22 C
Sisak
Četvrtak, 23 ožujka, 2023

Županija gasi trgovine “Pun ceker – kupujmo lokalno”

- Marketing-spot_imgspot_img

“Naša će županija… i nadalje pomagati OPG-ovima u plasmanu njihovih proizvoda posredstvom zadruge Pun ceker“ – rekao je župan Ivan Celjak u Petrinji 11. listopada 2022. godine, no tek nešto više od dva mjeseca kasnije, s 1. siječnjom ove godine, Županija je odlučila ugasiti projekt „Kupujmo lokalno“ u sklopu kojeg su od 2015. djelovale trgovine „Pun ceker“ i u kojima su se prodavali proizvodi OPG-a s područja Sisačko-moslavačke županije.

Projekt “Pun ceker – kupujmo lokalno“ pokrenut je uz pomoć sredstava iz europskih fondova, a dobio je 2017. i Europsko priznanje za poticanje poduzetništva kao jedan od 10 najboljih projekata koji su stvarali „mogućnosti za lokalnu i regionalnu razinu s ciljem razvoja poduzetništva, zapošljavanja i zadržavanja stanovništva u njihovim sredinama“.

No, dok se projekt prvih nekoliko godina financirao europskim sredstvima sve je bilo u redu, no čim se pojavilo tržište, nastao je problem i gubici su se počeli gomilati.

Problema je bilo više, izmjenilo se nekoliko voditelja Zajednice proizvođača Sisačko-moslavačke županije koje vode projekt, zadnja je HDZ-ova Gordana Begedin, no napretka nije bilo, te se konačno projekt gasi, trgovine zatvaraju, a zaposleni ostaju bez posla.

O tome je na sjednici županijske skupštine u četvrtak pitanje na aktualnom satu postavio vijećnik Srećko Telar iz stranke „Odlučnost i pravednost“. Informaciju o gašenju projekta “Pun ceker – kupujmo lokalno“ potvrdio mu je župan Ivan Celjak.

„Bio je taj projekt dobro reklamiran, od trgovina Pun ceker se puno očekivalo međutim taj projekt nikada nije davao rezultate kakvi su očekivani i mi smo prije nešto više od godine dana na skupštini Zajednice proizvođača koju čine proizvođači te predstavnici gradova i općina razgovarali o načinu kako da oživimo taj projekt i kako da on donese rezultat koji bi bio barem na nuli. Rekli smo da ćemo dati još godinu dana prilike, osiguravali smo tržište proizvođačima i na području Splita i Dubrovnika putem Kupujmo lokalno, međutim sam napor koji je uložen nije urodio plodom. Županija je na kraju prošle godine podmirila dug Kupujmo lokalno u iznosu od 700.000 kuna. Nažalost, taj projekt je dobro zamišljen, dobro reklamiran , ali je neodrživ i stvara gubitke. Projekt je zamišljen da u konačnici zadrugari ne budu gradovi i općine, da ne bude županija nego OPG-ovi no nikad nije došao u tu fazu. I dalje ćemo surađivati s našim OPG-ima, osiguravati im tržište međutim ovaj projekt Kupujmo lokalno se pokazao da nije učinkovit i stvara prevelike gubitke.“ – rekao je župan Celjak.

Vijećnik SDP-a Danijel Kljaić izrazio je saznanja kako nisu zatvorene poslovne knjige za 2022. niti otvorene za 2023. što se trebalo po zakonu napraviti.

„Svi poslovni prostori u kojima su bile trgovine odjavljene su s 1.1.2023., a od radnika se očekuje da i dalje dolaze na posao iako su ugovori s dobavljačima i vlasnicima prostora otkazani. „ – rekao je Danijel Kljaić tražeći odgovore na te detalje, no njih nije u potpunosti dobio od pročelnice za poljoprivredu Anite Sinjeri Ibrišević.

„Zaposleni imaju otkazni rok koji je po zakonu reguliran i koji traje 60 dana. Mi ćemo na jednoj skupštini društva definirati što će se dogoditi i ide se na zatvaranje Kupujmo lokalno. O razlozima je govorio već župan, a djelatnici će ostvariti svoje pravo prema ugovoru o radu. Projekt su pokrenuli općine, gradovi i županija, ali je predviđeno da će se tijekom projekta sami proizvođači, OPG-i uključiti kao članovi zadruge i preuzeti njeno vođenje, ali kada im je to ponuđeno OPG-i nisu htjeli preuzeti takvu odgovornost i većina ihje rekla da imaju osigurano tržište i da im se ne isplati plasirati proizvode na ovaj način jer im je to dodatan gubitak vremena. Mi smo OPG-ima ponudili da to vode, ne mogu županija i općine stalno voditi računa o tome, prodaji njihovih proizvoda, a oni se jednostavno nisu htjeli uključiti u projekt.“ – rekla je Anita Sinjeri Ibrišević.

 

 

Zadnje novosti
Ostale novosti