21 C
Sisak
Subota, 13 travnja, 2024

Dosadašnji tijek obnove objekata u vlasništvu SMŽ i Lječilišta Topusko

Datum:

Marketing

Sisačko-moslavačka županija morat će provesti postpotresnu obnovu više desetaka objekata kojima upravlja i koje ima u vlasništvu. Uz zdravstvene, školske i zgrade iz područja brige o starijima u potresu, koje smo spominjali u ranijim tekstovima, u potresu su stradale i zgrade koje koriste županijski uredi, kulturne ustanove i druge institucije.

U ovom tekstu donosimo tijek provedene javne nabave za takve objekte zaključno s 10. prosincom.

Tako je 10. studenog odabran izvođač za usluge izrade projektno-tehničke dokumentacije i projektantskog nadzora za cjelovitu obnovu zgrade na adresi S. i A. Radića 36, Sisak. Riječ je o tzv. zgradi Županije gdje je prije potresa bilo sjedište Sisačko-moslavačke županije. Zgrada je inače u vlasništvu Grada Siska, a obnovu provodi Županija koja ju koristi.

25. listopada je raspisan javni natječaj uz procjenu vrijednosti od 780.500 kuna + PDV, do određenog roka za predaju ponude, koji je bio 5. Studeni, stiglo je pet ponuda. Jedna je bila nepotpuna te odbijena, a od ostalih četiri temeljem kriterija najniže cijene odabrana je 10.s tudenog ponuda ureda ovlaštenog arhitekta Jurica Hajdarović iz Varadina po cijeni od 364.000 + PDV. Na ovu odluku nje bilo žalbi, a nakon izrade dokumentacije pokrenut će se i javni natječaj za odabir izvođača radova na cjelovitoj obnovi zgrade.

 

Još 8. lipnja 2022. raspisana je javna nabava za obnovu zgrade na adresi Ulica kralja Tomislava 5 u Sisku. Riječ je o tzv. Zgradi branitelja, u kojoj su smještene do potresa bile braniteljske udruge. Tom zgradom upravlja Sisačko-moslavačka županija koja je preuzela i njenu obnovu.

Radovi na tzv. Zgradi braniteljskih udruga u Sisku
Radovi na tzv. Zgradi braniteljskih udruga u Sisku

Na natječaj čija je procjena vrijednosti radova bila 7,242 milijuna kuna + PDV u roku je stiglo pet ponuda koje su i otvorene 17. lipnja. Nijedna ponuda nije odbijena te je po kriteriju najniže cijene 21. lipnja donesena odluka o prihvaćenju ponude tvrtke Agrad projekt d.o.o. iz Šibenika u vrijednosti od 7,75 milijuna kuna + PDV. Sve su ponude bile iznad procjene vrijednosti radova, a najveća je iznosila 11,35 milijuna kuna. Na ovu odluku nije bilo žalbi, a radovi na obnovi su u tijeku.

„Izvode se radovi uklanjanja i izgradnje pregradnih zidova, zabatnih zidova, dimnjaka, rade se podne obloge, uređuju se sanitarni čvorovi, mijenjaju se instalacije… Vrijednost ovih radova je 9,7 milijuna kuna (s PDV-om), a dovršetak radova očekujemo do kraja ove godine. Nakon dovršetka ovog projekta zgradu će koristiti udruge proistekle iz Domovinskog rata koje će imati svoj prostor ovdje, a u jednom dijelu uredit ćemo prostor za psihosocijalnu terapiju hrvatskih branitelja. Ovdje će isto tako biti prostorije Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije s memorijalnim postavom Domovinskog rata“ – rekao je župan Ivan Celjak govoreći o obnovi ove zgrade.

 

Izabran je i izvođač za cjelovitu obnovu nekadašnjeg Ureda za obranu, zgrade koju je država nakon potresa prenijela u vlasništvo Sisačko-moslavačkoj županiji kako bi se tamo smjestili njihovi uredi, a gdje su, u međuvremenu, smještene i neke pedijatrijske i liječničke ordinacje iz oštećenog Doma zdravlja Sisak.

Natječaj za izvođača radova na obnovi zgrade u Ulici Ivana Kukuljevića Sakcinskog 26 u Sisku je raspisan 8. rujna, a rok za predaju ponuda je pomican pet puta te je konačni bio 27. listopada. U tom roku stigle su četiri ponude.

