13 C
Sisak
Petak, 1 ožujka, 2024

GALERIJA: Obilježen Dan umirovljenika Sisačko-moslavačke županije

Datum:

Marketing

Sisačko-moslavačka županija je organizirala Dan umirovljenika SMŽ u Topuskom.

Ovom susretu nazočili su umirovljenice i umirovljenici iz Novske, Lekenika, Popovače, Lipovljana, Jasenovca, Siska, Sunje i Gline.

Svoju vitalnost i potrebu za kreativnim izražavanjem umirovljenici su pokazali u prigodnom programu, koji je uključio nastupe zbora iz Novske, recitatora iz Petrinje, zbora iz Lipovljana, glumaca iz Gline i tamburaša iz Jasenovca.

Dvjestotinjak umirovljenika s područja cijele županije, koje okuplja Matica umirovljenika SMŽ, na čelu s predsjednikom Josipom Vrbancem, pozdravio je župan Ivan Celjak sa suradnicima.

„Sisačko-moslavačka županija organizirala je u Topuskom druženje naših sugrađana koji su u zlatnoj životnoj dobi. To su naši roditelji, naše bake, naši djedovi, koji su nam osigurali u životu sve što imamo i naša je želja, naša dužnost da im s izrazitim poštovanjem i ljubavlju omogućimo što kvalitetniji život. Želimo im da se dobro druže, da budu zdravi, a osim ovog sadržaja, koji im organiziramo danas u Topuskom, županijska uprava je prepoznala potrebe
naših stanovnika u zlatnoj životnoj dobi, te smo pokrenuli nekoliko projekata proširenja kapaciteta postojećih domova u Sisačko-moslavačkoj županiji za starije osobe“, rekao je u ovoj prigodi župan Ivan Celjak.

Sisačko-moslavačka županija nastavlja s proširenjem kapaciteta smještaja starijih i nemoćnih osoba u domovima za starije i nemoćne osobe Sisačko-moslavačka županija nastavlja ulagati u domove za starije i nemoćne te u proširenje kapaciteta postojećih domova. U ovom trenutku u Kutini se, sredstvima iz Proračuna SMŽ, uređuje prvi javni dom za umirovljenike na moslavačkom području. Vrijednost građevinskih radova, koji bi trebali biti gotovi u veljači iduće godine, je oko 9 milijuna kuna.

Zgrada Doma za starije osobe Glina je u potresu pretrpjela velika oštećenja i u tijeku je postupak cjelovite obnove zgrade i njeno vraćanje u funkciju. Ukupna vrijednost radova koji su već započeli je gotovo 9,5 milijuna kuna, a planirani završetak je sredinom ožujka 2023. godine.

U Domu za starije i nemoćne osobe Sisak, u kojem je smješteno 240 korisnika, trenutno su radovi u punom zamahu, a obuhvaćaju uređenje i energetsku obnovu fasada te unutarnju sanaciju posljedica potresa i uređenje soba korisnika.

Vrijednost ovih radova je nešto više od 7 milijuna kuna, u cijelosti pokrivenih sredstvima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Prošli mjesec u Novskoj je otvoren Dnevni centar za starije osobe, kapitalni projekt vrijednosti 11 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Centrom će upravljati Dom za starije i nemoćne osobe Sisak, a realizacija ovog projekta znači da korisnici mogu ostati u svojim domovima, a kada žele dio dana mogu provesti u Centru gdje mogu zatražiti svu potrebnu pomoć i podršku i osjećati da nisu usamljeni.

Na 13. sjednici Županijske skupštine koja je održana u četvrtak, 24. studenoga 2022. godine donesena je odluka o kupnji nekretnine u Sisku, na području naselja Caprag, u cilju proširenja postojećeg Doma za starije i nemoćne osobe Sisak te će tako Caprag, Viktorovac i ostali dijelovi grada u blizini dobiti dom za starije osobe kapaciteta od 70 do 100 korisnika. Riječ je značajnom projektu Sisačko-moslavačke županije kojoj je jedan od prioriteta povećanje sigurnosti starijih osoba i sustavna briga o umirovljeničkoj populaciji.

(smz.hr)

Možda vas zanima...

Nakon 60 godina izgradnja prve višestambene zgrade u Sunji

Jedna od 36 višestambenih zgrada koje se grade na...

Počele gradnje državnih zgrada u Kutini i Jasenovcu

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i...

U bolnicu u Popovači i dalje stižu novi liječnici

Neuropsihijatrijska bolnica dr. Ivan Barbot Popovača u posljednje dvije...

Biskup u Viduševcu krstio sedmo dijete obitelji Jurković

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu,24. veljače...