14 C
Sisak
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Podrška obilježavanju Međunarodnog dana ljudskih prava

Datum:

Marketing

Na temelju ostvarene suradnje sa Strukovnom školom Sisak i uz angažman mr. Sanje Tomašinec, profesorice ove škole održan je zanimljiv susret i razgovaraonica za učenike povodom obilježavanja nadolazećeg Međunarodnog dana ljudskih prava (10. 12.). Ova razgovaraonica dio je projekta SMS – svi mi skupa kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ koji je dio dvogodišnjeg programa usmjerenog smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina za 2021. i 2022. godinu. Projekt je financiran u iznosu 75 000 kuna sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na projektu su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak.

Susret su vodili dr. sc. Daša Poredoš Lavor, voditeljica projekta SMS i prevoditelja za arapski jezik, magistra prava i interkulturalni medijator Salam Ibrahim Kadhim Al-Nidawi.

Na susretu je razgovarano o toleranciji, neznanju i strahu od nepoznatog kao pokretačima manjkave tolerancije i nerazumijevanja, diskriminaciji, prihvaćanju osoba stranog porijekla, međusobnom razumijevanju i podršci, migracijama i razlozima migracija, napuštanju hrvatskog stanovništva domovine u potrazi za kvalitetnijim životom i sl. Učenici su sudjelovali i u interaktivnoj igri pantomime kao obliku komunikacije bez riječi i stvaranju osjećaja kada nekoga ili nešto ne razumijemo – istaknula je Poredoš Lavor.

U drugom dijelu susreta učenici su proučavali Deklaraciju o ljudskim pravima, komentirali članke iste i povezivali je s raznim situacijama iz aktualne društveno-političke situacije u svijetu.

Učenici su bili vrlo aktivni, imali su konkretna pitanja i komentare i jasne stavove. Kritički su razmišljali i komentirali razne teme, kvalitetnog su uvida i imaju razvijene empatijske vještine – pojasnila je Poredoš Lavor.

Kako saznajemo, slijedeći susret održat će se s učenicima ove škole koji pohađaju smjer za tekstilne dizajnere kada će se raditi na proučavanju sličnosti i različitosti odjevnih potreba i navika žena i muškaraca iz europskog i islamsko-arapskog svijeta.

Iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ zahvaljuju se upravi, predavačima i učenicima Strukovne škole Sisak na uvijek prisutnoj kvalitetnoj suradnji.

Možda vas zanima...

GALERIJA: Velik odaziv na turnir EA Sports FC 24 u Sisku

Sisačko-moslavačka županija, u suradnji sa Savjetom mladih SMŽ, organizirala...

U Sisku radionica “Dopunske djelatnosti na OPG-u”

LAG Zrinska gora – Turopolje u sklopu provedbe projekta...