5 C
Sisak
Subota, 27 studenoga, 2021

U domaćinstvu u Starom Pračnu utvrđena ptičja gripa kod gusaka, sva je perad usmrćena

- Marketing-spot_imgspot_img

U utorak, 23. studenoga 2021. potvrđena je influenca ptica podtip H5N1 u jednog uginulog crvenokljunog labuda s područja Varaždinskog jezera u Varaždinskoj županiji, međutim još se uvijek čeka rezultat laboratorijskog pretraživanja u donosu na patogenost virusa.

U srijedu, 24. studenoga 2021. godine virus influence ptica, podtip H5N1, potvrđen je na jednom gospodarstvu smještenom u naselju Staro Pračno u Sisačko-moslavačkoj županiji, priopćilo je ministarstvo poljoprivrede.

Na predmetnom gospodarstvu uočeno je uginuće domaće peradi u posljednjih nekoliko dana te je u lešine domaće guske u Hrvatskom veterinarskom institutu potvrđena bolest.

Daljnja laboratorijska pretraživanja su u tijeku kako bi se utvrdilo radi li se o visokopatogenoj influenci ptica.

Zaraženo gospodarstvo je stavljeno pod nadzor od strane veterinarske inspekcije Državnog inspektorata i u koordinaciji s Upravom za veterinarstvom i sigurnosti hrane Ministarstva poljoprivrede određene su i provode se mjere iskorjenjivanja bolesti na predmetnoj lokaciji.

Trenutno je na snazi na predmetnom gospodarstvu zabrana premještanja životinja i proizvoda, usmrćena je sva perad na gospodarstvu te se provodi čišćenje i dezinfekcija te druge mjere.

U slučaju potvrde visokopatogene influence ptica u domaće peradi bit će određeno područje pod ograničenjem u kojima će se provoditi daljnje mjere za rano otkrivanje, sprječavanje širenja i iskorjenjivanje influence ptica koje, osim mjera određenih Naredbom o mjerama za sprečavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN broj 127/20), između ostaloga uključuju: popis svih gospodarstava na kojima se drži perad i broja i kategorije držane peradi, obavezno zatvaranje peradi i ptica u zatvorene prostore/nastambe, kliničke preglede i uzorkovanje peradi te druge mjere.

Ministarstvo podsjeća držatelje peradi i ptica u zatočeništvu da se radi o izuzetno opasnoj bolesti koja izaziva vrlo velike gubitke u proizvodnji te da je rano otkrivanje jedini način sprječavanja daljnjeg širenja na druga gospodarstva. Stoga je iznimno važno odmah prijaviti svaki znak bolesti, smanjeno uzimanje hrane i/ili vode i uginuća ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji kako bi se odmah uzeli uzorci za pretraživanje na influencu ptica.

Osim mjera propisanih Naredbom mjere koje je potrebno provoditi dok traje opasnost od pojave influence ptica su:

– dnevno praćenje zdravstvenog stanja peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu,

– osiguravanje i održavanje higijenskih uvjeta i biosigurnosnih mjera u svim objektima za uzgoj i držanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu:

a. korištenje zaštitne obuće i odjeće, dezinfekcija ruku i obuće pri ulasku u objekt, čišćenje, pranje i dezinfekcija obuće pri izlazu iz objekta,

b. zabranjen izlazak iz objekta u istoj zaštitnoj odjeći i obući,

c. zabrana ulaska u objekt neovlaštenim osobama,

d. dezinfekcija objekata i opreme u skladu s tehnološkim zahtjevima, korištenjem odobrenog dezinficijensa u propisanoj koncentraciji,

e. držanje hrane za životinje i stelje u objektima zaštićenim od divljih ptica i glodavaca.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, osigurala je 24satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu prijaviti svako povećano uginuće ili znakova bolesti u divljih ptica.

Ptičja gripa je zarazna bolest ptica koju uzrokuju pojedini sojevi virusa vrste Influenzavirus A (neki drugi sojevi tog virusa uzrokuju epidemije čovječje gripe). Virus influence izuzetno je varijabilan i podložan stalnim genetskim promjenama (mutacijama i izmjeni gena među sojevima) te se pojavljuje u velikom broju podtipova i sojeva, od kojih samo manji broj dovodi do izražene bolesti u ptica. Jedan je takav patogeni soj, podtipa H5N1, prvi put zabilježen 1997. u Hong Kongu i od tada se proširio velikim dijelom Azije i istočne Europe. Ukupan broj ptica koje su umrle od gripe ili su usmrćene zbog sprječavanja širenja zaraze procjenjuje se na oko 120 milijuna.

Kao i kod nekih drugih sojeva ptičje gripe, za patogeni soj H5N1 zabilježeni su izolirani slučajevi infekcije ljudi, njih nešto više od 120 u zemljama jugoistočne Azije, od kojih je polovica završila smrću oboljelih.

U svom sadašnjem obliku virus ipak nije osobito opasan za opću ljudsku populaciju jer nema prijenosa s čovjeka na čovjeka, tako da su infekciji izložene samo osobe u relativno intenzivnom kontaktu s oboljelim pticama.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti