15 C
Sisak
Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Projekt ‘’Razmišljaj filmom’’ u Srednjoj školi Petrinja

Datum:

Marketing

Projekt “Razmišljaj filmom” započeo je zimsku turneju u 2023. godini u petak, 20.
siječnja, kada se u Srednjoj školi Petrinja izveo prvi dio ovog obrazovnog projekta.

Srednjoškolci su imali priliku pogledati hvaljen i nagrađivan dokumentarni film ‘’Muzej Revolucije”(2022.) redatelja Srđana Keče koji je na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs dobio prvu nagradu za kameru, a na Sarajevo film festivalu nagradu Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. Film prati djevojčicu i njezinu majku te njihovu stariju blisku prijateljicu. Sva tri lika povezuje prostor u kojem žive, zapušteni Muzej revolucije na rubu grada.

Nakon što su učenici pogledali film, uslijedilo je zanimljivo predavanje Siniše- Senada Musića iz organizacije Romska zajednica mladih Hrvatske o prihvaćanju drugih i drugačijih iz perspektive pripadnika Romske manjine. Razvila se diskusija u kojoj su učenici angažirano problematizirali temu i pitanja koja su se nametnula kroz gledanje filma i predavanje. U razgovoru s učenicima govorilo se o stereotipima i predrasudama te njihovim svakodnevnim posljedicama na manjine u društvu.

Program u Srednjoj školi Petrinja izveden je uz podršku profesorice Kristine Andlar i ravnatelja Milana Orlića.

Projekt ‘’Razmišljaj filmom’’ organizacije Restart namijenjen je učenicima srednjih škola s ciljem educiranja djece i mladih u područjima osobnog i socijalnog razvoja i općih ljudskih vrijednosti te osnaživanja njihovog kritičkog mišljenja i medijske pismenosti. U projektu se koriste dokumentarni filmovi, predavanja, diskusije i medijske radionice kao primjereno suvremeno oruđe za razumijevanje društva i zajednice u kojoj mladi odrastaju te stvaraju sliku o sebi i svome mjestu u društvu. Organizacija Restart u ovom projektu partnerski
surađuje sa srednjim školama iz Petrinje, Zagreba i Zaboka i organizacijma civilnog društva. Pokrovitelj programa je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Možda vas zanima...

Održan prosvjed u Vrginmostu „Stop Phaten Plastic“

Građanska Inicijativa „Stop Phaten Plastic“ organizirala je 11. travnja...

Uručene bespovratne potpore za tradicijske i umjetničke obrte 

U prostorijama Obrtničke komore SMŽ u subotu su uručeni...

Useljeni stanari u županijsko naselje “Petrinia”

Župan Ivan Celjak uručio je u četvrtak ključeve korisnicima...

POZIV SVIMA: Ove subote obilježite Europski tjedan mladih u selu Hrastovica kraj Petrinje

Borakia Rural j.d.o.o. poziva sve zainteresirane da im se...