5 C
Sisak
Subota, 27 studenoga, 2021

GALERIJA: Obilježen Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije

- Marketing-spot_imgspot_img

Župan Ivan Celjak je, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade RH, u ponedjeljak, 18. listopada 2021. godine, sudjelovao u obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije.

Program je počeo Svetom misom, koju je za sve poginule nestale i umrle hrvatske branitelje u crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku služio sisački biskup Vlado Košić. Nastavljen je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i zajedničkom molitva kod središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac i paljenje svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku dr. Franje Tuđmana u Sisku. Središnja svečanost Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije održana je kod spomen-obilježja u Novom Farkašiću.

“Vi hrvatski branitelji ste nadahnuće nama mlađim generacijama, koji imamo čast živjeti u istom vremenu s vama. I nije dobro da prođe 200 godina da spoznamo činjenice za koje znamo danas, a činjenica je da ste vi najveći junaci u Hrvatskoj povijesti. Mnogi velikani u hrvatskoj prošlosti pokušali su ostvariti državu, pokušali su ostvariti ono što ste vi ostvarili u Domovinskom ratu. Hrvatski branitelji, hvala vam za domovinu i čestitmam vam Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije.”, rekao je u svojoj zahvali župan Ivan Celjak.

Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije obilježava se 18. listopada u Novom Farkašiću u spomen na bitku 18. 10. 1991. kada su agresori poraženi te potjerani sve do Glinske Poljane čime je jedan dio Banovine oslobođen.

U ime ministra obrane svečanosti je nazočio general-pukovnik Drago Matanović:

“Danas slavimo Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije i na osobit se način prisjećamo početaka Domovinskog rata, prisjećamo se događaja i ljudi koji su u njima sudjelovali i posvetili im svoju mladost te bili spremni dati ono što je najvrijednije, svoje živote. Iza nas je 30 godina, Domovinu smo obranili i oslobodili. Ali sloboda koju danas uživamo nije došla sama, ona je krvlju plaćena.”

Pobjeda u bitci kod Farkašića vratila je samopouzdanje i podigla moral hrvatskim braniteljima te pokazala da je moć u srcima, zajedništvu i ljubavi prema obitelji i Domovini, naglasio je Matanović.

FOTO: smz.hr

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti