29 C
Sisak
Srijeda, 19 lipnja, 2024

Sisak i Sunja idu na nagodbu oko tužbe iz 2012., podignute kao “kaznu” općini Sunja jer nije pristala na prodaju odmarališta u Zaostrogu

Datum:

Marketing

Grad Sisak i Općina Sunja našli su način kojim će se nagoditi vezano uz tužbu koju je protiv Općine Sunja podigao Grad Sisak još 28. lipnja 2012., u vrijeme bivše HDZ-ove vlasti, a kojom Sisak od Sunje traži dio troška ulaganja u odmaralište Zaostrog. Ukupno je od općine Sunja traženo 1,494 milijuna kuna. O nagodbi će u petak odlučivati Gradsko vijeće.

Naime, Grad Sisak je 2007. i 2008. godine uložio oko osam milijuna kuna u adaptaciju ovog odmarališta da bi zatim samo za 1200 kuna mjesečno odmaralište dao u zakup tvrtki Eklata koja će njime upravljati do 2018. godine jer joj je ugovor o najmu, godinu prije isteka ugovora ali i HDZ-ova gubitka lokalnih izbora, obnovljen na još pet godina.

Općina Sunja ima 15 % udjela u odmaralištu, a Martinska Ves sedam posto te imaju pravo na određeni broj subvencioniranog ljetovanja djece sa svog područja. Ovom nagodbom bi Grad Sisak od Sunje preuzeo još sedam posto udjela u odmaralištu. Sunja će zadržati pravo odlaska svoje djece u Zaostrog kao i do sada.

A do tužbe 2012. dolazi u vrijeme rasprave i traženja suglasnosti za prodaju tog odmarališta. Obzirom kako se osjećalo da bi moglo doći do gubitka izbora i vlasti, što se i ostvarilo 2013., Grad Sisak kreće 2011. u realizaciju namjere prodaje gradskog odmarališta u Zaostrogu, no taj plan nije uspio.

Naime, tadašnji načelnik Općine Sunja Josip Kozarić nije dao suglasnost na prodaju odmarališta pa je tadašnja vlast Grada Siska, iz čiste osvete jer nečiji plan nije ispunjen, odlučio tužiti općinu za udio troška u radovima.

Tužbom su prijetili još 2011., no Kozarić nije popustio, pa su iz tadašnje sisačke vlasti koju je predvodio HDZ-ov Dinko Pintarić te čelnik Gradskog vijeća Veljko Novak, odlučili “kazniti” sve stanovnike općine Sunja, kojoj bi tih 1,5 milijun kuna izbio značajni udio proračuna.

Naime, kada su radovi na uređenju Zaostroga počeli 2007. Sisak se obvezao sve sam financirati, no naknadno je te 2012. samo od Sunje tražio, i to tužbom, da plati dio radova obavljenih pet godina ranije. 

Kako nije prošla namjera prodaje odmarališta, ide se u svibnju 2012. na produženje ugovora Eklati na još pet godina. Ugovor je inače vrijedio do lipnja 2013. (izbori su bili u svibnju 2013.), no produžen je godinu prije isteka. Kako prodaja nije uspjela, mjesec dana nakon produženja ugovora o najmu pokreće se tužba protiv Općine Sunja. 

Inače, cijela priča oko obnove i tadašnjeg davanja odmarališta Zaostrog u najam Eklati je vrlo suspektna, a detalje možete pročitati ovdje te neke zanimljivosti i ovdje

- Marketing -

Možda vas zanima...

105 sisačkih proizvođača ove godine u programu „S njive na stol“

Završava ovogodišnji postupak certificiranja, provjere obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji...

800 učenica i učenika na školskom sportskom danu Sisačko-moslavačke županije

Školski sportski dan, koji je u sklopu Dana Sisačko-moslavačke...

Održan “Hod za život, obitelj i Hrvatsku” u Sisku

U Sisku se prošli tjedan održao "Hod za život,...

22,68 % učenika iz SMŽ upisuje srednje škole u drugim županijama i Zagrebu

Radi upisa u srednju školu izvan mjesta stanovanja gotovo...