2 C
Sisak
Srijeda, 27 listopada, 2021

“Skok u znanost” u sisačkoj knjižnici

- Marketing-spot_imgspot_img

Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak od 25. rujna do 29. listopada 2021. godine organizira projekt Skok u znanost Računala 1001.

Temom Računala djeci i svim zainteresiranima želimo prikazati kako računala pomažu znanstvenicima, pridonose znanstvenim istraživanjima te što je budućnost u računalnoj tehnologiji.

Bavit će se istraživanjima primjene računala, prednostima računalne tehnologije, važnosti korištenja u svakodnevnom životu.

Suradnik u ovom projektu je Metalurški fakultet Sisak, Sveučilište u Zagrebu.

Aktivnosti će se odvijati sukladno epidemiološkoj situaciji, predviđena su online predavanja u virtualnim učionicama.

1. – 15. 10. 2021. IZLOŽBA Znanost u knjigama
Dječji odjel, Ogranak Caprag

5. 10. / 10:00 / Igraš se? * S0 Ogranak Caprag
Jakov Baleta i Damijan Cerinski, Metalurški fakultet

Pandemijsko vrijeme je zahvatilo sve aspekte današnjeg društva uz brojne negativne primjere, ali IT sektor je doživio nenadmašan rast, a unutar njega posebno se ističe industrija videoigara. Kroz pregled razvojnog puta jedne videoigre prikazat će se sve faze dizajna do komercijalizacije.

Interes mlađe populacije nije više samo u igranju videoigara, nego se sve više njih odlučuje baviti tim poslom. Koje su mogućnosti za obrazovanje u razvoju video igara u našem gradu/županiji saznat će te na ovom predavanju.

6. 10. / 10:00 / Računala i oblikovanje metala *S0 Ogranak Caprag
Ivan Jandrlić, Metalurški fakultet

Računala i računalna tehnologija danas su neizostavni dio svakodnevice. Ne možemo si zamisliti život bez mobitela i tableta koji su danas napredniji nego nekadašnja računala. Uz svakodnevne aktivnosti računala i računalni programi danas uvelike pomažu radnicima i znanstvenicima u obavljanju poslova. Kroz ovo zanimljivo predavanje učenicima će se prezentirati neki od primjera korištenja računala u istraživanju oblikovanja metala.

7. 10 / 10:30 / Čiribu čiriba: budućnost ispitivanja metala *S0 Dječji odjel, Starčevićeva 20
Tin Brlić, Metalurški fakultet

Razne tehnologije kojima se oblikuju materijali, ispitivanja i znanstvena istraživanja imaju pred sobom izazov kako i na koji način pomoću računalne tehnologije kontinuirano promatrati promjene koje se javljaju tijekom procesa deformacije, odnosno promjene oblika i dimenzija materijala. Što je budućnost u promatranju promjene oblika i dimenzija materijala u industriji ili svakodnevnim životnim situacijama saznat će te na ovom predavanju.

15. 10. / 11:00 / CAD/CAM tehnologija u dentalnoj medicini *S2, S3
Online predavanje

Izv.prof.dr.sc. Andreja Carek, izv.prof.dr.sc. Ljerka Slokar Benić

Zavod za stomatološku protetiku

Predavač će prikazati mogućnosti i prednosti računalno vođenog planiranja fiksnoprotetičke terapije u djece.

Metalurgija je znanost o dobivanju metalnih materijala i njihovoj korisnoj primjeni koju pronalazi i u dentalnoj medicini. Računalno oblikovanje i strojna izrada nadomjestka (CAD/CAM) sustav je izrade dentalnih nadomjestaka. Materijali koji se mogu koristiti u CAD/CAM sustavima su: tvornički blokovi različitih metala, polimera, voskova te silikatnih i oksidnih keramika. Primjena CAD/CAM tehnologije smanjuje troškove zubnog laboratorija, a izrada nadomjestka traje kraće nego primjenom konvencionalnih tehnika izrade. Računalna izrada nacrta protetičkog rada do optimalnog oblika slijedi nakon intraoralne digitalizacije izbrušenih zubi, a prije glodanja – pretvorbe virtualnog protetičkog rada u stvarni. Prikazat će se faze konstruiranja rada od uređivanja virtualnog modela, određivanja smjera uvođenja protetičkog rada na zub nosač, ucrtavanja linije preparacije do oblikovanja definitivnog rada.

29. 10. /11:00/ 3D Printer *S0 Dječji odjel, Starčevićeva 20

Stevče Arsoski i Denis Posilović, Tehnička škola

Printer (eng.), pisač, izlazna naprava računala, koja služi za ispis (otiskivanje) dokumenata na papir ili sl. plošni medij.

U novije se doba za izradu unikatnih trodimenzijskih predmeta kakvi su npr. prototipovi proizvoda rabe 3D pisači, koji nanose nekoliko tankih slojeva praškastog ili drugog materijala, te ih potom učvršćuju (polimerizacijom svjetlom, topljenjem laserom i dr.).https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=48430

NAPOMENA OZNAKA – *S0 – predškolski uzrast i niži razredi osnovne škole, S1 – 5. i 6. razred osnovne škole, S2 – 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, S3 – 2., 3. i 4. razred srednje škole

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti