5 C
Sisak
Subota, 27 studenoga, 2021

Županija o ulaganju ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike na području SMŽ

- Marketing-spot_imgspot_img

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak održao je sastanak s ministrom rada, mirovinskoga
sustava, obitelji i socijalne politike Josipom Aladrovićem, ravnateljem Hrvatskog zavoda za
mirovinsko osiguranje Ivanom Serdarom te savjetnikom ministra Hrvojem Prusinom. Na taj sastanak novinari nisu pozvani.

Prema priopćenju poslanom novinarima iz Županije razgovaralo se o ulaganjima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike na području Sisačko-moslavačke županije, tj. o obnovi ustanova u području socijalne skrbi u Sisačko-moslavačkoj županiji te o suradnji ministarstva i županije oko proširenja kapaciteta smještaja starijih i nemoćnih osoba u domovima za starije i nemoćne.

Iz Županije je priopćeno kako je u Domu za starije i nemoćne osobe Sisak završena obnova Odjela za demencije te je time omogućen nastavak provođenja EU projekta “Živim(o) s Alzheimerom”. Troškove obnove snosio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u iznosu od oko 331 tisuće kuna s PDV-om.

Također je iz Županije priopćeno kako će sisački Dom za starije dobiti i nov izgled te da će Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje izdvojiti preko 8 milijuna kuna za novo pročelje sisačkog Doma, a sanirat će krov i oštećenja na unutarnjim dijelovima. 

“Želimo našim starijim sugrađanima pružiti uslugu kakvu zaslužuju, a uskoro ćemo predstaviti i nove usluge koje će moći koristiti unutar Doma”- istaknuo je župan Ivan Celjak prema priopćenju poslanom iz Sisačko-moslavačke županije.

Priopćeno je iz županijske uprave i to kako su radovi na objektu Doma u Petrinji u tijeku te da će, osim konstrukcijske obnove, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje sanirato i svu štetu nastalu na instalacijama za struju, vodu, kanalizaciju i drugim unutrašnjim dijelovima petrinjskog Doma.

Kako je priopćeno iz Županije jedna od tema sastanka bila je i preseljenje korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Petrinja u Sunju kako bi se vratili na područje naše županije. Za njih su Hrvatske šume ustupile na korištenje Sisačko-moslavačkoj županiji objekt u Šašu koji se sastoji od prizemlja, dva kata i potkrovlja, a ima kapacitet do 19 korisnika.

“Županiji kao osnivaču Doma prioritet je vratiti naše sugrađane starije životne dobi iz Gospića gdje su trenutno izmješteni zbog posljedica potresa te zadržati radna mjesta. Obzirom da Dom trenutno nema prihoda od plaćanja smještaja korisnika, iz tog izvora ne mogu se financirati plaće zaposlenih. I u tom dijelu Sisačko-moslavačka županija pomaže, kako nitko ne bi ostao bez posla. Vjerujemo da će i korisnici biti zadovoljniji jer će biti bliže članovima svojih obitelji, a sam objekt smješten je u prekrasnoj prirodi, što će zasigurno koristiti našim korisnicima”, rekao je, prema priopćenju iz Sisačko-moslavačke županije, župan Ivan Celjak.

Iz županije je u priopćenju napisano i kako je na sastanku bilo riječi i o Centru za socijalnu skrb Glina čiji će objekt ministarstvo također obnoviti. 

Iz županije je u priopćenju napisano i kako je bilo riječi i o osam centara za starije koji će se graditi u Hrvatskoj te da Sisačko-moslavačka županija planira, u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike razvijati dodatne kapacitete za sugrađane starije životne dobi na području moslavačkog i zapadnoslavonskog dijela županije.

 

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti