-4.1 C
Sisak
Ponedjeljak, 24 siječnja, 2022

Izložba “Ogledalo, ogledalce moje: Rimski kozmetički pribor iz Siscije” u Gradskom muzeju Sisak

- Marketing-spot_imgspot_img

Izložba “Ogledalo, ogledalce moje: Rimski kozmetički pribor iz Siscije” moi će se pogledati  u Gradskom muzeju Sisak, Ulica kralja Tomislava 10, Sisak od 16. prosinca 2021.

Zdravlje, higijena i njegovan izgled bili su važni u Rimskom Carstvu. Od tjelovježbe, preko tretmana u termama, do svakodnevne upotrebe kozmetičkih sredstava, higijena je bila dio života kako žena, tako i muškaraca. Čistilo se i pralo tijelo, kosa i zubi, mazalo se kremama i uljima, nanosili su se mirisi, radile frizure, bojala kosa, šišalo se i brijalo, depiliralo i šminkalo.

Činjenica da su terme postojale u svakome gradu govori koliko je Rimljanima stalo do čistoce i higijene. Neki su kozmetički tretmani poput šminkanja ili izrade kompliciranih frizura bili rezervirani samo za žene, no drugima su se koristili i muškarci. Tako su se svi čistili strigilima, koristili usluge frizera/brijača, uređivali nokte, upotrebljavali razne kreme i ulja…

Koje sve predmete korištene za uređivanje i održavanje higijene čuvamo u Gradskom muzeju Sisak i što sve o njima znamo pogledajte na izložbi “Ogledalo, ogledalce moje: Rimski kozmetički pribor iz Siscije”.

Izložba se može pogledati u Gradskom muzeju Sisak od četvrtka 16. prosinca 2021. kada smo za sve posjetitelje od 12 do 15,30 sati organizirali besplatan ulaz i stručna vodstva izložbom. Svi oni koji ne stignu taj dan, izložbu mogu pogledati do 30. lipnja 2022. tijekom radnog vremena Muzeja. Važno je i napomenuti da prilikom posjeta Muzeju svi posjetitelji trebaju koristiti zaštitne maske te predočiti valjanu Covid potvrdu.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti