11 C
Sisak
Petak, 1 ožujka, 2024

Grbin u Petrinji: Prava obnova još nije ni počela

Datum:

Marketing

Dvije godine nakon razornog potresa prava obnova još nije počela, zajednička je ocjena s konferencije za novinare u Petrinji u srijedu predsjednika SDP-a Peđe Grbin, sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček i dogradonačelnice Gline Branke Bakšić Mitić.

“Ovdje u Petrinji, gdje god pogledate oko sebe vidite neuspjeh, koji se nije trebao dogoditi. Temeljna razlika ranijih obnova i onoga što se dešava danas je ta što danas imamo mnogo više novca, i to uglavnog onoga iz EU, ali stvari se ne miču s mrtve točke”, rekao je Peđa Grbin.

Ocijenio je da je razlog tome nesposobnost onih koji bi taj posao trebali organizirati, te u nedostatku komunikacije između Središnjeg državnog ureda, Ministarstva i Fonda. Postavio je i pitanje što je revitalizacijom, jer je prije dvije godine utemeljeno Povjerenstvo za revitalizaciju, koje je potom predstavilo i svoj program.

“Ova je vlast iznevjerila svoje građane i to one kojima je njena pomoć bila najpotrebnija”, zaključio je Grbin.

Na pitanje novinara je ministar Paladina trebao već otići, Grbin je odgovorio kako nije trebao niti doći.

“Pokazao kao potpuno nekompetentan, nije znao odgovoriti niti na jednostavna pitanja, tražio je mjesec dana da se uhoda”, rekao je Grbin posebno istaknuvši potpredsjednika Vlade Tomu Medveda.

“Mnogi su se promijenili, a jedino je čelnik Stožera, potpredsjednik Vlade Medved tu, a njega svi zaboravljaju. Uvijek je tu kada se treba naslikavati. A tu je i Andrej Plenković, koji je kao izbornik svakog od njih postavio da igraju na jednoj ili drugoj poziciji. Nažalost, novac je tu, državi je stavljen na raspolaganje, a HDZ-ova vlast ga ne može usmjeriti u ono što je ključno”, rekao je Grbin.

Kristina Ikić Baniček je rekla da je danas primopredaja treće zamjenske obiteljske kuće na području Siska, jednu je obnovila država, drugu donatori iz Vrbovca, a treću Općina Tisno sa susjednim općinama.

Taj podatak, ocjenjuje, dovoljno govori o tome koliko su ljudi zadovoljni obnovom, koja na sisačkom području još nije ni počela.

“Višestambene zgrade još nisu krenule u obnovu, a nijedna nova, od 20 najavljenih, neće se graditi u Sisku. Odgovorni kažu kako Sisak nije područje od posebne državne skrbi. Takav odgovor sigurno ne može zadovoljiti ljude i kontejnerima. Dvije godine nakon potresa obnova se pretvorila u birokratiziranu kaljužu. Odgovorni sudionici prebacuju odgovornost i hvale se s čak šest obnovljenih kuća na ovom području. Osoba koja je najodgovornija za obnovu – predsjednik vlade – prebacuje odgovornost na sve ostale i jeftinim PR-ovskim spinovima, kao što je oduzimanje auta čelniku ureda za obnovu, maže javnosti oči i pretvara se da radi nešto vezano za obnov”, rekla je Ikić Baniček.

“Ministar Paladina dobro je uočio da se premalo novca uložilo u samoobnovu. Određeni pomaci su napravljeni u zakonu. Očito je da Ured za obnovu nije u stanju stvoriti gradilišta, barem ne ona koja bismo mi mogli vidjeti”, poručila je sisačka gradonačelnica, koja poziva odgovorne da preuzmu odgovornost.

“Želimo da oni koji su odgovorni za obnovu preuzmu odgovornost, želimo da se na području grada Siska obnova pokrene i želimo da višestambene zgrade, kojih je najviše stradalo na području grada Siska, 92 žute i 42 crvene – da to konačno krene. Dvije godine je puno i previše vremena za nešto što je trebalo odavno krenuti”, zaključila je Ikić Baniček.

Na glinskom je području stanje katastrofalno, rekla je Branka Bakšić Mitić, jer je u funkciji još uvijek 700 kontejnera, a 2.000 objekata s crvenom i žutom naljepnicom čeka obnovu. Istodobno je 480 stambenih jedinica u vlasništvu države sa zelenom i žutom naljepnicom prazno i nisu obnovljeni.

“Nažalost koordinacija Ministarstva graditeljstva i Središnjeg državnog ureda ne funkcionira. Ipak izgrađeno je oko 40 zamjenskih kuća, ali privatnim donacijama. Ako je država u dvije godine obnovila samo šest kuća, to je sramota. U dvije zgrade koje su u većinskom vlasništvu države, trebalo jer samo popraviti dimnjake, ali to još nije učinjeno. A znamo da su Makarska, Gunja, Skoplje, Banja Luka obnovljeni samo za godinu dana, što znači da kod nas nešto ne štima”, zaključila je dogradonačelnica Gline.

Možda vas zanima...

Nakon 60 godina izgradnja prve višestambene zgrade u Sunji

Jedna od 36 višestambenih zgrada koje se grade na...

Počele gradnje državnih zgrada u Kutini i Jasenovcu

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i...

U bolnicu u Popovači i dalje stižu novi liječnici

Neuropsihijatrijska bolnica dr. Ivan Barbot Popovača u posljednje dvije...

Biskup u Viduševcu krstio sedmo dijete obitelji Jurković

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu,24. veljače...