-4.1 C
Sisak
Ponedjeljak, 24 siječnja, 2022

Plenković u Petrinji: Ono što se nije napravilo do sada, napravit će se u budućnosti

- Marketing-spot_imgspot_img

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da Banovini nakon prve faze obnove objekata koji su lakše oštećeni u potresu, slijedi obnova zgrada s većim oštećenjima i natječaji za zamjenske kuće i stanove, rekavši da će se u budućnosti napraviti ono što se nije do sada.

“Naravno da je sada pred nama obnova onih zgrada koje su doživjele veća oštećenja. To podrazumijeva konstrukcijsku i cjelovitu obnovu te nastavak natječaja za zamjenske kuće i višestambene zgrade”, kazao je Plenković u Petrinji.

Dodao je da sve to skupa govori da se dinamika obnove ubrzava.

Predsjednik Vlade je povodom godišnjice razornog potresa sudjelovao na sjednici stožera nadležnog za obnovu Sisačko-moslavačke županije i još dvije županije.

Ocijenio je da je napravljeno puno toga. “Moglo se naravno i više, brže i bolje, ali ćemo napraviti. Ono što nije napravljeno do sada, napravit će se u budućnosti. Ali pročitajte što se sve učinilo, puno se učinilo”, poručio je.

U odgovoru na pitanje čime nije zadovoljan u obnovi, Plenković je ustvrdio da je to njezina generalna dinamika. Međutim, istaknuo je da stoji iza rada stožera za obnovu i svih koji se trude da pomognu ljudima na Banovini, unatoč tome što bi “volio da sve bude brže”.

“Ja bih volio da je sada više zgrada ovdje, da je ovdje 100 zamjenskih kuća i 20 višestambenih zgrada. Nadam se da će to biti za dvogodišnjicu puno vidljivije, ali onaj tko iole razumije u proceduru onoga što podrazumijeva projektna dokumentacija, natječaj, priprema, zna da to ne ide preko noći”, rekao je Plenković.

Istaknuo je da je Vlada u proteklih godinu dana nastojala učiniti maksimalne napore da svim ljudima na Banovini olakša život nakon katastrofe. Podsjetio je da je Vlada, raznim mjerama, do sada u tu svrhu uložila preko milijarde kuna. Osiguran je alternativni smještaj i topli obrok, da su građani oslobađanja plaćanja električne energije, plaćanja cestarine…dodao je.

Poručio je i građama Banije da je “država tu”, te da će učiniti sve što su su obećali. Sada će se, najavio je, fokusirati da se skrati period alternativnog smještaja za 5500 ljudi koji ga trenutno koriste na Banovini.

“Mi ćemo sada fokusirati napore da onima kojima su najugroženiji, ta pomoć bude najkonkretnija i najvidljivija, ali i da se skrati period alternativnog smještaja, koji sigurno nikome nije ugodan, lagan ili zadovoljavajuć.

Premijer je pojasnio da je strategija obnove išla od popravka manjih oštećenja prema većima. U 2022. kreće konstrukcijska i cjelovita obnova, a na taj način će se izaći u susret očekivanjima građana koji žive u teškim uvjetima.

“Nastavit će se obnova i onih koji su imali manja oštećenja, okvirno 26 tisuća objekata, 8000 srednje oštećenih te 4000 najviše oštećenih. Proces će ići za sve objekte, usporedno”, izjavio je.

Upitan koji su rokovi predviđeni za završetak izgradnje zamjenskih kuća i zgrada, rekao je da se u ovom trenutku ne može znati precizno vrijeme za točan broj kuća i zgrada. Istaknuo je da su objavljeni natječaji i za zamjenske obiteljske kuće i za 10 zamjenskih zgrada sa 150 stanova.

“Ako to sve ne bude završilo u nekim proceduralnim problemima, do kraja godine bi se sve to trebalo izgraditi”, poručio je Plenković.

