20 C
Sisak
Subota, 13 kolovoza, 2022

RAZVOJ SMŽ: Radovi na autocesti Zagreb- Sisak idu po planu

- Marketing-spot_imgspot_img

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sa suradnicima i uz nazočnost predstavnika Hrvatskih autocesta te zainteresiranih mještana, obišao je gradilište u blizini Žažine, mjesta na području Općine Lekenik, jedno od gradilišta na dovršetku autoceste Zagreb-Sisak, odnosno dionice Lekenik-Sisak.

Dionica autoceste Lekenik-Sisak duga je 10,9 km, a na njoj se upravo gradi šest putnih prijelaza s nadvožnjacima i drugom infrastrukturom.

Kako je rečeno dovršeni su pripremni radovi na dionici, izmještanje instalacija, zaštitna arheološka istraživanja i krčenje šuma, ishodovana je i izmjena lokacijske dozvole za dio trase, gdje je to bilo nužno.

Izvođači su uvedeni u posao 25. veljače 2022. godine, s rokom izvođenja radova od 24 mjeseca. Ukupna vrijednost radova je nešto više od 281 milijun kuna, čemu valja dodati i vrijednost stručnog nadzora, od blizu 4 milijuna kuna.

Na trasi se gradi nasip, a dobrom se dinamikom odvijaju i radovi na nadvožnjacima Petrovec, Sela i Greda.

Josip Draženović iz Hrvatskih autocesta, koordinator izgradnje na dionici Žažina-Sisak rekao je kako radovi teku planiranom dinamikom. Svi prethodni radovi su odrađeni i nada se da će se radovi završiti u planiranom roku, a to je proljeće 2024. godine.

Paralelno se odvijaju radovi i na novom Odranskom mostu, čija se dinamika radova također ocjenjuje zadovoljavajućom.

“Ovo su najveća ulaganja i najveći infrastrukturni projekti hrvatske Vlade na čijem je čelu Andrej Plenković. Mnogi su godinama govorili, da ne kažem manipulirali projektom autoceste i novog mosta, obećavali, no najveća ulaganja na području Siska u mandatu su ove Vlade i ove županijske uprave. Imamo izvrsnu suradnju sa resornim ministarstvima, kontinuirano tražimo i apliciramo s projektima koji doprinose revitalizaciji našeg kraja. Puno puta sam spomenuo, a i sada ću opet, ovo je prilika koju smo dobili za napredak i ne smijemo tu priliku propustiti. Možda se nekima čini da trčimo maraton, svaki dan smo na drugom gradilištu, predstavljamo nove mjere, ali ovo je izvanredno stanje, stanje nakon katastrofe, nema sada odmora i čekanja. Sredstva dobivena iz Fonda solidarnosti moraju se utrošiti do predviđenog roka i svi smo dužni dati svoj doprinos u obnovi i razvojnim projektima. Sad je prilika za obnovu, sad je prilika za novi početak, sad je prilika i za autocestu, brzu cestu, novi most, poduzetničke centre…sad je prilika za ulaganje u ljude.” – istaknuo je župan Celjak.

Inače, autocesta A11 Zagreb – Sisak ukupne je dužine 42 km. Do sada je izgrađena i puštena u promet autocesta od interregionalnog čvora Jakuševec do čvora Lekenik u dužini od 30,1 km. Osim završetka dionice do Siska potrebno je još i izgraditi spoj prema Zagrebu od interregionalnog čvora Jakuševec do Sarajevske ulice u dužini 1 km (prijelaz preko Ranžirnog kolodvora).

(Tekst potpomognut sredstvima iz Javnog poziva za financiranje programskih sadržaja elektroničkih medija od interesa za Sisačko-moslavačku županiju u 2022. godini.)

Zadnje novosti
Ostale novosti