15 C
Sisak
Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Na drugu godišnjicu potresa Petrinjci “zahvalili” na obnovi

Datum:

Marketing

Odavanjem počasti žrtvama razornog potresa i prosvjedom zbog spore i neučinkovite obnove, u Petrinji je obilježena druga godišnjica snažnog potresa magnitude 6,2 po Richteru, koji je nakon nekoliko manjih potresa 29. prosinca 2020. u 12,19 sati pogodio Banovinu.

Nekoliko stotina Petrinjaca s mnogobrojnim natpisima okupilo se na poziv udruge “Petrinjsko proljeće” kod Mosta volontera kako bi mirnim prosvjedom upozorili na sporu obnovu zbog koje će većina stradalnika treću zimu provesti u kontejnerima.

Prilikom prosvjedne šetnje do gradskog parka okupljeni su nosili natpise na kojima je stajalo: “Hvala za svaku bakinu suzu iz kontejnera”, “Hvala za laži i obećanja”, “Hvala za Dom zdravlja”, “Hvala za Dom umirovljenika”, “Hvala za sigurno kretanje gradom”, “Hvala za brzu i učinkovitu birokraciju”, “Medo spava zimski san”, “Hvala za 6 izgrađenih kuća u dvije godine” i slične ironične “zahvale”.

Zahvaljujući na odzivu sugrađana, Zrinka Mažić iz “Petrinjskog proljeća” rekla je da je “odavno prošlo pet do 12” te kako treba reći dosta je.

Istaknula je da udruga nema političku konotaciju, nego djeluje u ime građana. Pozvala je Petrinjce “kojima je stalo” da im se pridruže. “Mi ništa ne tražimo, mi ništa ne molimo, mi ništa ne prosimo. Ono što tražimo dobro plaćamo porezima, doprinosima, naknadama i drugim davanjima. Plaćamo zato da naša djeca mogu normalno živjeti i ostati u našem gradu”, rekla je Mažić.

“Ljuti smo i tužni, a najviše razočarani s državom koja ni dvije godine od potresa nije uspjela uspostaviti proces obnove, olakšati administraciju. Uvijek vjerujemo da je ovo naš posljednji prosvjed, ali ako se ovakvo stanje nastavi, možda ćemo morati i na Markov trg”, najavila je Ivana Palaić.

Na pitanje novinara je li netko iz vlasti danas trebao biti u Petrinji, odgovorila je kako im ovdje nije mjesto sve dok ne obnove Petrinju.

Prosvjed je nakon jedan sat simbolično završen u 12,19 sati ispred crkve sv. Lovre, s čijeg su se zvonika u povodu druge godišnjice potresa oglasila crkvena zvona.

U potresu poginulim Petrinjcima Lauri Cvijić i Albinu Canjeru te drugim žrtvama prije prosvjeda uz spomen-obilježje zapaljene su svijeće i položene ruže. Na komemoraciji nije bilo župan ni itko od predstavnika Vlade, tek nekoliko državnih tajnika. Na komemoraciji je jutros bila petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes, koja je vodila gradsko izaslanstvo. Na prosvjedu Petrinjaca nije bila.

Možda vas zanima...

Održan prosvjed u Vrginmostu „Stop Phaten Plastic“

Građanska Inicijativa „Stop Phaten Plastic“ organizirala je 11. travnja...

Uručene bespovratne potpore za tradicijske i umjetničke obrte 

U prostorijama Obrtničke komore SMŽ u subotu su uručeni...

Useljeni stanari u županijsko naselje “Petrinia”

Župan Ivan Celjak uručio je u četvrtak ključeve korisnicima...

POZIV SVIMA: Ove subote obilježite Europski tjedan mladih u selu Hrastovica kraj Petrinje

Borakia Rural j.d.o.o. poziva sve zainteresirane da im se...