-4.1 C
Sisak
Ponedjeljak, 24 siječnja, 2022

U Žažini novi ulaz na buduću autocestu

- Marketing-spot_imgspot_img

Petrinja dobiva čvor na autocesti Zagreb – Sisak, u Žažini, što bi trebalo kompenzirati nikad objašnjeno odustajanje od plana da autocesta Zagreb-Sisak završi u Mošćenici.

Naime, Hrvatske autoceste pokrenule su izradu projektne dokumentacije za izgradnju novog čvora Žažina na autocesti Zagreb – Sisak, piše Večernji list. Izgradnjom ovog čvora putovanje će se od Petrinje do Zagreba te obratno skratiti za šest kilometara, a što je, ističu u HAC-u, naročito važno u kontekstu sigurnosti jer će se promet voditi izvan naselja Dužica i Žažina.

S obzirom na lokaciju, novi čvor planira se ostvariti preko spoja D36 (Karlovac-Pokupsko-Sisak) i D30 (Petrinja-Zagreb), odnosno na mjestu od kojeg Hrvatske ceste planiraju rekonstrukciju državne ceste D30 prema Petrinji, čime će se ostvariti cjelovito prometno rješenje u cilju povezivanja grada Petrinje na sustav izgrađenih autocesta u RH, poručuju iz HAC-a.

Dodaju da se, u kontekstu obnove ovog područja Hrvatske te završetka autoceste A11, izgradnjom čvora Petrinja stvaraju dodatne mogućnosti za razvoj poduzetništva i gospodarstva. U ovoj fazi pripreme, procjena investicije iznosi 40 milijuna kuna za gradnju novog čvora, koji će HAC financirati iz vlastitih sredstava.

Neovisno o tome u tijeku je, pak, i natječaj za izgradnju zadnje dionice autoceste Zagreb – Sisak, Lekenik – čvor Sisak, a prema tom projektu nije bio predviđen čvor za Petrinju. Trenutačno se čeka rješenje žalbe Strabaga na odabir izvođača radova.

Za novi čvor nema prepreke da se napravi odvojena javna nabava za njegovu gradnju.

Podsjetimo, desetljećima odgađani završetak autoceste Zagreb-Sisak svoj je kraj trebao imati u Mošćenici gdje bi bio i ulaz na autocestu, no od toga se odustalo.

U konačnici će autocesta završiti u Stupnu, gdje će biti ulaz na autocestu iz pravca Siska, a preko novog Odranskog mosta i nove spojne ceste u nastavku tog novog Odranskog mosta.

U tijeku je gradnja novog Odranskog mosta s pristupnom cestom do ceste prema Starom Pračnu i kružnim tokom na toj lokaciji.

Ostatak spojne ceste do ulaza na autocestu u Stupnu, s nadvožnjakom preko pruge Sisak-Zagreb, još nije u potpunosti gotov s dokumentacijom, a plan je da se izgradi vremenski paralelno sa završetkom autoceste.

 

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti