21 C
Sisak
Subota, 13 travnja, 2024

GALERIJA: 6. Izložba električnih, hibridnih i solarnih vozila u Sisku

Datum:

Marketing

Dan prije održavanja tradicionalne, devete po redu Utrke solarnih automobila
u organizaciji Tehničke škole Sisak i Sisačko moslavačke županije, otvorena je izložba
najsuvremenijih automobila, a koja je dodatno uljepšala glavno događanje.

Unatoč kišnim oblacima, na sisačkom korzu u 10 sati službeno je otvorena 6. Izložba
električnih, hibridnih i solarnih automobila u organizaciji RCK Tehničke škole Sisak te uz
potporu Sisačko-moslavačke županije koja ujedno ovih dana obilježava Dane županije.

Prisutne su pozdravili ravnatelj Tehničke škole Sisak, Davor Malović, dipl.ing. i zamjenik
župana, Mihael Jurić koji je istaknuo da će srednjoškolci koji su sudjelovali u organizaciji ovog događanja zasigurno i sami ubrzo voziti električne i hibridne automobile. Napomenuo je kako Sisačko-moslavačka županija kontinuirano podupire razvoj novih tehnologija na području grada Siska i županije, a tako će biti i u budućnosti.

Sudionici izložbe su posjetiteljima predstavili ukupno 19 najsuvremenijih vozila poznatih
brendova. Ove godine izlagali su: Gašparić Grupa (2 električna automobila Hyundai: IONIQ5 – europski električni automobil godine), GM-MIG d.o.o. (AIXAM e-City), RENAULT Hrvatska (3 automobila: električni Renault Megan te hibridi Twingo i Captura), Auto-kuća Cindrić (Dacia, Spring Electric, Zoe, Twingo), Hyundai Hrvatska (2 vozila), Ford Lacković (1 hibridno vozilo), Opel Rudman (Mokka-e), TM Vozila Peugeot (2 automobila), Avant-Car Zagreb (svjetski poznati električni automobile Tesla 3 i Tesla Y), DOK-ING d.o.o, (po prvi put predstavljeno vozilo na vodik) i Tehnička škola Sisak (E-Golf).

Nakon otvaranja izložbe omogućene su promotivne vožnje električnih i hibridnih automobila za građane te javno razgledavanje solarnih automobila. Također, učenici tehničkih škola su mogli od izlagača saznati sve o modernim rješenjima automobilske industrije te po čemu su upravo njihovi modeli vozila jedinstveni.

Podsjetimo, prva utrka SOELA krenula je 2013. godine s početnih 5 automobila, dok će na ovoj, 9. po redu utrci sudjelovati čak 21 solarno vozilo iz 17 škola i 1 fakulteta. Izložba je pak postala dio te tradicije prije 6 godina, a svaka je sve bolja i bolja jer razvoj suvremenih automobila jako napreduje.

„Vidjeli smo puno električnih vozila koja se sada proizvode serijski. Kada smo mi počeli 2013. godine s ovim projektom, tada u Hrvatskoj niste mogli kupiti niti jedan električni automobil jer ih nije bilo uopće. Sada je sve drugačije, budućnost je stigla, a mi to u Tehničkoj školi Sisak i najbolje dokazujemo.“, izjavio je ravnatelj Tehničke škole Sisak, Davor Malović.

Idući dan, u subotu 11. lipnja ispred hotela Panonija održat će se svečanost otvorenja 9. Utrke solarnih automobila – SOELA 2022 s početkom u 9:30 sati. Utrka traje od 10 do 12:30 sati nakon čega slijedi dodjela priznanja i proglašenje pobjednika u čak dvije kategorije. Kao i na izložbi, i utrci će nazočiti ravnatelj Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Sisak, Davor Malović te predstavnici Sisačko-moslavačke županije.

Možda vas zanima...

Nova oprema za HGSS Novska

Župan Ivan Celjak je u sjedištu Županije s pročelnikom...

Sisak izložbom na Korzu obilježava 40 godina rođenja prve bebe iz in vitro oplodnje

Na sisačkom Korzu postavljena je izložba ''Zašto baš mi''...

Pogledajte gdje se nalazi Vaše biračko mjesto za predstojeće parlamentarne izbore

Određena su biračka mjesta za parlamentarne izbore koji će...

U subotu akcija “Volim Željezaru”

U subotu, 13. travnja 2024., u 10 sati kod...