24 C
Sisak
Petak, 12 kolovoza, 2022

OBNOVA U SMŽ: Traju radovi na konstruktivnoj obnovi budućeg Učeničkog doma u Sisku

- Marketing-spot_imgspot_img

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je sa suradnicima obišao u ponedjeljak radove na zgradi budućeg Učeničkog doma.

Radi se o prenamjeni stare matične zgrade Strukovne škole Sisak u Učenički dom. Time će stara neugledna zgrada uz najljepši simbol Siska, Stari most, dobiti popuno novi izgled i novu namjenu. Sisak će dobiti svoj prvi učenički dom nakon mnogo desetljeća jer nekoć je postojao muški i ženski učenički dom nedaleko Strukovne škole, na samom početku sadašnje Obale Ruđera Boškovića.

Radovi na prenamjeni počeli su krajem 2017. godine. Naime, 1. faza radova na prenamjeni bivše škole u Učenički dom započela je odabirem najpovoljnijeg izvođača radova 20. studenog 2017. godine. Radovi su bili procijenjeni na 3,2 milijuna kuna + PDV, pristiglo je pet ponuda i odabrana ona uslužnog obrta Petreković iz Siska koji je ponudio 5,433 milijuna kuna (uključujući PDV).

Odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja

Nažalost, planove na obnovi narušio je krajem prosinca 2020. potres pričinivši dodatna oštećenja na staroj zgradi. Kako je u potresu zgrada pretrpjela velika oštećenja, nužna je konstruktivna obnova nakon čega će se nastaviti radovi na preuređenju zgrade u učenički dom.

Kako stoji u odgovoru na jedan upit u natječajnoj dokumentaciji za konstruktivnu obnovu: „Prije potresa ugovoreni su radovi preuređenja objekta u Učenički dom u Sisku za koji je izdana građevinska dozvola. Radovi su započeli, ali su zbog potresa zaustavljeni. Izrađen je projekt konstruktivne obnove za koji je sada raspisana nabava. Završetkom konstruktivne obnove nastavljaju se radovi na cjelovitoj obnovi.“

Radovi se izvode temeljem izvedbenog projekta i projekta konstrukcije kojeg je u rujnu 2021. godine izradio MAX-ING d.o.o. Zagreb.

Izvedbeni projekt konstrukcije-Učenički dom Sisak-p (potpisano)

Javni natječaj za konstruktivnu obnovu zgrade Učeničkog doma u Sisku radove raspisan je 11. ožujka 2022., procjena vrijednosti radova je bila 3.996.800,60 kuna bez PDV-a. Pristiglo je pet ponuda, a kao najpovoljnija odabrana je ona Obrta Marčinković iz Siska u vrijednosti 3,841 milijun kuna s PDV-om. Radovi konstruktivne obnove kasne u odnosu na planirane rokove iz natječajne dokumentacije.

Odluka o odabiru (18)

Radovi konstruktivne obnove, rečeno je, sada su u punom jeku i iznimno su zahtjevni: uklanjanje oštećenog stubišta i izvedba novog, rekonstrukcija podne ploče podruma, statička stabilizacija zgrade i elektrotehnički radovi.

Zbog potrebe konstrukcijske obnove ukupan iznos vrijednosti radova je oko 12 milijuna kuna, rekao je župan Celjak prilikom obilaska radova.

Učenički dom će imati 25 soba, svaka soba će imati kupaonicu, to je osobito važno za učenike. Naravno da će Učenički dom imati sav onaj sadržaj koji je potreban, a to su i blagovaonica i kuhinja i sobe za odgajatelje, te će se prostirati kroz tri etaže“ – istaknuo je župan i nadodao:

„Vrlo je važno ulagati u obrazovanje na području Sisačko-moslavačke županije, na području grada Siska, a osobito kad se u obzir uzme da oko 150 učenika nakon završetka osnovne škole srednju školu upisuje izvan naše županije, a srednjoškolsko obrazovanje koje upisuju izvan Županije dostupno im je upravo ovdje, u gradu Sisku. Nažalost, ovaj objekt je dosta stradao u potresu, tako da se istovremeno izvodi i konstrukcijska obnova i radovi na uspostavi učeničkog doma. Vrlo je komplicirana gradnja, međutim izvođači ističu da daju maksimum i vjerujem da ćemo, ukoliko ne bude nepredviđenih radova, do kraja godine imati učenički dom u Sisku. Kapacitet će biti između 50 i 60 učenika.

(Tekst potpomognut sredstvima iz Javnog poziva za financiranje programskih sadržaja elektroničkih medija od interesa za Sisačko-moslavačku županiju u 2022. godini.)

 

Zadnje novosti
Ostale novosti