6 C
Sisak
Utorak, 21 ožujka, 2023

Proteinska dijeta: kvalitetnom prehranom do gubitka kilograma

- Marketing-spot_imgspot_img

Proteinska dijeta provodi se kroz 3 faze, a temelji se na namirnicama koje su vrlo bogate proteinima dok s druge strane sadrže jako malo ugljikohidrata. Osobe s bubrežnim bolestima mogu imati problema zbog povećanog unosa proteina.

Prilikom provedbe proteinske dijete smanjen je unos vitamina i minerala pa se preporučuje dodatni unos vitamina putem šumećih tableta.

Preporuka je da tijekom provedbe ove dijete konzumirate što više namirnica koje su bogate proteinima. Dozvoljene su sve vrste mesa kao npr. piletina, puretina, junetina, teletina, svinjetina, govedina, divljač, patka, guska te suho meso. Meso možete pripremati na različite načine , jedino pohanje nije dozvoljeno. Hrenovke biste trebali izbjegavati. Od riba, dozvoljene su sve vrste morskih i slatkovodnih riba te konzervirana riba. Isto tako, jaja su dozvoljena te možete ih pripremati na sve načine. Za povrće, preporučuje se konzumacija blitve, kelja, poriluka, rotkvica, karfiola, patlidžana i artičoka.

Dozvoljene su sve vrste salata, a preporuka je da ih konzumirate svježe. Smijete jesti zelenu salatu, pečenu i svježu papriku, rajčice, luk, krastavce, svježi i kiseli kupus. Salate smijete začiniti sa soli, paprom i uljem. Kada je riječ o mlijeku i mliječnim proizvodima, dozvoljeno je sve osim masnog sira, u ograničenim količinama zbog unosa ugljikohidrata. Za piće najbolje je piti vodu ali dozvoljena je i mineralna voda, sok od svježeg limuna, crna kava te čaj bez šećera.

Zabranjene namirnice su one s visokim udjelom ugljikohidrata a to su najčešće kruh, određeno povrće (bogato ugljikohidratima), tjestenine, margarin, sir, voće, pohano meso, lješnjak, kikiriki, grašak i soja,, slatkiši (kao npr. čokolada), alkoholna i gazirana pića.

Prva faza proteinske dijete (2 tjedna)

U ovoj fazi koja traje 2 tjedna unos ugljikohidrata ograničen je na samo 20 grama dnevno a zbog smanjenog unosa ugljikohidrata tijelo energiju počinje uzimati iz masnog tkiva. U prvoj fazi moguć je gubitak do 2 kilograma tjelesne mase tjedno, piše Mamin kutak.

Za doručak možete pojesti omlet od 2 jaja sa slaninom ili šunkom. Za ručak uzmite jedan grilani odrezak a za večeru možete imati kuhanu ribu. Ovo je naravno samo primjer jelovnika za jedan dan u prvoj fazi.

Druga faza proteinske dijete

Unos ugljikohidrata u drugoj fazi povećajte na 15 do 40 grama dnevno. Tjelesnu masu gubite kako tijelo troši masne stanice a smijete jesti meso i povrće s malim udjelom ugljikohidrata.

Treća faza proteinske dijete

Unos ugljikohidrata povećajte na 60 grama dnevno. Ukoliko ovakav način prehrane usvojite kao redovitu prehranu, neće doći do jo-jo efekta povratka izgubljenih kilograma.

Izvor: Mamin kutak

Zadnje novosti
Ostale novosti