35 C
Sisak
Petak, 12 srpnja, 2024

Vlada RH: Sisku i Glini 7 milijuna eura za sanaciju šteta od potresa

Datum:

Marketing

Hrvatska Vlada odobrila je na sjednici u petak, 13. siječnja, 4 milijuna eura gradu Sisku te tri milijuna eura Glini za sanaciju šteta od potresa, a koje se ne mogu financirati novcem iz Fonda solidarnosti.

“Ovom Odlukom odobrava se Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine da na teret Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2023. godinu i projekcijama za 2024. i 2025. godinu, osigura pomoć Gradu Sisku u iznosu od 4.000.000,00EUR i Gradu Glini u iznosu od 3.000.000,00 EUR za financiranje troškova vezanih za posljedice katastrofalnih šteta od potresa, na zgradama i infrastrukturi javne namjene, a koje nisu prihvatljiv trošak iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Sredstva za pomoć Gradu Sisku i Gradu Glini osigurat će se u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2023. godinu i projekcijama za 2024. i 2025. godinu preraspodjelom sredstava unutar razdjela 076 Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Zadužuje se Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine da sredstva pomoći iz točke I. ove Odluke doznači izravno na račun Grada Siska i Grada Gline.

Grad Sisak i Grad Glina dužni su sredstva iz točke I. ove Odluke utrošiti namjenski i o istom podnijeti izvješće Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.” – stoji u odluci Vlade.

Kako se obrazlaže, Grad Sisak i Grad Glina obratili su se Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za pomoć u saniranju posljedica katastrofalnih šteta od potresa, a koje nisu prihvatljiv trošak iz Fonda solidarnosti Europske unije. Kako se sukladno odredbama Zakona o obnovi za predmetne zgrade mora provesti cjelovita obnova, potrebno je osigurati dodatna financijska sredstva.

Zgrade i infrastruktura javne namjene za koje je Grad Sisak zatražio pomoć su: Gradska vijećnica, Stari most, Knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac, Odgojno obrazovni kompleks Galdovo, Kristalna kocka vedrine te Kazalište 21 s učilištem.

Radi ostvarenja navedenih ciljeva Gradu Sisku potrebno je osigurati financijsku pomoć od 4.000.000,00 EUR .

Grad Glina zatražio je financijsku pomoć za izgradnju stambenog fonda, infrastrukture na području izgradnje novih stambenih kvartova na području Grada, poboljšanje infrastrukture na području Grada gdje Republika Hrvatska gradi zamjenske kuće, zatim za izgradnju novog autobusnog kolodvora , obnovu Doma branitelja te poslovnih prostora u vlasništvu Grada Gline.

Radi ostvarenja tog cilja Gradu Glini potrebno je osigurati financijsku pomoć u iznosu od 3.000.000,00 EUR.

184 – 6

- Marketing -

Možda vas zanima...

Počela dogradnja vrtića Maslačak

Krenula je dogradnja objekta Maslačak Dječjeg vrtića Sisak Novi,...

Obilježavanje godišnjice smrti prvog župana Sisačko-moslavačke županije Đure Brodarca

Sisačko-moslavačka županija i Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije organiziraju obilježavanje...

Sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina u Sisku

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedat će sastankom Vlade sa...