15 C
Sisak
Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Otvorena istraga protiv 60-godišnjakinje za neosnovano isplaćivane uvećane plaće u sisačkom Crvenom križu

Datum:

Marketing

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je 28. prosinca 2022., povodom kaznenih prijava pravne osobe i Policijske uprave sisačko-moslavačke, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv okrivljene hrvatske državljanke (1962.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. stavak 2. i 1. u vezi članka 51. Kaznenog zakona, objavljeno je na internetskim stranicama državnog odvjetništva.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljena 60-godišnjakinja od srpnja 2017. do rujna 2021. godine u Sisku, kao odgovorna osoba u jednoj neprofitnoj pravnoj osobi, zadužena za obračun i isplatu mjesečnih plaća zaposlenicima, protivno Statutu i Pravilniku o radu pravne osobe, postupala u cilju da sebi i pojedinim zaposlenicima pribavi nepripadnu imovinsku korist i time pravnoj osobi prouzroči štetu. Osnovano se sumnja da je prilikom mjesečnih obračuna plaća neosnovano uvećavala koeficijente za obračun plaće na radnim mjestima, na koja su bili raspoređeni ona i pojedini zaposlenici, na temelju čega im je u navedenom razdoblju neosnovano obračunavana i isplaćivana uvećana plaća, čime je pribavila nepripadnu imovinsku korist sebi i tim zaposlenicima te znatno oštetila pravnu osobu za ukupno 426.553,00 kuna (56.613,31 eura).

Osnovano se sumnja i da je okrivljena 60-godišnjakinja 30. kolovoza 2021. u Sisku, kao odgovorna osoba u istoj pravnoj osobi, između ostalog ovlaštena za financijsko-materijalno poslovanje i raspolaganje sredstvima, postupila u nakani da toj pravnoj osobi prouzroči znatnu štetu. Nakon što joj je nepoznata osoba uputila elektroničku poštu i zatražila od okrivljenice uplatu iznosa većeg od 20.000,00 eura u svrhu plaćanja za investicijski projekt u inozemstvu, okrivljenica je, osnovano se sumnja; svjesna kako se radi o prijevarnom traženju uplate te nepoznate osobe (ulaganje u investicijske projekte nije djelatnost te pravne osobe) te da će takvom uplatom pribaviti nepripadnu imovinsku korist nepoznatoj osobi, kao i da za plaćanje takvog iznosa mora imati pisanu odluku nadležnog tijela u pravnoj osobi; bez odobrenja nadležnog tijela i znanja nadređene joj odgovorne osobe, s poslovnog računa pravne osobe obavila plaćanje (ukupno 20.783,81 eura) na račun nepoznate osobe otvoren u banci izvan Republike Hrvatske, čime je znatno oštetila pravnu osobu za navedeni iznos.

Kako doznajemo riječ je o sad već bivšoj djelatnici sisačkog Crvenog križa koja je bila zadužena za obračun i isplatu plaća te je u navedenom razdoblju isplaćivala uvećane plaće za sebe i još šest djelatnika Crvenog križa Sisak. Kaznenu prijavu je predao DORH-u Crveni križ Sisak, a nakon što je u rujnu 2021. djelatnica otišla na bolovanje, a njen posao preuzeo knjigovodstveni servis koji je o nepravilnostima u isplati plaća obavijestio ravnatelja, kao i o spornoj uplati od 20.000 eura na strani račun. 

Nakon toga je Crveni križ Sisak podnio kaznenu prijavu da je “s namjerom ili iz grube nepažnje samoj sebi i pojedinim drugim radnicima tužitelja pogrešno obračunavala i isplaćivala plaću na način da im je plaću obračunavala po većem koeficijentu od onoga koji je propisan vežećim Pravilnicima o radu tužitelja od 13. lipnja 2017.g., 1. travnja 2019.g. i 30. srpnja 2021.g.”. 

Nakon kriminalističke istrage policija je također podnijela kaznenu prijavu, a odvjetništvo odlučilo o pokretanju istrage protiv 60-godišnjakinje koja više nije djelatnica u CK Sisak jer joj je uručen redoviti otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika.

 

Možda vas zanima...

15 dana zatvora nepopravljivom vozaču

U četvrtak, 11. travnja oko 11 sati u ulici...

Krađa bicikla na sisačkom području

U srijedu, 10. travnja, nepoznati je počinitelj na Trgu...

Iz kuće u koju je provaljeno ukradena motorna pila

Traga se za nepoznatim počiniteljem koji je u srijedu,...

Sa sisačkog gradilišta ukrali 2000 eura vrijedan alat

Traga se za nepoznatim počiniteljem koji je s ponedjeljka...