32 C
Sisak
Nedjelja, 26 lipnja, 2022

GALERIJA: 6. Izložba električnih, hibridnih i solarnih vozila u Sisku

- Marketing-spot_imgspot_img

Dan prije održavanja tradicionalne, devete po redu Utrke solarnih automobila
u organizaciji Tehničke škole Sisak i Sisačko moslavačke županije, otvorena je izložba
najsuvremenijih automobila, a koja je dodatno uljepšala glavno događanje.

Unatoč kišnim oblacima, na sisačkom korzu u 10 sati službeno je otvorena 6. Izložba
električnih, hibridnih i solarnih automobila u organizaciji RCK Tehničke škole Sisak te uz
potporu Sisačko-moslavačke županije koja ujedno ovih dana obilježava Dane županije.

Prisutne su pozdravili ravnatelj Tehničke škole Sisak, Davor Malović, dipl.ing. i zamjenik
župana, Mihael Jurić koji je istaknuo da će srednjoškolci koji su sudjelovali u organizaciji ovog događanja zasigurno i sami ubrzo voziti električne i hibridne automobile. Napomenuo je kako Sisačko-moslavačka županija kontinuirano podupire razvoj novih tehnologija na području grada Siska i županije, a tako će biti i u budućnosti.

Sudionici izložbe su posjetiteljima predstavili ukupno 19 najsuvremenijih vozila poznatih
brendova. Ove godine izlagali su: Gašparić Grupa (2 električna automobila Hyundai: IONIQ5 – europski električni automobil godine), GM-MIG d.o.o. (AIXAM e-City), RENAULT Hrvatska (3 automobila: električni Renault Megan te hibridi Twingo i Captura), Auto-kuća Cindrić (Dacia, Spring Electric, Zoe, Twingo), Hyundai Hrvatska (2 vozila), Ford Lacković (1 hibridno vozilo), Opel Rudman (Mokka-e), TM Vozila Peugeot (2 automobila), Avant-Car Zagreb (svjetski poznati električni automobile Tesla 3 i Tesla Y), DOK-ING d.o.o, (po prvi put predstavljeno vozilo na vodik) i Tehnička škola Sisak (E-Golf).

Nakon otvaranja izložbe omogućene su promotivne vožnje električnih i hibridnih automobila za građane te javno razgledavanje solarnih automobila. Također, učenici tehničkih škola su mogli od izlagača saznati sve o modernim rješenjima automobilske industrije te po čemu su upravo njihovi modeli vozila jedinstveni.

Podsjetimo, prva utrka SOELA krenula je 2013. godine s početnih 5 automobila, dok će na ovoj, 9. po redu utrci sudjelovati čak 21 solarno vozilo iz 17 škola i 1 fakulteta. Izložba je pak postala dio te tradicije prije 6 godina, a svaka je sve bolja i bolja jer razvoj suvremenih automobila jako napreduje.

„Vidjeli smo puno električnih vozila koja se sada proizvode serijski. Kada smo mi počeli 2013. godine s ovim projektom, tada u Hrvatskoj niste mogli kupiti niti jedan električni automobil jer ih nije bilo uopće. Sada je sve drugačije, budućnost je stigla, a mi to u Tehničkoj školi Sisak i najbolje dokazujemo.“, izjavio je ravnatelj Tehničke škole Sisak, Davor Malović.

Idući dan, u subotu 11. lipnja ispred hotela Panonija održat će se svečanost otvorenja 9. Utrke solarnih automobila – SOELA 2022 s početkom u 9:30 sati. Utrka traje od 10 do 12:30 sati nakon čega slijedi dodjela priznanja i proglašenje pobjednika u čak dvije kategorije. Kao i na izložbi, i utrci će nazočiti ravnatelj Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Sisak, Davor Malović te predstavnici Sisačko-moslavačke županije.

Zadnje novosti
Ostale novosti