15 C
Sisak
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Najave za srijedu, 8. prosinca

Datum:

Marketing

SISAK – Sisački biskup Vlado Košić blagoslovit će na svetkovinu bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, u srijedu, 8. prosinca u 12 sati u krugu Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku, kip BDM Marije s djetetom Isusom.

Kip je dar bolnici sisačkog Biskupa mons. dr. Vlade Košića, sa ciljem oplemenjenja i obogaćivanja kruga Bolnice. Djelo je akademskog kipara Tomislava Kršnjavija iz Zagreba i predstavlja Mariju s djetetom Isusom u naručju. Kip se može tumačiti i kao kip Majke s djetetom (za one koji nisu kršćani), a jednako poručuje da je život, koji majka u liku djeteta čuva, prioritet i za bolnicu i čitav zdravstveni sustav koji se upravo brine o očuvanju i poboljšanju života.

PETRINJA – Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak će u srijedu, 8. prosinca 2021. godine, s početkom u 9 sati, u Petrinji, u zgradi čiji jevlasnik Milenko Strižak (na adresi Vladka Mačeka 47) potpisati ugovor o zakupu prostora.Sisačko-moslavačka županija na ovaj način osigurava prostor za rad odjela iispostava zdravstvenih ustanova i upravnih odjela SMŽ, koji su uslijed potresa svojedjelatnosti privremeno obavljali u kontejnerima

KUTINA – Okrugli stol na temu drvene tradicijske arhitekture i korablji koji će se u srijedu, 8. prosinca 2021. s početkom u 18:30h održati u Muzeju Moslavine Kutina, Trg kralja Tomislava 13, Kutina.

Nakon uspješno održanog okruglog stola u Petrinji velika nam je čast što je interes za tematikom i govornicima okruglog stola izražen u Kutini, moslavačkom kraju koji kao dio svoje baštine i identiteta čuva divne primjere tradicijske arhitekture obiteljskih domova, gospodarskih i pomoćnih objekata.

Govornici okruglog stola su Slavica Moslavac, dipl.pov./dipl.etnol., Ljiljana Lekanić Kljaić, prof. pov.umj. i Davor Salopek, dipl.ing.arh. Kroz multisektorski pristup osvrnut ćemo se na drvenu tradicijsku arhitekturu našeg kraja i tradicijske kuće – korablje iz perspektive arhitekture, etnologije/etnografije i umjetnosti.

Glazbene gošće večeri su VS Rusalke iz Kutine.

 

Možda vas zanima...

Najave za četvrtak, 28. ožujka

SISAK - Sisački biskup Vlado Košić predvodit će misna...

Najave za srijedu, 27. ožujka

SMŽ - U srijedu, 27. ožujka, na cijelom području...

Najave za utorak, 26. ožujka

SISAK - 24. sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije će...

Najave za ponedjeljak, 25. ožujka

SISAK - Sljedeća Stihovnica Siska Matice hrvatske na rasporedu...