Najavio je i kako će Vlada u četvrtak usvojiti program mjera za Baniju, težak 15 milijardi kuna, te naglasio kako je jedan od ključnih projekata dovršetak autoceste između Zagreba i Siska, odnosno od Lekenika i Siska, što će biti značajni strateški impuls za revitalizaciju života na tom području.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved istaknuo je u srijedu u Petrinji, nakon obilaska potresom pogođenih područja, kako je cilj još snažnije ubrzati proces obnove i to ne samo vraćanjem u prvobitno stanje nego potpunom revitalizacijom područja Banovine.

“Cilj nam je još snažnije, u vremenu pred nama, ubrzati proces obnove nakon svih radnji koje smo proveli tijekom 2021. – od hitnog zbrinjavanja stanovništva, infrastrukturnih mjera, uklanjanja najteže oštećenih objekata koji su prijetili sigurnosti ljudi, sanacije cesta, elektroenergetskog i vodoopskrbnog sustava”, naglasio je Medved koji je ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa.

Stanovnike, posebno njih 5666 koji su i danas u privremenim stambenim jedinicama, pozvao je na suradnju “da zajedno i s optimizmom pristupimo cjelovitoj obnovi”.

Zahvalio je stanovništvu stradalom u potresu na suradnji i razumijevanju, potpori i prepoznavanju svega što se čini, članovima Stožera, operativnim snagama, županiji Sisačko-moslavačkoj, gradovima i općinama na partnerstvu i suradnji kao jedinom mogućem obliku djelovanja za ostvarenju potpune revitalizacije područja Banovine.

Nakon što je kroz 2021. započeta nekonstrukcijska obnova zelenih kuća u kojoj je obnovljeno više od 1000 obiteljskih kuća, prioritet je usmjeren prema svim oblicima obnove, rekao je Medved.

Podsjetio je da su raspisani pozivi za izgradnju višestambenih zgrada.

Također je pozvao na suradnju sa središnjim uredom za obnovu svakodnevno dostupnim u Petrinji te je izrazio uvjerenje da su građani prepoznali učinjene napore i organizirane mobilne urede za podnošenje zahtjeve za obnovu i sve druge oblik potpore.

Ministar graditeljstva Darko Horvat izvijestio je kako je potpisan sporazum sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom o izgradnji nove Ekonomske škole u Sisku i nove Srednje škole u Petrinji te je zahvalio tvrtki Gavrilović na doniranom zemljištu. Sa 105 milijuna kuna pratit ćemo te investicije, rekao je dodavši kako će u malo više od godinu dana Sisak i Petrinja dobiti nove prostore za srednje strukovno obrazovanje. Sporazum za otvaranje izvanrednog studija građevinarstva u Sisku potpisali su župan Celjak i dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu Stjepan Lakušić.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević istaknuo je velik trud Stožera te zahvalio građanima na solidarnost s ljudima na potresom pogođenom području, kao i humanitarnim organizacijama i volonterima koji im pomažu.

“U Stožeru i Vladi dijelimo viziju da nije dovoljno samo obnoviti porušeno, nego da treba izgraditi bolji stambeni fond, prometnice za bolju povezanost, omogućiti bolju pokrivenost mobilnim signalom i sve što čini život boljim i ugodnijim. Sve to kako bi ljude motivirali na ostanak, a one koji su otišli na povratak”, poručio je Milošević.

Državni tajnik i šef Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek izvijestio je kako je “u tijeku izrada projektne dokumentacije za 6000 stambenih jedinica – to je 215 milijuna kuna. 275 milijuna kuna vrijednih radova je u postupku ugovaranja javne nabave za 1800 stambenih jedinica”.

Danas, nastavio je, imamo praktički u ovoj godini pokrenute postupke javne nabave, po starom i novom zakonu u vrijednosti pola milijarde kuna. Najavio je je kako će se tijekom iduće godine intenzivno nastaviti novi postupci nabave koji će omogućiti do početka ožujka pripremu za izgradnju 500 zamjenskih obiteljskih kuća. “Nadamo se odgovoru građevinskog sektora”, dodao je Hanžek.

Napomenuo je kako predstoji 1200 projekata na konstrukcijskoj obnovi i nekonstrukcijska obnova koja se ovim intenzitetom natječajem u tijeku planira dovršit do iduće sezone grijanja. Velik je posao pred nama koji ćemo iduće godine provesti, poručio je Hanžek.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti