25 C
Sisak
Nedjelja, 26 lipnja, 2022

Premijer Plenković na svečanoj sjednici Županijske skupštine SMŽ

- Marketing-spot_imgspot_img

Poruku da će Vlada i nadalje snažno pomagati Sisačko-moslavačku županiju u obnovi i gospodarskoj revitalizaciji, uz široki konsenzus svih političkih opcija, sa svečane sjednice Županijske skupštine u povodu Dana županije uputio je danas predsjednik Vlade Andrej Plenković.

“Nema dileme da nema niti jedne druge županije kojoj je pomoć potrebnija od ove. Mi smo u razdoblju nakon potresa nastojali dati sve moguće financijske injekcije kako bi olakšali život stanovnicima, a to ćemo činiti i dalje”, rekao je Plenković.

Kako je najavio, u povezivanju ove županije sa Zagrebom, mnogo će značiti dovršetak autoceste, što će biti završeno do kraja ovog mandata. Dodao je kako je Sisačko-moslavačka županija dobila i dodatni bonus u ulaganjima, osobito kroz Program gospodarske i društvene revitalizacije.

“Stanovnici županije su žilavi, otporni i kreativni u prilagodbi trendovima četvrte industrijske revolucije i tranzicije. To su potvrdili Novska i Sisak razvojem gaming industrije. Ova županija, pozicionirala se kao lider u tim područjima”, istaknuo je premijer Plenković.

Uz Andreja Plenkovića, svečanosti su bili nazočni izaslanik predsjednika Sabora Krunoslav Katičić, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, te ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Pozdravio ih je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, koji je podsjetio na brojne projekte koji su ostvareni u proteklih godinu dana od preuzimanja županijske vlasti. Istaknuo je i kako je Županija na Fond solidarnosti prijavila 68 projekata u vrijednosti od oko 700 milijuna kuna, a tiče se objekata u njihovoj nadležnosti u obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj skrbi i infrastrukturi.

„U prvim mjesecima nakon potresa smo obnovili 12 školskih objekata, a za tri školska objekta uredili zamjenske objekte kako bi učenici ostali u svome gradu. U Sisku će se po prvi puta u povijesti graditi zgrada za potrebe Ekonomske škole Sisak, za koju je Županija osigurala sredstva putem zajma Svjetske banke. U području zdravstva obnovili smo sedam objekata, preselili ambulante iz kontejnera u čvrste objekte, a uskoro će početi radovi i na obnovi nove interne Opće bolnice Sisak.“ – nabrojao je neke projekte župan Celjak koji je istaknuo da je uložen veliki trud u te projekte no i kako će biti zadovoljni tek kada se svi stanovnici u županiji iz svojih privremenih smještaja vrate u svoje nove domove.

Na svečanosti su zaslužnim pojedincima i organizacijama dodijeljene nagrade i županijska priznanja.

Za životno djelo u doprinosu zajednici i brojnim ustanovama Nagradu za životno djelo primio je Ante Živković, a za umjetnički doprinos posmrtno slikar i kipar Marijan Glavnik. Za doprinos ugledu i promidžbe županije u proteklom jednogodišnjem razdoblju Nagrada je dodijeljena umjetničkom fotografu i slikaru Stephanu Lupinu, za lanjsku donacijsku izložbu u Sisku, a za izuzetne zasluge i humanitarni rad Caritasu Sisačke biskupije. Dodijeljene su i “kolektivne” zahvalnice za hitne službe, volontere i donatore za pomoć u sanaciji posljedica potresa. 

Dan županije se slavi povodom 11. lipnja, na dan kada su rođeni velikani hrvatske povijesti, 1868. godine Antun, a tri godine kasnije i Stjepan Radić u Trebarjevu Desnom, na području Martinske Vesi.

Prije dolaska u Sisak, premijer Plenković posjetio je Novsku, gdje se sastao sa zamjenikom gradonačelnika Grada Novske, koji obnaša i dužnost gradonačelnika, Sinišom Kesićem, nakon čega je obišao radove izgradnje Hotela Knopp.

FOTO: Vlada RH

Zadnje novosti
Ostale novosti