvrtak, 11. travnja oko 11 sati u ulici...

Krađa bicikla na sisačkom području

U srijedu, 10. travnja, nepoznati je počinitelj na Trgu...

Iz kuće u koju je provaljeno ukradena motorna pila

Traga se za nepoznatim počiniteljem koji je u srijedu,...

Sa sisačkog gradilišta ukrali 2000 eura vrijedan alat

Traga se za nepoznatim počiniteljem koji je s ponedjeljka...