19 C
Sisak
Subota, 3 lipnja, 2023

Ministar Bačić obišao Sisak – glavna je tema bila obnova i gradnja višestambenih zgrada

Ministar graditeljstva Branko Bačić u ponedjeljak je boravio u Sisku gdje se prvo sastao sa sisačkom gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček. Razgovarali su o zamjeni nekretnina između Grada i države, obzirom da neke gradske nekretnine koriste država i Županija, a Grad državne. Dio tih objekata oštećen je u potresu te bi zamjena nekretnina omogućila ažurniju obnovu i bolje upravljanje tim nekretninama.

No, glavna tema razgovora i s gradonačelnicom i sa županom Celjakom su bile višestambene zgrade, obzirom je na području Siska 50-ak višestambenih zgrada s crvenom i žutom naljepnicom zbog čega je na stotine obitelji u privremenom smještaju.

„Razgovarali smo o obnovi i gradnji višestambenih zgrada. To će i biti prioritet ministarstva. Posebno smo se dotakli najveće stradale zgrade u Ulici hrvatskog narodnog preporoda sa 145 stanova te ćemo, čim dokumentacija u postupku koji je u tijeku bude gotova, odmah ići u natječaj za izvođenje radova“ – rekao je ministar Bačić nakon obilaska dvije višestambene zgrade u Ulici braće Čulig sa 38 stanova na kojima je počela cjelovita obnova. Prve su to višestambene zgrade koje su ušle u postupak cjelovite obnove nakon potresa na Banovini.

Rok za obnovu tih zgrada je listopad ove godine, a na javnom natječaju poslove vrijedne oko 620.000 eura dobila je tvrtka KULIĆ-INVEST d.o.o. iz Vinkovaca.

Inače, najavljeno je kako će se i u Sisku graditi zamjenske zgrade u kojima bi se trebali smjestiti stradalnici dok se ne obnove njihove kuće i zgrade.

„Naš je plan je izgraditi ukupno 30-ak višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županija, najviše u Sisku. Dogovaramo sa županom Ivanom da se utvrde lokacije da se može odmah krenuti u izgradnju zgrada, dakle lokacije s čistim vlasništvom, komunalnom infrastrukturom“, najavio je Bačić dok je župan Celjak potvrdio kako će se zgrade graditi u Sisku, na urbanom gradskom području od Zelenog Brijega do Capraga.

Dakako da te zgrade neće biti moguće izgraditi do kraja ove godine, kao i roka od 1. studenog koji je zadan kao rok za zbrinjavanje u adekvatni smještaj stanovnika iz stambenih kontejnera, a takvih je kontejnera, od petrinjskog i zagrebačkog potresa, još oko 2.500 sa oko 4.500 ljudi. Stoga je za pretpostaviti da će se za njih do tada tražiti prazne nekretnine za njihov smještaj.

„To je ogroman izazov da bismo do 1. studenog našli primjereni smještaj. Dotad nije moguće obnoviti toliki broj stambenih zgrada, ali ćemo svima njima naći primjereniji smještaj u jednom od vidova privremenog smještaja ili konačnog smještaja, kao što je zakonom predviđeno, a koji će oblik i način podrazumijevati i biti sadržan u programu koji ću predstaviti na Vladi u srijedu“ – rekao je Branko Bačić.

Podsjetio je kako je Ministarstvo graditeljstva tijekom vikenda objavilo Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima te imaju crvenu, ali i žutu naljepnicu.

Bačić je u Sisku obišao kontejnersko naselje u Petrinjskoj ulici te Opću bolnicu dr. Ivo Pedišić gdje se obnavlja nekoliko bolničkih objekata i odjela sredstvima iz Fonda solidarnosti. Ovaj dio obnove provodi Sisačko-moslavačka županija.

„Na području Siska obnovili smo zgradu Kirurgije, Oftalmologije, Odjela za venerologiju i dermatologiju, trenutno se obnavlja zgrada Nove interne, zgrada Stare interne, zgrada Pedijatrije, zgrada Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i zgrada tzv. Nove bolnice u Petrinji. Nakon obnove imat ćemo potpuno novi bolnički kompleks u Sisku, ali ćemo dodati i novu vrijednost bolnici. Plan je spojiti toplim hodnicima zgrade kako bi liječnici, medicinsko i nemedicinsko osoblje, a osobito naši pacijenti, toplim prolazom hodali od zgrade do zgrade prilikom davanja odnosno primanja zdravstvenih usluga“, rekao je župan Celjak.

Potpredsjednik Vlade je obišao i radove na zamjenskoj kući u Stupnu čija je gradnja počela u svibnju (izvođač je Mipek d.o.o.) i čiji se dovršetak izgradnje očekuje u ožujku ove godine. Inače je po ugovoru rok za dovršetak montažne kuće ovog tipa bio 120 dana.

Zadnje novosti
Ostale novosti