1 C
Sisak
Četvrtak, 28 listopada, 2021

Hrvatske autoceste izabrale najpovoljnijeg ponuđača za dionicu autoceste Lekenik – čvor Sisak

- Marketing-spot_imgspot_img

Nadzorni odbor Hrvatskih autocesta dao je prethodnu suglasnost te je Uprava donijela odluku o odabiru izvođača za izgradnju dionice Lekenik – čvor Sisak na autocesti A11 Zagreb – Sisak.

Odluka o odabiru objavljena je u srijedu u Narodnim novinama.

Sada slijedi rok od 15 dana na kojem drugi, neodabrani, ponuđači mogu izjaviti žalbu Državnoj komisiji za javnu nabavu.

Na natječaj raspisan u ožujku ove godine prispjelo je devet ponuda. Procjena vrijednosti radova iznosila je 300 milijuna kuna + PDV, a HAC je u postupku odabira odmah diskvalificirao šest ponuda koje su bile veće od te vrijednosti.

U daljnjoj analizi triju preostalih ponuda odabrana je, kao ekonomski najpovoljnija, ponuda Zajednice ponuditelja: COLAS Hrvatska d.d. i GEOTEHNIKA d.o.o., s cijenom ponude u iznosu 281.337.985,88 kn + PDV.

Colas je vodeća građevinska tvrtka u Francuskoj koja je kupila Ceste Varaždin 2007. godine te je od tada Colas Hrvatska d.d. Varaždin dio velike svjetske grupacije Colas SA koja posluje u 50 zemalja na 5 kontinenata.

Nakon uvođenja izvođača u posao, rok izvođenja radova je 24 mjeseca. Hrvatske autoceste ističu kako su osigurale u cijelosti sredstava za dovršetak izgradnje autoceste Zagreb- Sisak bez dodatnog zaduživanja.

Početkom godine, Vlada Republike Hrvatske je 4. veljače 2021. godine usvojila Zaključak o dovršetku izgradnje autoceste A11 Zagreb-Sisak, dionice Lekenik –Sisak, duljine 10,9 kilometara i podržala ubrzavanje dovršetka autoceste Zagreb-Sisak, kao prioritetnog projekta za dugoročnu revitalizaciju područja Sisačko-moslavačke županije.

Hrvatske autoceste su Zaključkom Vlade RH bile zadužene pokrenuti otvoreni postupak javne nabave radova izgradnje autoceste procijenjene vrijednosti 300 milijuna kuna, iz sredstava predviđenih Financijskim planom HAC-a. Slijedom toga je provedeno propisano prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima, a obavijest o nadmetanju objavljena je 3. ožujka 2021.

Uz sve napore i osigurana sredstva, postupak javnog nadmetanja značajno su usporile uložene žalbe. Do javnog otvaranja ponuda 4 puta bile su uložene žalbe na izmjene dokumentacije o nabavi, od kojih je DKOM prvu manjim dijelom prihvatio, a ostale 3 odbacivao. Tijekom samog postupka provedbe natječaja vidljiva je bila i manjkavost same dokumentacije za nabavu koja se mijenjala i ispravljala mnogo puta.

Nakon javnog otvaranja ponuda uložena je i 5. žalba, na postupak javnog otvaranja, koju je DKOM također odbacio. Prije nekog vremena počela su i arheološka istraživanja na trasi buduće dionice autoceste.

Detalji su u dokumentima u prilogu.

J58 Odluka o odabiru autocesta sisak

J58 Zapisnik o pregledu i ocijeni ponuda

Detalji su u dokumentima u prilogu.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti