1 C
Sisak
Utorak, 26 listopada, 2021

Najave za utorak, 28. rujna

- Marketing-spot_imgspot_img

SISAK – U utorak, 28. rujna 2021. s početkom u 12 sati u zgradi Gradske vijećnice (Rimska 26, Sisak) bit će potpisan ugovor o nabavi devet autobusa između Auto prometa Sisak d.o.o. i tvrtke Autobus d.o.o. Zagreb. Potpisivanju ugovora prisustvovat će i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

BUDAŠEVO, SISAK, H. KOSTAJNICA – Odavanje počasti i otkrivanje novog spomen obilježja u Hrvatskoj Kostajnici na mjestu stradavanja povodom godišnjice smrtnog stradavanja hrvatskom dragovoljcu domovinskog rata Bojniku Marijanu Šokčeviću Šokcu, zapovjedniku pratećeg voda 57. SAMB-a i 57. BRIGADE HV-a bit će u utorak, 28. rujna. 

Marijan Šokčević Šokaca od prvih dana je stao na branik domovine i krenuo kao dragovoljac u domovinski rat, a kao zapovjednik je okupio hrvatske dragovoljce iz Budaševa u velikom broju i organizirao vod koji je u prvim danima obrane stao na branik domovine između ostaloga na prvoj crti bojišnice i obrane grada Siska u Komarevu. Hrabro i požrtvovno pun domoljublja i ljubavi prema svojima najbližima i domovini branio je Hrvatsku, sudjelovao u svim važnijim akcijama na području grada Siska i okolice, te nažalost u akciji kod Hrvatske Kostajnice teško ranjen kod mosta 19.9.1995., a od posljedica ranjavanja preminuo u sisačkoj bolnici 28.9.1995.

Na dan smrti svake godine, već dvadeset i šest godine za redom hrvatski dragovoljci Budaševa i Budaševo odaje počast svom zapovjedniku.

PROGRAM

14 SATI – Odavanje počasti paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima u Budaševu

14:45 – Odavanje počasti na grobu Šokca na groblju Viktorovac

16:30 – otkrivanje novog spomeni obilježja u Hrvatskoj Kostajnici

18:30 – sveta misa u crkvi u Budaševu.

OSEKOVO – U utorak, 28. rujna 2021. godine, s početkom u 11 sati, u Osekovu će se održati završna konferencija projekta “Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra “Crna roda” Osekovo”. Projekt je provela Javna ustanova “Park prirode Lonjsko polje” s partnerima Sisačko-moslavačkom županijom i Gradom Popovača, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija. Ukupna vrijednost Projekta je 20.315.914,88 HRK, od čega ukupno prihvatljivi troškovi iznose 15.759.437,22 kn, a bespovratna sredstva 12.826.999,00 HRK. Osim sredstvima Europske unije, Projekt je sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Konferenciju će svojim dolaskom uveličati predstavnici javnog i društvenog života te lokalno stanovništvo, a prilika je to da Javna ustanova “Park prirode Lonjsko polje“ prezentira provedene aktivnosti.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti