11 C
Sisak
Petak, 19 travnja, 2024

Ministar obnove Branko Bačić posjetio Glinu i Gvozd

Datum:

Marketing

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić boravi danas na Banovini i tom je prigodom otvorio radove na izgradnji dvije višestambene zgrade u Gvozdu sa 26 stanova. Riječ je o stanovima koji će biti u državnom valsnisštvu, a u koje se ima namjeru smjestiti stradalnike u potresu. Radovi trebaju biti završeni za godinu dana. Vrijednost ugovora za izvođenje radova izgradnje iznosi 3.181.195,21 € bez PDV-a. Radovi se financiraju iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020., te Europskog fonda za regionalni razvoj 95 % i iz sredstva državnog proračuna 5%.

Potpredsjednik Vlade, ministar Bačić obišao je i gradilište četiri višestambene zgrade sa 52 stana u Glini čija je izgradnja započela u srpnju 2022. godine. Tom prigodom je izjavio kako je cilj da do 1. studenoga sve one u stambenim kontejnerima, a ima ih trenutačno još uvijek oko 4.500, prikladno smjestiti.

„ Idemo i s dvije važne odluke. Jedna je javni poziv svim zainteresiranim vlasnicima useljivih zgrada na području Banovine koji mogu pružiti priliku za stanovanje sugrađanima čije su kuće uništene i koje treba obnoviti da nam se jave kako bi mogli u te stanove zbrinuti naše sugrađane. Predložili smo da se u takve stanove usele i vlasnici koji su imali žute oznake, čije su zgrade bili privremeno neuporabljive. Ići ćemo s odlukom da sugrađani koji ne mogu živjeti u svojim zgradama, da budu oslobođeni plaćanja pričuve“, dodao je ministar Bačić.

Ministar je obišao i radove na gradnji Doma za starije osobe Glina, Doma zdravlja i privremenog objekta Doma zdravlja Sisačko-moslavačke županije. Trenutno je u tijeku cjelovita obnova zgrade Doma zdravlja Sisačko-moslavačke županije. Vrijednost radova iznosi 1.530.933,70 €, a financira se iz Fonda solidarnosti EU. Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić obišao je stradalnike koji su smješteni u kontejnerskom naselju u Glini.

Inače, do 1. veljače na javnom savjetovanju je novi Zakon o obnovi. Kako ističu iz Ministarstva glavne promjene koje se žele postići novim Zakonom su reorganizacija institucionalnog okvira obnove na način da će se Središnji državni ured i Fonda za obnovu pripojiti Ministarstvu čime će se postići standardizacija postupanja, izbjeći će se dugotrajna razmjena dokumentacije i ključna tijela za obnovu će u okviru jednog upravljanja djelovati potpuno jedinstveno.

Novim Zakonom administrativno će se rasteretiti proces, što će pojednostaviti postupanjem, kako građanima, tako i svima koji provode obnovu. Smanjit će se broj sudionika na način da će tehničko-financijsku kontrolu provoditi operativni koordinator i projektant, ukida se elaborat za uklanjanje za obiteljske kuće, ukida se izrada elaborata postojećeg stanja za konstrukcijsku obnovu kuća, pojednostavljuje se obnova objekata koji su u zoni kulturnog dobra.

Možda vas zanima...

Obilježite Dan planeta Zemlje u Ekološkom centru Vrata Zrinske gore

Ekološki centar „Vrata Zrinske gore“ obilježit će 22. travnja,...

Zabavno-rekreativna manifestacija „Dan planeta Zemlje u Moslavini“ po jubilarni 20. put

ZBOG LOŠEG VREMENA OTKAZUJE SE PROGRAM OD SUBOTE. NEDJELJA...

Humanitarni koncert “Pomozimo Katarini Nerlović”

U utorak, 30. travnja, organizira se u Lipovljanima humanitarni...

Održan prosvjed u Vrginmostu „Stop Phaten Plastic“

Građanska Inicijativa „Stop Phaten Plastic“ organizirala je 11. travnja...