9 C
Sisak
Četvrtak, 23 ožujka, 2023

Dosadašnji tijek obnove objekata u vlasništvu i u nadležnosti Grada Siska

- Marketing-spot_imgspot_img

Obnovu na području Sisačko-moslavačke županije osim države provodi i Sisačko-moslavačka županija te gradovi i općine.

Većinu lakše oštećenih objekata u svome vlasništvu i u svojoj nadležnosti jedinice lokalne samouprave obnovile su u mjesecima nakon potresa, sredstvima iz donacija ili svog proračuna, ili pak iz financijske pomoći koju im je Vlada RH za tu svrhu prebacila na račune. Teže oštećene objekte, koje čeka konstrukcijska (cjelovita) obnova, obnavljat će, uglavnom, iz sredstava iz Fonda solidarnosti.

„Grad i gradski sustav pripremili su i na Fond solidarnosti prijavili 30 projekata obnove ukupno vrijednih 281,6 milijuna kuna. Do sada je odobren 21 projekt ukupne vrijednosti 192,5 milijuna kuna, za sedam se čeka rješenje, a dva su projekta odbijena. Obnova mosta u Crncu, Starog mosta u Sisku i 24 oštećene prometnice među prijavljenim su projektima obnove na koje resorno Ministarstvo još nije odgovorilo.“, rekla je u listopadu gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček.

Do 31. listopada 2022. u tijeku su ili dovršene javne nabave za izradu projektne dokumentacije za konstrukcijsku obnovu Holandske kuće koja je preventivno sanirana i nakon potresa, za zgradu u Ulici kralja Tomislava 40 gdje se do potresa nalazilo Državno odvjetništvo, za zgradu Gradske munjare na obali Kupe u Vrbini čije je vlasništvo nakon potresa Tisak prebacio Gradu Sisku, za Dom kulture KKV, za Osnovnu školu Ivana Kukuljevića te za zgradu Gradske vijećnice koja je također već prošla dio sanacije lakših oštećenja. Nakon izrade projektne dokumentacije slijedi raspisivanje javne nabave za radove obnove.

Oštećenja na krovištu Holandske kuće zbog pada zabata sa susjedne kuće Miller već su sanirana. Potrebno je dodatno ojačavanje konstrukcije, a troškovi su procijenjeni na 7 milijuna kuna.

Obnova zgrade u Ulici kralja Tomislava 40, iz koje je izašlo Općinsko državno odvjetništvo, procijenjena je na 7,7 milijuna kuna. Tu zgradu, čiji je vlasnik Grad Sisak, plan je nakon obnove, kažu u gradskoj upravi, kandidirati za EU fondove kako bi ju prenamijenili u novi poduzetnički projekt tzv. co-working prostor, čime se poduzetnicima omogućuje ušteda i praktičnost korištenjem zajedničke infrastrukture, poput opreme, komunalnih usluga i održavanja.

 

 

 

 

Nakon potresa vlasnici bivše Gradske munjare, tvrtka Tisak, odrekla se objekta u korist Grada Siska za simboličnu cijenu od jedne kune zbog strogih zahtjeva konzervatora pri obnovi tog objekta. Grad je tu zgradu pod zaštitom prijavio za obnovu s ciljem da u njoj, nakon obnove, izgradi zvjezdarnicu i opservatorij. Obnova je procijenjena na 9,5 milijuna kuna.

Za obnovu Doma kulture Kristalna kocka vedrine iz Fonda solidarnosti odobreno je 9,3 milijuna kuna koliko su i procijenjeni troškova konstrukcijske obnove objekta.

Na 24 milijuna kuna procijenjena je obnova Gradske vijećnice u Rimskoj ulici.

Do 31. listopada Grad Sisak je proveo postupke za konstrukcijsku obnovu četiri svoja objekta koja su teže stradala u potresu.

Tzv. zgrada udruga u Ulici Ljudevita Gaja 2a prva je zgrada u vlasništvu Grada Siska na kojoj je počela cjelovita obnova, a u kojoj su do potresa bile smještene udruge i Upravni odjel za prostorno uređenje i zaštitu okoliša. Nakon obnove, u zgradu bi trebale privremeno ući gradske službe kako bi se Gradska vijećnica mogla početi obnavljati.

Natječaj za cjelovitu obnovu ove zgrade bio je raspisan 7. rujna 2021. Uz procijenjeni trošak obnove od 2,3 milijuna kuna plus PDV. Na natječaj je stiglo osam ponuda, a kao najpovoljnija je odabrana 11. studenoga 2021. ponuda tvrtke Skela Banovina d.o.o. u iznosu od 1,459 milijuna kn plus PDV. Ostale ponude su iznosile do iznosa od 2,833 milijuna kuna PLUS PDV. Na tu odluku nije bilo žalbi.

Odluka o odabiru zgrada udruga

 

Osnovnu školu Topolovac obnovila je mađarska humanitarna organizacija malteškog reda (Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület) koja je provela i javnu nabavu te su mađarski izvođači završili radove.

Ukupna procijenjena vrijednost obnove ove škole iznosi 2,4 milijuna kuna, a mađarski donatori obvezali su se konstrukcijski obnoviti stari dio zgrade i preuzeti na sebe dio završnih radova te opremanje toga dijela školske zgrade. Radovi su premašili predviđeni rok, a predstavnici mađarskih izvođača pojasnili su da je obnova premašila prvotne rokove trajanja zbog humanitarne krize oko Ukrajine, u kojoj njihova organizacija daje velike napore u zbrinjavanju izbjeglica.

Javni natječaj za radove na konstrukcijskoj obnovi Kazališta 21 raspisan je 30. prosinca 2021.godine. Procjena je vrijednosti radova bila 1,35 milijuna kuna plus PDV. Na natječaj je pristiglo devet ponuda od kojih su sve bile ispod procjene vrijednosti radova. Od njih je najjeftinija bila ponuda tvrtke Pet plus gradnja d.o.o. iz Petrinje u iznosu od 743.250 kuna plus PDV. U postupku je njihova ponuda odbijena uz obrazloženje „gospodarski subjekt nije dokazao da zadovoljava uvjetima za kvalitativni odabir gospodarskog subjekta u dijelu koji se odnosi na uvjet tehničke i stručne sposobnosti – popis izvršenih radova istih ili sličnih predmeta nabave, u godini u kojoj je započeo postupak javne nabave i tijekom pet godina koje prethode toj nabavi i čija je ukupna vrijednost, bez PDV-a, minimalno u visini procijenjene vrijednosti nabave.“

Naime, povjerenstvo nije prihvatilo sve reference tvrtke Pet plus gradnja d.o.o. koje je dostavila tvrtka u cilju ispunjavanja tih uvjeta smatrajući da nisu istovjetni s predmetom nabave.

Stoga su u konačnici, 17. veljače 2022., izabrali drugu najpovoljniju ponudu – onu tvrtke Mar d.o.o. Samobor u iznosu od 992.630 kuna + PDV. Na tu odluku nije bilo žalbi.

Odluka o odabiru kazalište 21

 

Četvrti objekt je dvorana Osnovne škole Viktorovac na kojoj su radovi cjelovite obnove dovršeni početkom školske godine 2022./23.

Javni natječaj za sanaciju dvorane raspisan je u Narodnim novinama 30. prosinca 2021. godine dok je procijenjena vrijednost radova bila 781.628,80 kuna + PDV.

Na natječaj su prispjele četiri ponude od kojih su tri bile ispod procjene. Najpovoljnija je bila ponuda tvrtke Agrad projekt d.o.o. iz Šibenika u iznosu od 648.515,60 kuna plus PDV. No, tijekom pregleda i ocjena ponuda tvrtka nije dostavila traženo upotpunjavanje ponude koje se ticalo popisa radova upotpunjenih kontakt podacima druge ugovorene strane, radi moguće provjere referenci te životopis i preslik diplome predloženog stručnjaka. Kako tvrtka nije traženo dostavila u roku ponuda Agrad projekta je odbijena.

 

 

 

 

Od preostale tri 9. veljače 2022. donesena je odluka o odabiru druge ponude po visini, a to je bila ponuda Pet plus gradnje d.o.o. iz Petrinje u iznosu od 779.907 kuna + PDV. Na ovu odluku nije bilo žalbi. Radovi su završili početkom školske godine 2022./23.

Odluka o odabiru dvorana oš viktorovac

 

Do 31. listopada 2021. provedena je i javna nabava za konstruktivnu i cjelovitu obnovu zgrade na adresi Trg Ljudevita Posavskog 1 u Sisku.

Riječ je o tzv. zgradi OTP banke čiji je prostor prije kupio Grad Sisak i gdje će se preseliti sisačka Knjižnica. Javni natječaj za izvođača radova koji su procijenjeni na 24.088.288 kuna + PDV je raspisan 7. listopada, a ponude su otvorene 25. listopada. Pristigle su tri ponude od koje su dvije ispod procijenjene vrijednosti.

 

 

 

 

Najniža je ponuda tvrtke Kapitel iz Ivanić-Grada, slijedi GME Sunja i TEH gradnja iz Zagreba. S danom 31. listopada nije još bio odabran izvođač.

Zapisnik o otvaranju ponuda knjiznica sisak

 

 

 

 

 

 

 

 

Uz to gradska tvrtka Auto promet Sisak raspisala je javni natječaj za sanaciju glavne zgrade mehaničarske radionice i zgrade limarije Auto prometa Sisak d.o.o.

Javni natječaj raspisan je 17. listopada, uz procjenu vrijednosti radova u iznosu od 3,627.935 kuna + PDV, a koji su osigurani iz Fonda solidarnosti.

Rok za dostavu ponuda bio je 4. studenog kada su i otvorene pristigle ponude. Stiglo je pet ponuda, od kojih je jedna u okviru procjene vrijednosti radova. Sada slijedi analiza ponuda i odabir izvođača.

Zapisnik s otvaranja ponuda za izvođenje radova

Autor: D. Prerad

Dozvoljeno prenošenje sadržaja uz objavu izvora i autora.

(Članak je napisan uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Programa ugovaranja novinarskih radova u elektroničkim publikacijama – Poticanje kvalitetnog novinarstva 2022.)

 

Zadnje novosti
Ostale novosti