22 C
Sisak
Subota, 23 rujna, 2023

U četvrtak je nova Stihovnica Siska

Datum:

Marketing

Sljedeća Stihovnica Siska Matice hrvatske na rasporedu je u četvrtak 7. srpnja u 18 sati, u Državnom arhivu u Sisku (Frankopanska ulica 21). Kao glavna gošća nastupit će Marija Lamot. Predstavit će pjesme iz svoje najnovije zbirke poezije ”Kalendar sna” (MeandarMedia 2022.) i dio svog prethodnog opusa.

MARIJA LAMOT rođena je 22. prosinca 1959. u Krapini, gdje je završila osnovno i gimnazijsko školovanje, a filozofiju i sociologiju diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Zaposlena je kao profesorica u Gimnaziji u Krapini.

Objavila je osam zbirki pjesama: Zrcala začuđena suncem 1993., Vrijeme radosti snijega 1998., Priprema za obiteljsku fotografiju 2001. Pjesme iz ove zbirke uvrštene su u antologiju „Off line – hrvatsko pjesništvo devedesetih“ (Quorum,5/6,Zagreb, 2001.). Zbirka Mrazove sestrice objavljena je 2005., Neprestano stvarima mijenjam imena 2008., Mjesto gdje prestaje prostor 2012., Zašivene riječi 2016. i Kalendar sna 2022.

Poeziju objavljuje u časopisima Poezija, Riječi, Luč, Polja, te u emisijama 3. programa Radio Zagreba ( Poezija naglas, Šest minuta poezije u šest). Njene pjesme uvrštene su, među 70-tak suvremenih hrvatskih pjesnika, u Panoramu der zeitgenössischen kroatischen Lyrik (Most/The Bridge, DHK, 2018.). Piše prikaze pjesničkih zbirki suvremenih pjesnika. Filozofske stručne članke objavljuje u časopisu Metodički ogledi. Suautor je udžbenika Etika za 1. razred gimnazije, 2003.

Članica je Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog filozofskog društva.

Dobitnica je književne nagrade Vesna Parun za 2019. godinu, te odlikovana Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.Stihovnica Siska se i ove godine odvija uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH te Fonda za kulturu Društva hrvatskih književnika.

 

Marketing
Marketing
Marketing

Možda vas zanima...

Književna nagrada ”Korzo slova” 2023. Branku Tompiću

Pobjednik književnog natječaja ''Korzo slova'' Društva hrvatskih književnika u...

Promocija pukan’ca u Etnografskom muzeju u Zagrebu

Promocija priručnika “Umijeće izrade pukan’ce – Nematerijalno kulturno dobro”...

Predstavljanje knjige “Šuma je moj dom”

U ponedjeljak, 18. rujna u 19 sati u Državnom...

RJ Hoodooleen najavio live album

Robert James Hudulin snimio je album u Rafinerijskom domu...