21 C
Sisak
Subota, 13 travnja, 2024

I Tjedan makroregionalnih strategija pod utjecajem rata u Ukrajini

Datum:

Marketing

U online izdanju iz Bruxellesa traje Tjedan makroregionalnih strategija EU koji kao godišnje događanje po treći put organizira Europska komisija. Tjedan je otvorio Marc Lamaître, direktor Glavne uprave Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku DR Regio, a ovogodišnji slogan je „Angažirajte se, osnažite, razvijajte se“ (Engage, Empower, Evolve), a tri glavne teme su mladi, Europski zeleni plan i društvene promjene. Godina 2022. Europska je godina mladih, stoga je se i prvi dan Tjedna uključio u njezino obilježavanje organiziranjem rasprave na temu odnosa makroregionalnih strategija i mladih.

Rasprava o društvenoj promjeni i pitanjem kako makroregionalne strategije mogu pozitivno utjecati na društvenu stvarnost obilježila je jučerašnji program. Raspravu je otvorio Sławomir Tokarski, direktor za Europsku teritorijalnu suradnju, makroregije, INTERREG i provedbu programa Europske komisije.

“Čini se da je ova ekstremna situacija u Ukrajini izazvala empatiju i energiju društva. Vidjeli smo kako se društvo brzo i učinkovito mobiliziralo i pružilo pomoć potrebitima. Postoji veliki potencijal koji trebamo iskoristiti da potaknemo društvenu promjenu i regeneriramo naše međuljudske odnose. Puno se govori o obnavljanju prirode ili zemlje, isto se može reći i o ljudskoj prirodi i ljudskim odnosima”, aktualan je bio Tokarski.

Podsjetio je da se u sklopu INTEREG programa Europske teritorijalne suradnje posebna pažnja posvećuje razumijevanju teme društvene promjene te potiču i financiraju projekti s kojima ona zaživi u društvenoj realnosti.

Prof. Ksenija Keča, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju međunarodnog sveučilišta Libertas iz Zagreba, predstavila je projekt „ArhKonTur – Arheološki konceptualno turističko vođenje za mlade i seniore“. ArhKonTur dobar je primjer aktivnosti na području Jadransko-jonske makroregije koji na inovativan način odgovara društvenim izazovima zapošljavanja ranjivih društvenih skupina u području turizma kroz povećanje njihove zapošljivosti i integracije na tržište rada u sektoru turizma. Kroz projekt su izrađeni posebno prilagođeni inovativni programi osposobljavanja i usavršavanja za ciljane specijalističke usluge arheološkog turističkog vođenja, osposobljeni nastavnici i mentori za izvođenje tih programa, a novoizrađene programe završilo je 40 predstavnika ciljanih skupina nezaposlenih mladih do 25 i seniora 54+.

Pandemija Covid 19 već je utjecala na promjene u turizmu, koji se pokazao kao najranjivija grana. Promijenilo se ponašanje turista i njihova očekivanja, a događa se i zaokret od destinacijskog turizma ka motivacijskom turizmu. Jesu li te promjene samo privremena prilagodba ili dugoročni trend, hoće li i koje od njih će opstati i ostati, pokazat će vrijeme.
Zanimljivo pitanje postavljeno je Elisi Ferreira, Povjerenici EK za Koheziju i reforme – Što će se dogoditi s projektima Baltičke makroregionalne strategije u kojima sudjeluju organizacije iz Rusije i Bjelorusije te s projektima Dunavske strategije u kojima sudjeluje Ukrajina? Povjerenica je odgovorila da će se projekti u kojima sudjeluju Rusija i Bjelorusija nastaviti provoditi bez njihovog daljnjeg sudjelovanja, a da će se dodatno pomoći provedbi projekata u kojima sudjeluje Ukrajina kako bi se osiguralo sudjelovanje njezinih organizacija.

Tjedan traje do 11. ožujka, a teme i rasprave možete pratiti online bez posebne registracije putem poveznice https://eumrsweek.tw.events/en/streaming

Smisao Tjedna je povezivanje ključnih dionika iz resornih ministarstava zemalja uključenih u četiri makroregionalne strategije – Jadranskojonsku, Dunavsku, Alpsku i Baltičku (EUSAIR, EUSDR, EUSALP i EUSBSR), predstavnika institucija Europske unije, istraživačke i akademske zajednice, predstavnika raznih gospodarskih sektora, organizacija civilnog društva i građana i njihovog uključivanja u rasprave o zajedničkom budućem razvoju, razmjenu primjera dobre prakse te doprinos poboljšanju cjelokupnog razumijevanja širokog utjecaja Kohezijske politike na život građana u Europskoj uniji. Hrvatska je dio dvije makroregionalne strategije, Dunavske i Jadransko-jonske, a u potonjoj Ministarstvo turizma i sporta uspješno koordinira temu Održivi turizam na nivou deset zemalja članica.

Možda vas zanima...

Teška prometna nesreća u Sisku, poginuo mlađi muškarac

Dana 28.03.2024. g. oko 06,50 sati u Sisku, Novoselska...

Povijesni uspjeh Tee Ilijević za sisačko streljaštvo

U Osijeku je održano finale KUP-a Hrvatske u disciplini...

Nove pobjede kuglačica ŠKK Jedinstvo – smiješi im se prva liga

U proteklom tjednu dvije ostvarene pobjede za kuglačice ŠKK...

Rekordna pobjeda kuglačica Jedinstva

U 19. kolu 2. HKL na domaćim stazama nova...