6 C
Sisak
Utorak, 21 ožujka, 2023

Stoljetna tradicija izrade tambura u Preloščici

- Marketing-spot_imgspot_img

U sklopu obilježavanja stoljetne tradicije izrade tambura u Prelošćici, sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 8. siječnja misno slavlje u crkvi sv. Mihaela ark. Koncelebrirao je domaći župnik Ivan Ćorić, a slavlju su uz brojne župljane te članove raznih kulturno umjetničkih društva i tamburaša u narodnim nošnjama nazočili i inicijator ovog obilježavanja državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, župan sisačko-moslavački Ivan Celjak te predsjednik LAG-a Zrinska gora – Turopolje Božidar Antolec.

Biskup je rekao kako se danas slavi ova sveta misa jer obilježavamo stoljetnu tradiciju ovog mjesta u izradi tamburica koje rađaju radost u nama svaki puta kada zasviraju. „Ti instrumenti prate glazbom misu, ali i druga ljudska veselja. To je naše tradicionalno autohtono glazbalo kojem se radujemo jer pokazuje dušu našeg naroda. Zahvaljujemo Bogu na tome jer nas to čini ponosnima i to bismo trebali sačuvati za generacije koje dolaze“.

Na kraju je sve okupljene pozdravio je župnik Ćorić zahvalivši svima koji su uložili napore da se realizira ova ideja. Istaknuo je i kako je ovaj mali projekt pokazatelj kako se zajedništvom i slogom svih struktura društva može puno toga učiniti za ovaj kraj.

Nakon mise ispred župne crkve otkriven je i spomenik tamburi, rad petrinjskog umjetnika lončara Valentina Velenta, a projekt je realizirala Lokalna akcijska grupa „Zrinska gora Turopolje“ uz pomoć Sisačko-moslavačke županije i župe Prelošćica.

Izrada tamburica u ovom mjestu počela u drugoj polovici 19. stoljeća. Tada je nekoliko obrtnika počelo s izradom tambura, odnosno svih vrsta žičanih instrumenata – bisernica, beglajta, basova i drugih instrumenata, a što je kasnije preraslo u tvornicu koju je obitelj Gilg otvorila 1894. godine. Ta je tvornica izvozila svoje instrumente na gotovo sve kontinente i primila brojne nagrade za kvalitetu. Nažalost, tradicija je prestala sredinom prošlog stoljeća, kada je preminuo Stjepan Gilg, potomak obitelji Gilg. Nekoliko je obrtnika, u Sisku i u Prelošćici nastavilo s izradom tambura, ali ne u tako značajnom opsegu.

Živući nasljednici obitelji Gilg, Velimir i Antonio Zwirn jedini su majstori glazbalari koji nastavljaju tradiciju obrta iz 19. stoljeća te se trenutno njihova tvornica tambura nalazi u Novom Čiču.

Veliku pomoć oko prikupljanja povijesnih dokumenata, podataka i fotografija važnih za ovaj projekt nesebično je pružila upravo obitelj Zwirin, nasljednici obitelji Gilg, stvaratelja ručne industrije tambura. Skulptura tambure izrađena je na temelju najstarijeg sačuvanog primjerka i svoje je mjesto našla ispred Župnog dvora crkve sv. Mihaela u Preloščici.

 

Zadnje novosti
Ostale novosti