-4.1 C
Sisak
Ponedjeljak, 24 siječnja, 2022

Odustaju od nabave zamjenskih kuća urbanog modela, a za tradicionalne drvene stigle četiri ponude

- Marketing-spot_imgspot_img

Vladajući su odlučili odustati od javne nabave za gradnju zamjenskih kuća urbanog modela (na fotografiji) zbog kojih su primili niz kritika od strane arhitektonske struke te povećati nabavu za izgradnju tradicionalnih tipova zamjenskih kuća, piše Jutarnji list.

Nakon što je dekan Arhitektonskog fakulteta Bojan Baletić najavio svoj odlazak iz Savjeta za obnovu te nakon što su iz HUP-a uputili također niz kritika na Knjigu standarda, a o čemu je pisao Jutarnji list, ministar graditeljstva Darko Horvat protekli je tjedan, točnije u srijedu, sazvao takozvani tehnički sastanak.

Na njemu se, neslužbeno doznaje Jutarnji list, okupio veliki broj ljudi, četiri dekana fakulteta, predstavnici HUP-a i HGK te arhitekti, a Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, kazao je da su “u ovom trenutku zaustavili Urbani model i pojačali nabavu za izgradnju 30 tradicionalnih kuća”.

Ministar Horvat odlučio je, nakon niza kritika koje su se mogle čuti u javnosti poslije prezentacije modela kuća što se planiraju graditi na Banovini, održati sastanak sa stručnjacima kako bi pokušali iznaći rješenje za situaciju u kojoj su se našli, a posljedica toga je, među ostalim, i da se zasad odustalo od javne nabave za kuće koje im je donirao Rotary klub.

Podsjetimo, nakon te najave dekan Arhitektonskog fakulteta Baletić najavio je povlačenje iz Savjeta jer je smatrao da nije uspostavljena nikakva procedura, a ni određeni kriteriji za odabir modela zamjenskih kuća za Banovinu.

Inače, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje objavio je danas da su u postupku nabave izvođenja radova tipskih 30 zamjenskih obiteljskih kuća suhom drvenom gradnjom, na koje struka nije imala primjedbi, stigle četiri ponude.

U postupku javne nabave javno otvaranje ponuda održano je 23. prosinca 2021. Zaprimljene su 4 ponude te je u tijeku pregled i ocjena ponuda. Donošenje odluke o odabiru očekuje se u roku tjedan dana. Ugovor o javnoj nabavi će se sklopiti nakon isteka roka mirovanja.

Središnji državni ured objavio je i postupak nabave izgradnje 30 tipskih zidanih kuća, tradicionalni model. Rok za dostavu ponuda, kao i otvaranje ponuda u postupku javne nabave izvođenja radova izgradnje tipskih zidanih kuća je predviđen 29. prosinca 2021., kada će biti objavljen i postupak javne nabave za izgradnju dodatnih 30 zamjenskih tradicionalnih kuća u klasičnoj zidanih gradnji i 60 u montažnoj drvenoj gradnji. Također, do sredine siječnja se planira objava i nadmetanje za izgradnju 60 drvenih montažnih kuća primjenom druge tehnologije.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti