1 C
Sisak
Četvrtak, 28 listopada, 2021

Broj toplih obroka za stradalnike od potresa srezan za 2/3, unatoč provedenom natječaju za puni njihov broj

- Marketing-spot_imgspot_img

Broj toplih obroka koji se isporučuju stradalima na potresom pogođenom području Banovine od ponedjeljka je smanjen sa 2.550 na 917, vidljivo je to iz dnevnih informacija koje Stožer za otklanjanje posljedica katastrofe objavljuje svakodnevno na svojim internetskim stranicama.

Podsjetimo, od 1. listopada je financiranje prehrane stradalih u potresu preuzela Sisačko-moslavačka županija te su proteklih desetak dana lokalni stožeri civilne zaštite, po njihovu nalogu, obišli sve one koji primaju tople obroke kako bi utvrdili imaju li u svojim kontejnerima uvjete za pripremu obroka.

U konačnici je u ponedjeljak isporučeno tek 917 obroka, objavio je Stožer na svojim stranicama. Ta odluka je dovela do velikog nezadovoljstva jer se vidjelo kako obrok nisu dobile ni slijepe starije osobe te se nije razmišljalo o ostalim uvjetima boravka u kontejneru, osim ima li peć ili ne. Inače, još u petak, 8. listopada, dijelilo se 2.550 toplih obroka prema podacima Stožera. 

Tim je nejasnija ova odluka jer je Sisačko-moslavačka županija još 12. kolovoza raspisala natječaj za dostavu ponuda za ukupno 2.571 topli obrok dnevno i to do kraja ove godine s rokom dostave ponuda od 25. kolovoza, te procjenjenom vrijednosti od 10,8 milijuna kuna bez PDV-a. Ta se cifra, i natječaj, odnosila za 120 dana dostave obroka, tj. do 31. prosinca obzirom se očito smatralo da će natječaj biti odrađen do 1. rujna.

Natječaj je, između ostalog, proveden i kako bi se dala prilika da sisački ugostitelji kuhaju, no nažalost ispostavilo se da je ponuda koju su sisački obrtnici poslali isključena iz natječaja jer nisu dostavili svu traženu dokumentaciju ni na opetovano traženje Županije za dopunom ponude.

Natječaj je bio podijeljen u četiri grupe: Sisak s 240 obroka dnevno, Petrinja sa 1.235 obroka dnevno, Glina sa 886 obroka dnevno te Hrvatska Kostajnica i okolne općine sa 210 obroka dnevno. Iako su zaključno s 25. kolovozom pristigle dvije ponude za Sisak (Gastro akademija Garešnica i konzorcij sisačkih ugostitelja) te jedino ponude Pletera za Petrinju i Glinu, sada se broj obroka drastično smanjuje. 

Županija šalje naloge lokalnim stožerima da ažuriraju potrebe i odjednom se, unatoč natječaju na 2.571 obrok, pojavljuje brojka od 917 obroka, uz mnogobrojne kritike na takvu odluku.

„Sisačko-moslavačka županija je dobila u zadatak provesti javnu nabavu vezano uz pripremu i dostavu toplih obroka. Podatke o potrebama dostavljaju jedinice lokalne samouprave, na temelju rada lokalnih Stožera koji su svaki dan na terenu sa našim sugrađanima koji nemaju mogućnost pripreme toplih obroka. Prema novim podacima to je 244 za Sisak, za Petrinju je 431 i za Glinu 270“, rekao je župan Ivan Celjak jučer u Petrinji.

Usporedivši te brojke vidljivo je da je sisački stožer čak povećao brojku obroka za 4 u odnosu na natječaj i uobičajeni broj obroka ranije dostavljan na tom području, dok su Petrinja i Glina drastično smanjili broj obroka. Županova brojka od 945 obroka je veća od one koju je objavio Stožer – 917 dok se uopće ne spominju obroci za kostajničko područje, za koje u natječaju nitko nije ni predao ponudu.

Ono što zbunjuje je i brojka koju spominje premijer Andrej Plenković koji je u ponedjeljak navečer komentirao smanjenje broja toplih obroka za stradalnike.

Na pitanje novinara što se događa na potresom stradalim područjima Banovine u trenutku kada dolazi zima i zašto se tako naprasno smanjio broj onih koji imaju pravno na besplatni obrok, premijer Plenković je rekao kako se tu očito dogodio neki komunikacijski nesporazum. O svemu je, dodao je, malo prije razgovarao s potpredsjednikom Vlade Tomislavom Medvedom, te misli da je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak tu stvar riješio.

Vlada je pomogla, dali smo 12 milijuna kuna za te vrste troškova županiji što se onda kasnije spušta na gradove“, kazao je premijer, dodavši kako u konkretnom slučaju ima dojam da je riječ o nekoj nespretnoj formulaciji koju je lokalni stožer u Glini objavio pa se to kasnije prenijelo.

Poručio je i premijer da će svi kojima bude potrebna pomoć što se tiče hrane, dobiti kao što je bilo i dosad, zaključivši da bi samo neka čudnovata ili ne sasvim prisebna vlast oduzimala ljudima kruh. “Stožer i vlada osigurat će dovoljno sredstava; gradovi, općine, svi koji su na Banovini imat će našu potporu, svakome kome treba obrok, će ga dobiti”, rekao je premijer Plenković.

Dakle, premijer spominje 12 milijuna kuna prebačenih županiji za prehranu što je nešto manje od procjene provedenog javnog natječaja (10,8 milijuna + PDV, no u skladu s time da za 210 obroka za H. Kostajnicu nitko nije predao ponudu). Dakle, ispada da je Vlada prebacila novac potreban po provedenom natječaju za 2.571 obrok (minus eventualno H. Kostajnica), a sada se brojka toplih obroka smanjuje gotovo za dvije trećine.

No, iako je u natječaju spomenuto da se on provodi do 31. prosinca 2021. uvijek se može produžiti njegovo trajanje i za naredno razdoblje, i tako iskoristiti taj dobiveni novac.

Obroci su se, njih 2.571, prema dokumentaciji iz nedovršenog natječaja, trebali sprematii sedam dana u tjednu s tim da se pet dana u tjednu (od ponedjeljka do petka) priprema  i dostavlja topli obrok koji treba minimalno sadržavati  glavno jelo, prilog, salatu i 2 šnite kruha, a dva dana u tjednu (od subote do nedjelje) priprema se i dostavlja  hladni obrok (uz topli obrok petkom) koji treba minimalno sadržavati  vrećicu s priborom za jelo, salvetu i čačkalicu, konzervu od minimalno 400 g ili 2 komada nareska ili paštete, kruh, sok minimalno 0,20 litara i minimalno jedna porcija voća.

U Sisku su se obroci trebali dostavljati u kontejnerska naselja, a na području Gline i Petrinje i na kućne adrese. 

Sve je komentiraao i predsjednik Stožera Tomislav Medved koji ističe kako je Sisačko-moslavačka županija preuzela program raspisivanja javnog poziva i odabir tvrtke, odnosno ugostitelja koji će nastaviti taj program pripreme i podjele hrane.

„Od prvog trenutka je obveza gradova i općina iskazivanje potreba, odnosno zahtjeva za količine te hrane, što smo mi sve ove mjesece poštivali. Obzirom je županija raspisala taj poziv, gradovi su nastavili sa iskazivanjem svojih potreba prema županiji, prateći na dnevnoj razini potrebne količine hrane i broj potrebitih. U skladu s time je od jučer na snazi ta odluka i od jučer gradovi su ti koji iskazuju svoje potrebe, a županija osigurava, odnosno organizira uz financijska sredstva Vlade, koja je osigurala Vlada Republike Hrvatske“, kazao je u utorak Medved.

Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda (8)

TEHNIČKE SPECIFIKACIJE – Prilog 6.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti