20 C
Sisak
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

Gradonačelnica Petrinje pojasnila svoje priopćenje oko samoobnove

Datum:

Marketing

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes poslala je još jedno priopćenje kojim pojašnjava dijelove iz prethodnog priopćenja, a koji se tiču samoobnove. 

“S obzirom na veliki broj pogrešnih tumačenja iz otvorenog pisma upućenog medijima povodom obljetnice katastrofalnog potresa koji je pogodio Petrinju i okolicu, i poruke o potrebi jačanja korištenja mogućnosti potresne samoobnove, s predujmom, odnosno avansom; viđam potrebu za pojašnjenjem, a kako bi se prije svega pomoglo svim zainteresiranim građanima iz potresom pogođenih područja.

Samoobnova je kao model obnove u potpunosti financijski pokrivena od strane države, dok je ona s predujmom ili avansom koncipirana tako da se financijska sredstva za obnovu dobivaju unaprijed.

Programom mjera obnove zgrada oštećenih potresom koji je donesen krajem srpnja 2022. godine, dodatno je unaprijeđen model samoobnove i novčane pomoći te su uspostavljene dodatne pogodnosti za građane koji odaberu takav model obnove. Tako je omogućena isplata predujma za troškove izrade projekta za konstrukcijsku samoobnovu obiteljskih kuća te isplata predujma za izvođenje radova u vrijednosti 25 posto novčane pomoći, dok je za zgrade omogućena isplata cjelokupnog iznosa novčane pomoći prije početka radova! Tu je i trošak koordinacije samoobnove, odnosno naknada vlasnicima, provoditeljima samoobnove, za njihov angažman i uloženo vrijeme za što se isplaćuje u iznosu od 20.000 do 80.000 kuna, ovisno o vrsti i veličini zgrade.

Važno je napomenuti, kako su zbog pojave globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda revidirane maksimalne cijene za robu, radove i usluge. A građani prilikom isplate novčane pomoći ostvaruju pravo na povrat plaćenog PDV-a.

Zahtjev za obnovu i dodjelu novčane pomoći podnosi se Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Više informacija moguće je pronaći na sljedećoj poveznici: https://mpgi.gov.hr/o-ministarstvu/djelokrug/graditeljstvo-98/obnova-zgrada-ostecenih-potresom-na-podrucju-grada-zagreba-i-krapinsko-zagorske-zupanije/samoobnova/14847

Molim sve medije, da prenesu ovu dopunu informacije koju sam putem otvorenog pisma uputila kao poticaj i apel mogućnosti koju treba koristiti što više. Tako se zaobilazi dugotrajniji postupak, koji mora provesti država, što je jedan od razloga sporosti obnove objekata za koje odavno postoje formalne odluke. Samoobnova od strane onih mlađih i agilnijih sugrađana omogućila bi uostalom da oni stariji i kojima je teže samostalno prije dođu na red preko organizirane obnove.

Ponavljam molbu za građevinsku struku iz čitave Hrvatske, da se organizirano ponudi građanima koji će ići putem samoobnove. Putem udruženja, komora, može se posredovati i olakšati brže ugovaranje. Tako možemo raditi na cilju da do sljedeće obljetnice nema kuće i objekta, koji ako već nisu obnovljeni, nisu bez skele, radova u tijeku ili pripremljeni za njih.” – stoji u priopćenju kojeg je posala Magdalena Komes, gradonačelnica Petrinje.

- Marketing -

Možda vas zanima...

SMŽ ima najveći rast turističkih noćenja u postotku, ali još ima mjesta za napredak

Virovitičko-podravska županija bilježi najveći rast turističkih dolazaka u prvih...

Predstavljen projekt izgradnje studentskog doma u Petrinji

Zamjenik župana Mihael Jurić je u prostoru Učiteljskog fakulteta...

Među najuspješnijima u dm-ovoj akciji Zeleni korak i učenici Područnih škola Zbjegovača i  Češko selo

Učenici Područne škole Zbjegovača (Banova Jaruga) i Područne škole...

Županija treću godinu zaredom osigurava besplatno ljetovanje za učenike četvrtih razreda

Potpisivanjem sporazuma o međusobnoj suradnji u prostoru Kulturno-povijesnog centra...