Procjena je bila 10,686 milijuna + PDV, a nijedna ponuda nije odbačena. Najniža ponuda koja je stigla iznosila je 15,437 milijuna + PDV, a najviša 18. 385 milijuna + PDV. Temeljem kriterija najniže cijene 3. studenog odabrana je ponuda zajednice ponuditelja Kostak dd. Krško i Kostak graditeljstvo tehnologija sirovine d.o.o. Zagreb u iznosu od 15.437 milijuna + PDV.

 

U Petrinji Sisačko-moslavačka županija obnavlja i zgradu u kojem je smješten Interpretacijski centar baštine Banovine, a koja je u potresu znatno stradala. Natječaj za izvođača radova cjelovite obove te zgrade raspisan je 13. lipnja, uz procijenjenu vrijednost radova od 4.807 milijuna kuna + PDV.

Radovi na Interpretacijskom centru baštine Banovine u Petrinji
Radovi na Interpretacijskom centru baštine Banovine u Petrinji

Na natječaj su u roku stigle tri ponude, od kojih su sve bile iznad procjene te nijedna nije odbijena. 29. lipnja, temeljem kriterija najniže cijene, donesena je odluka o odabiru ponude tvrtke K.S. – Gradnja d.o.o. Oprisavci koja je iznosila 5,926 milijuna kuna + PDV. Ostale ponude iznosile su do 8,829 milijuna kuna + PDV. Na ovu odluku nije bilo žalbi te su radovi u tijeku.

 

 

Tvrtka Hedom d.o.o. iz Zagreba izabrana je 26. svibnja 2022. za izvođača radova na cjelovitoj postpotresnoj obnovi konstrukcije Domobranske vojarne u Sisku.

Javni natječaj za radove raspisan je 25. travnja ove godine uz procijenjenu cijenu od 13,152 milijuna kuna + PDV, na natječaj su stigle četiri ponude, a ona od Hedoma je bila najniža. Ponudili su 31.897.453 kune bez PDV-a, tj. 39.871.817 kuna s PDV-om. Vidi se da je najniža ponuda tri puta viša od procjenjene vrijednosti. Rok za izvođenje radova, računajući od dana uvođenja u posao, je 5 mjeseci. Iako su se neki potencijalni ponuditelji tijekom natječaja žalili na prekratak rok za izvedbu radovi, iz Županije su inzistirali da je pet mjeseci adekvatan rok.

„Napominje se da su navedeni rokovi za izvođenje radova potrebni radi dovršetka rekonstrukcije zgrade bivše Domobranske vojarne u sklopu projekta Uspostava regionalnog centra kompetentnosti tehničke škole Sisak za područje elektrotehnike i računalstva u Sisačko-moslavačkoj županiji koji traje do 16. srpnja 2023.“ – stoji u objašnjenju.
Na ovu odluku nije bilo žalbi, a radovi su u tijeku.

 

 

Riječ je o radovima koji se moraju obaviti prije rekonstrukcije same vojarne u planirani Regionalni centar kompetentnosti. Naime, prije potresa bili su raspisani natječaji za rekonstrukciju vojarne, no poništeni su, dogodio se potres i iako se mislilo da prvotno nisu nastale veće štete, pokazalo se suprotno. Trošak rekonstrukcije vojarne u Regionalni centar kompetentnosti prije potresa bio je procijenjen na 69 milijuna kuna, uključujući PDV, no vidjet će se koliko će oni iznositi nakon provedbe ovih radova obnove konstrukcije nakon potresa.

U međuvremenu je, zbog potrebe izmjena projekta tijekom trajanja postpotresne obnove i rekonstrukcije, Sisačko-moslavačka županija sklopila i ugovor za usluge izrade izmjene i dopune glavnog projekta rekonstrukcije kompleksa bivše Domobranske vojarne u Lađarskoj ulici u Sisku vrijedan 319.900,00 + PDV s tvrtkom Gilan d.o.o. iz Splita, a koji je i izradio Glavni projekt rekonstrukcije kompleksa bivše Domobranske vojarne u Lađarskoj ulici u Sisku.

