5 C
Sisak
Srijeda, 29 studenoga, 2023

90 milijuna kuna za projekte u Sisačko-moslavačkoj županiji

Datum:

Marketing

Vlada Republike Hrvatske osigurala je 90 milijuna kuna pomoći na području Sisačko-moslavačke županije, istaknuto je tijekom jučerašnjeg posjeta predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sa suradnicima koji je sa županom Ivanom Celjakom obišao Petrinju i Sisak.

Od ukupno 90 milijuna kuna, za sanaciju šteta na vatrogasnim objektima nastalim nakon potresa, Vlada RH je osigurala 40 milijuna kuna te 10,1 milijun kuna za obnovu Doma za starije osobe Glina.

Sredstva u iznosu 6,2 milijuna kuna su osigurana i za zapošljavanje 127 žena na području naše županije te 13 milijuna kuna za sanaciju prometnica na području Siska, Petrinje i općine Martinska Ves.

U sklopu Nacionalnog plana otpornosti i oporavka dodijeljeno je 21,5 milijun kuna bespovratnih sredstava za projekte kojima će se poboljšati standard stanovnika naše županije, a neki od njih odnose se i na Sisak, administrativno središte Sisačko-moslavačke županije. Tako su, među ostalim, sredstva osigurana za digitalizaciju gradskog prometa, zelenu tržnicu, izgradnju Centra za upravljanje kriznim situacijama Sisak te nadogradnju sisačkih vrtićkih objekata Maslačak i Različak, a još ranije Vlada RH osigurala je sredstva i za dovršetak izgradnje vrtića u Galdovu.

Za sve te projekte, značajne za razvoj Sisačko-moslavačke županije, danas su u petrinjskoj vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ uručeni ugovori korisnicima koji pokazuju kako je potpora Vlade Republike Hrvatske ključna za razvoj Sisačko-moslavačke županije, odnosno gradova i općina koje ne mogu same, bez pomoći države, iznijeti projekte važne za poboljšanje standarda stanovnika.

„Vlada Republike Hrvatske je putem resornih ministarstava dodijelila gradovima i općinama i Sisačko-moslavačkoj županiji ugovore vrijedne oko 90 milijuna kuna. To su iznimno značajna sredstva kako bi započeli određene projekte. Pomoć od 40 milijuna kuna značajni su za sanaciju vatrogasnih objekata čime se pomaže i jedinicama lokalne samouprave jer većina tih objekata je u njihovom vlasništvu. Značajan je i ugovor ukupne vrijednosti 10,1 milijun kuna za Dom za starije osobe Glina koji je u obnovi, a završetak je u trećem mjesecu sljedeće godine. Danas je uručen i ugovor vrijedan 13 milijuna kuna za asfaltiranje prometnica do velikih OPG-a što je važno za razvoj poljoprivrede“, rekao je župan Ivan Celjak.

Naglasio je kako je Sisačko-moslavačka županija, u partnerstvu s Vladom RH, obnovila do sada 40 objekata u području obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi. Župan je podsjetio i na značajne gospodarske aktivnosti u 2021. godini koja je bila, kako je rekao župan, rekordna od svih godina do sada.

„Što se tiče prihoda naših gospodarstvenika oni su veći za 23,5 posto u odnosu na 2020. godinu. Imamo i rekordan izvoz koji je 43 posto veći i rekordni suficit koji je 27 posto veći u odnosu na prethodnu godinu. Poduzetnicima smo osigurali beskamatne županijske kredite i u ovoj godini putem tih kredita investitori su uložili više od 35 milijuna kuna na području naše županije“, dodao je župan.

Radni posjet predsjednika Vlade završio je u Sisku gdje je obišao radove na autocesti Zagreb -Sisak koji teku planiranom dinamikom. Vrijednost cijele investicije iznosi gotovo 300 milijuna kuna, a rok za završetak radova je 2024. godina.

Prije toga, predsjednik Vlade obišao je u Sisku radove na uređenju Regionalnog centra kompetentnosti ukupne vrijednosti cjelokupnog projekta 160 milijuna kuna te Katedralu Uzvišenja Svetog Križa u Sisku koja je teško oštećena u potresu. Za izradu dokumentacije i radove obnove konstrukcije na Katedrali potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti u iznosu 43,2 milijuna kuna.

Marketing
Marketing
Marketing

Možda vas zanima...

INFO GAME JOB 2023. u petak u Novskoj

INFO GAME JOB 2023 - događaj posvećen svijetu gaminga...

GALERIJA: Sportski ponos SMŽ 2023.

Župan Ivan Celjak je na svečanosti „Ponos Sisačko-moslavačke županije...

11 je kandidata iz SMŽ za Suncokret ruralnog turizma Hrvatske

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova...

Natječaj za izradu vizuala (loga) Savjeta mladih SMŽ – mogu sudjelovati mlađi od 30 godina

Na mrežnoj stranici Sisačko-moslavačke županije (smz.hr), na poveznici: https://www.smz.hr/natj/javni/107-smz/njp/prosvjeta-kultura-sport/10413-natjecaj-za-izradu-vizuala-loga-savjeta-mladih-sisacko-moslavacke-zupanije...