 

 

Javni natječaj za konstruktivnu obnovu zgrade budućeg Učeničkog doma u Sisku, a bivše zgrade Strukovne škole u Sisku, raspisan je 16. ožujka 2022., procjena vrijednosti radova je bila 3.996.800,60 kuna bez PDV-a. Pristiglo je u roku pet ponuda, sve su bile unutar porcijenjene vrijednosti, a kao najpovoljnija odabrana je 7. travnja ona Obrta Marčinković iz Siska u vrijednosti 3,841 milijun kuna s PDV-om. Radovi konstruktivne obnove traju, nakon čega će biti nastavljeni radovi na preuređivanju same zgarde u Učenički dom, a koje je prekinuo potres.

 

 

Lječilište Topusko, u vlasništvu Sisačko-moslavačke, u vlasništvu ima zgrade Kinematografa i Vilu Zelengaj koje će moati obnoviti. Javni natječaj za radove kasnio je jer je kasnila ugovorena izrada projektne dokumentacije te je nekoliko puta produljivan rok za njenu dostavu.

Za obje zgrade , za izradu projektne dokumentacije za obnovu, izabrana je u postupku kojeg je provelo Lječilište Topusko  8. lipnja tvrtka Expert d.o.o. iz Našica. Za zgradu Kinematografa odabrana je ponuda te tvrtke vrijedna 180.000 kuna + PDV, a za zgradu Vile Zelengaj 175.000 kuna + PDV. Odabrane se ponude bile najskuplje, no za razliku od većine nabava od županije u Lječilištu Topusko su primjenili formulu ocjene ponuda – cijena 4O %, specifična iskustva stručnaka 60 %. Ostalima, jeftinijim ponuđačima, nisu priznali dovoljno referenci stručnjaka da bi bili odabrani.

No, unatoč iskustvima stručnjaka u roku nije bila dostavljena dokumentacija te je rok za njenu dostavu višestruko produživan, sve do 20. listopada.

 

 

U konačnici tek je 17. studenog napokon raspisan natječaj za cjelovitu obnovu Vile Zelengaj uz procijenjenu vrijednost radova od 3,918.315 kuna + PDV, a u roku su pristigle dvije ponude koje su otvorene 25. studenog. Obje su bile nekoliko milijuna iznad procjene, a do ovog teksta nije odabran izvođač.

Za obnovu druge zgrade, bivšeg Kinematografa natječaj za cjelovitu obnovu raspisala je 9. studenog Sisačko-moslavačka županija. Odabrana je 30. studenog ponuda tvrtke Neving d.o.o. Zagreb u vrijednosti od 6,784 milijuna kuna + PDV. U postupku natječaja stigle su još dvije ponude, no obje su dobijene jer ponuditelji nisu prihvatili ispravak računske pogreške. Zanimljivo je da je jedna od te dvije ponude, uz računsku pogrešku, bila znatno jeftinija od odabrane tvrtke. Naime, s pogreškom koju je Pet plus gradnja propustio prihvatiti elektroničkim putem ponuda je iznosila 5,929 milijuna kuna + PDV. Računska pogreška iznosila je tek 17.000 kuna i uz njeno prihvaćanje ne bi se mijenjala činjenica da je njihova ponuda od prispjele tri bila najjeftinija.

 

Autor: D. Prerad

Dozvoljeno prenošenje sadržaja uz objavu izvora i autora.

(Članak je napisan uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Programa ugovaranja novinarskih radova u elektroničkim publikacijama – Poticanje kvalitetnog novinarstva 2022.)

 

Možda vas zanima...

Useljeni stanari u županijsko naselje “Petrinia”

Župan Ivan Celjak uručio je u četvrtak ključeve korisnicima...

POZIV SVIMA: Ove subote obilježite Europski tjedan mladih u selu Hrastovica kraj Petrinje

Borakia Rural j.d.o.o. poziva sve zainteresirane da im se...

Ekipe Daj pet i Ledeni zmajevi iz Gline putuju na državnu završnicu Telemach Dana sporta u Rijeku

Školska sportska dvorana OŠ Gline okupila je osnovnoškolce na...

U rujnu bi trebao početi s radom dječji vrtić u Martinskoj Vesi

Radove na dječjem vrtiću u Strelečkom, prvom na području...